· · Коментари: 0
ЗВЕЗДЕ

Најмистеријознији човек ХОЛИВУДА: Глуми психопате, децу не жели да има, а храни 10 мачака

Кристофер Вокен један је од најчуднијих глумаца у Холивуду

1642268542_nolan.jpg
Фото: Профимедиа

Блед тен као у тек ексхумираног леша, упали образи, бусен чекињасте гриве која с годинама као да постаје све гушћа, поглед продоран попут ласера, осмех грабежљивца… Већ својом физиономијом Кристофер Вокен био је предодређен за улоге поремећених, а опет демонски привлачних ликова.

Прочитајте још: Болна и тужна исповест славног боксера: МАЈК ТАЈСОН открио да је био СИЛОВАН са 16 година

Филозофски настројени вампири, садистички кољачи, пали анђели, обезглављени јахачи смрти и плаћени убица неки су од типичних “јунака” које је портретирао на филмском платну.

Из Немачке дошао у Америку

Вокен је рођен 1943. у Њујорку, у имигрантској породици: отац Паул је у Америку дошао из Немачке у потрази за бољом будућношћу, а исти разлози су у Квинс довели Росали из Шкотске. Способни и радни Паул отворио је пекару, која је одлично пословала, али му је остављала мало времена за породични живот. Сирота Росали имала је глумачке амбиције, наводно и талент, али јој је судбина наменила другачију улогу – ону мајке тројице захтевних синова. Схвативши да су светла рефлектора за њу недостижан сан, одлучила је да га њени синови живе уместо ње.

 

Прикључила се организацији “Тхе Стаге Мотхер’с Социетy”, како би потомцима осигурала телевизијску каријеру. Први посао будућег Оскаровца било је позирање за календар, у друштву два мачака, у доби од четрнаест месеци.

Често глуми негативце

Педесете године прошлог века биле су идеално време за талентоване глумце у Њујорку. Било је то златно доба телевизије – сваки се викенд продуцирало преко деведесет емисија. Такву прилику Росали ни у лудилу не би пропустила. Млади Кристофер детињство ће провести на безбројним аудицијама, у друштву брата Глена. Захваљујући специфичним гласовима и изражајним цртама лица, дечаци су били тражена “роба” – није било рекламе којој бар један мали Вокен није удахнуо дозу своје занимљиве личности.

Велики део тог раног успеха дугујем својој бујној коси – она је била славна пре мене. Као да је говорила "гледај ме", што није лоше ако си у шоубизнису"

До 1975. године Вокен радио је искључиво у позоришту. На великом платну дебитовао је у двадесет петој години, кратким наступом у филму “Ме анд Мy Бротхер”, а светску славу донела му је улога суицидалног брата насловне јунакиње у филму “Анние Халл” Вудија Алена.

Само годину дана касније, улога у Циминову класику “Ловац на јелене” донеће му Оскара за споредну улогу и профилисати га као “омиљеног психопату Америке”. Ко је једном видео антологијску сцену руског рулета, где дубоко трауматизовани ратни ветеран прислања револвер уз главу, тешко да ће је икад заборавити.

“Иза себе сам имао преко тридесет година искуства у шоубизнису, а тек након та два филма људи су ме почели препознавати на улици”, испричао је.

Осветољубиви плаћеник у “Псима рата”, немилосрдни нарко-босс у “Краљу Њујорка"; поремећени Бондов противник у “Погледу на убиство", мафијаш лак на окидачу у “Правој романси”, вампир филозоф у “Овисности, убојити обезглављени дух у “Сањивој долини”, декадентни италијански аристократ с екстремним сексуалним преференцијама и убилачким тенденцијама у трилеру “У наручју незнанца” (кад му је редатељ Пол Шрејдер хтео осветлити лице одоздо, како би изгледао страшније, Вокен га је презирно погледао и рекао: “Не требаш ме ТИ учинити злим, то сам радим одлично!”), анђео смрти у хорор-трилогији “Пророчанство”, парализовани мафијашки шеф у “Чекајући смрт у Денверу”, садистички гангстер у “Последњем преживелом” те језиви начелник заједнице послушних, роботских женица у “Степфордским супругама” само су неке од улога које су му омогућиле титулу “рент-а-манијака”.

Деведесетих година прошлог века, потрудио се разбити слику коју је о себи створио одабиром улога психопата. Осим што се неколико пута појављивао у легендарном “Сатурдаy Нигхт Ливеу”, написао је сатиричну драму о загробном животу Елвиса Прислија, режирао кратки филм “Попцорн Схримп” и глумио доброћудног оца у Спилберговом филму “Ухвати ме ако можеш” (да је добро одрадио посао, сведочи оскаровска номинација за споредну улогу).

Прочитајте још: Памтимо је као БУЦМАСТУ ДЕВОЈЧИЦУ Хуаниту из "Очајних домаћица", а сада изгледа као права ХОЛИВУДСКА ЗВЕЗДА (ФОТО)

Доказао се и као комичар: у “Ловцима на деверуше” био је уверљив у улози посесивног оца двају удавача, а у римејку “Лака за косу” отплесао је сензуалан “стискавац” с – Џон Траволтом!

Колико је Вакенова каријера узбудљива, толико је његов приватни живот монотон. Дуже од пола века је у срећном браку с продуценткињом Џорџан Вокен. Пар ужива у миру и тишини сеоског имања у Конектикату, не замарајући се догађајима у свету (немају компјутер, мобилни, па чак ни сат!), а живот су организовали на практичан начин – већ на почетку брака договорили су се да неће имати деце, будући да је то “превелика гњаважа”.

Уместо потомака, определили су се за мачке

“Због улога које ми нуде, људи ме сматрају лудаком, а ја сам доброћудан момак који плаћа рачуне на време, бави се баштованством и треби буве из крзна својих мачака. Кад би снимали филм о мом животу, тај би филм био забаван као посматрање боје на зиду која се суши”, испричао је.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.