· · Коментари: 0
ИСКРЕНО

Најбољи пријатељ Ивана Тасовца открио непознат детаљ: "Знао је да ме излуди"

Пријатељ Ивана Тасовца, који је изненада преминуи у 55. години, открио непознате детаље њиховог дружења

1633163607_tasovac.jpg
Фото: Атаимагес

Историчар др Дејан Ристић гостујући данас у једној емисији, говорио је о свом пријатељу и некадашњем сараднику Ивану Тасовцу, и открио понеке до сада непознате детаље о прерано преминулом директору Београдске филхармоније. 

Прочитајте још: Мирка Васиљевић се огласила након порођаја и открила како ће дати име ћерки: Ретко, а симболично значење!

- Иван Тасовац био је мој колега, а потом и пријатељ. Био ми је надређени у време када је био министар културе, а ја државни секретар. Био је необична и драгоцена личност на нашој културној сцени. Наш однос ишао је од велике љубави и пријатељства до тога да је умео да ме излуди – казао је Ристић. -  Имао је необичну енергију, био је бескрајно тврдоглав, али је умео да чује и да саслуша, да пресече и донесе одлуку. Страшно ми је што о њему говорим у прошлом времену, јер 55. година живота није време када би требало да се одлази. 

Тасовац ће остати упамћен као један од најуспешнијих директора Београдске филхармоније

- Тек ће време које је пред нама показати колико су српска уметничка музика, Београдска филхармонија, али и сви ми изгубили његовим одласком. Био је човек који је умео да изненади, изнервира, одушеви. Као врсни интелектуалац увек је држао до свог става ма шта други о томе мислили. 

Анегдота

- Сећам се да је једна градска функционерка заказала састанак са Тасовцем и он је дошао пре времена, припремљен за тему састанка. Чекао је неко време, а онда му је речено да је она тог дана имала важније обавезе и да је састанак отказан. Сутрадан, Иван јој је послао букет цвећа и књигу „Пословни бонтон“ – казао је Ристић у „Уранку“. – Много су му замерили и то што је једини министар који није присуствовао отварању „Сајма књига“ у Београду. Нису разумели тада да за њега књиге нису биле производ. Отишли смо тог дана у Народну библиотеку у Пријепољу и тамо гледали директан пренос отварања „Сајма књига“. Тиме је поручио да су приоритет министарства биле књиге, читаоци и библиотеке, а не привредни аспект продаје књиге и издаваштво.   

Био је страствени пушач

- Сви смо му то замерали, па је пепељару из свог кабинета донео у моју канцеларију и долазио је када је на брзину желео да, кришом, запали цигарету. Осим у кошарци уживао је у изложбама и представљању књига. Знали смо да „банемо“ неколико дана након отварања неке изложбе и да купимо карту, због чега смо се много пута препирали на благајни, јер њему као министру нису желели да наплате карту. На представљањима књига седели смо у последњем реду. Био је атипична личност на нашој уметничкој сцени. Умели смо да се испосвађамо, а да онда загрљени ишетамо из кабинета. Када сам у среду увече примио вест о његовој смрти, био сам бесан као рис. Да сам могао, свашта бих му сасуо у лице. Али, опет је испало по његовом – казао је Ристић у емисји "Уранак".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.