Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Одједном је добила изгубљен, празан поглед": Мајка Бранке Катић се борила са БИПОЛАРНИМ поремећајем када је глумица имала само 10 година

Бранка Катић проговорила о болести коју је имала њена мајка

1695729871_tramvaj_zvani_zelja_01092022_0001.jpg
Фото: Атаимагес.рс
Oglas

Чувена глумица Бранка Катић сусрела се са болешћу мајке када је имала само десет година

- Тата, моја старија сестра и ја у први мах смо били у чуду. Нисмо знали што се дешава. Као да је одједном постала нека друга особа. Пре тога је била весела и нежна мама. Одједном је добила изгубљен, празан поглед, свега ју је било страх. И није желела помоћ. Дуго је одбијала да одемо код лекара, касније је врло тешко прихватила да мора редовно узимати терапију, заувек - започела је своју причу Бранка.

Биполарни поремећај, који се све донедавно називао манична депресија, здравствено је стање које узрокује драматичне промене расположења - од екстремних успона до дубоких падова. Један сте дан мотивисани да промените цео свет, у другом тренутку немате воље отићи до купатила и окупати се. То је само једна од слика страшног тобогана расположења како га описују пацијенти.

Породице особе оболеле од биполарног поремећаја сведоче и епизодама депресија, потешкоћама с устајањем из кревета више дана, а с друге су стране екстремне љутње и раздражљивости. Бранка је тада била десетогодишња девојчица у чији се дом уселио "уљез". 

- Највише ме плашио тај њен поглед и одсутност, затвореност, неспособност да подели своју муку с нама и осети било какве лепе осећаје.

Кавез у којем је била њена мајка описује овако:

- Имала је велику нервозу сваког јутра, ништа није знала, ни шта жели, ни како себи да помогне, а мисли су јој лутале као у неком лабиринту без излаза, свака активност је представљала проблем. У плус фазама је умела бити јако напорна, на сасвим други начин. Тада је била попут силе коју нико не може обуздати. Није спавала, била је на моменте и јако раздражљива, али је пар пута и имала херојске подвиге. Рецимо, уплаканом оцу девојчице из Ирана помогла је да нађе доброг хирурга за операцију ћерке у Београду.

 

Изненадно стање променило је породичну динамику, улоге су се промениле.

- Моја сестра Маја је пожртвовно ускочила у мамину улогу и бринула је о свима нама. Како је девет година старија, и како је с мамом увек била врло блиска, било јој је јако тешко прихватити тако велику промену. Тата је туговао на свој начин, и на почетку погрешно тумачио мамино понашање. Мислио је да се мама њему инати, да све то ради намерно...

Прослављена глумица остала је без мајке Наде почетком 2022. године, а и отац јој је преминуо након тога.

- То су они велики губици који не иду без боли. И то су она животна искуства која се само једном у животу десе уз читав вртлог емоција, суочавања с пролазношћу и сопстевеним идентитетом. Схватила да не осећам класичан страх од смрти, али да је она сада некако ту. Кажу терапеути да се смрт истински доживи само кроз губитак родитеља и јако блиских људи. Има доста истине у томе. Сигурна сам да сви они који су прошли кроз ово искуство знају о чему говорим - искрено је рекла недавно за хрватско издање магазина Глориа и истицала је како је поносна на вредности које су јој родитељи усадили.

За неку девојчицу и дечака који данас гледа како му се родитељ бори с непознатом тегобом има важну поруку.

 - Само нека никада не помисле да су они криви. Подржите лечење родитеља, будите стрпљиви и не устручавајте се показати им своју љубав. Љубав може победити све. Ми смо с нашом мамом имали и много сретних дана, и данас, када ње више нема, осећамо само љубав и нежност.

- Будите љути на болест, а не особу које је оболела. Јер и она је преплашена, збуњена и беспомоћна. Наш је посао разумевање људске природе, психе и душе, све те наше фрагилности и тананости. Уметници живе у истини, у слободи да се изразе, снажно осећају свет око себе и желимо то пренети. Па верујем да зато лакше причамо о немоћи и безнађу које сви понекад осјећамо - закључила је Бранка.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas