· · Коментари: 0

Најлепша жена на свету за себе мисли да је ружна: Маган Фокс открила да од детињства болује од овог поремећаја

У питању је ментални поремећај који се зове дисморфија

1684855065_profimedia-0777524286.jpg
Фото: Профимедиа

Меган Фокс сматрају једном од најлепших жена на свету, а она себи изгледа ружна! Згодна глумица је у новом интервјуу описала како јој се ментални поремећај - дисморфија - јавио још у детињству.

Овај поремећај представља опседнутост неким деловима тела, толико јаку да се особа сваки час гледа у огледалу. Забринута је за изглед, а најчешће се фокусира на лице или косу, често и на кожу уопште. Критични делови тела могу да буду и груди или стомак.

Дисморфија може да натера особу и да стално избегава огледала, покушава да сакрије "ружан" део тела, носи шешире и мараме, наноси обилну шминку. Могуће је да непрекидно поправља свој изглед, додирује косу, али и да сваког дана вежба без мере, како би "поправила" неки део тела.

Свако може да помисли како би волео да изгледа другачије, али код особа са дисморфијом опседнутост изгледом омета нормално функционисање. Оне непрекидно брину и пореде се са другима, запиткују људе како изгледају, а не верују позитивним одговорима.

Уколико су у могућности, подвргавају се бројним пластичним операцијама. Ако нису, оне бар о томе маштају, а због "ружног" изгледа су често анксиозни и депресивни. Дешава се и да помишљају на самоубиство.

Дисморфија се често јавља у тинејџерском добу, па треба обратити пажњу и на време се јавити стручњаку за помоћ. Добре ефекте даје психотерапија, нарочито когнитивно-бихејвиорална.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.