Oglas
· · Komentari: 0

"Odjednom je dobila izgubljen, prazan pogled": Majka Branke Katić se borila sa BIPOLARNIM poremećajem kada je glumica imala samo 10 godina

Branka Katić progovorila o bolesti koju je imala njena majka

1695729871_tramvaj_zvani_zelja_01092022_0001.jpg
Foto: Ataimages.rs
Oglas

Čuvena glumica Branka Katić susrela se sa bolešću majke kada je imala samo deset godina

- Tata, moja starija sestra i ja u prvi mah smo bili u čudu. Nismo znali što se dešava. Kao da je odjednom postala neka druga osoba. Pre toga je bila vesela i nežna mama. Odjednom je dobila izgubljen, prazan pogled, svega ju je bilo strah. I nije želela pomoć. Dugo je odbijala da odemo kod lekara, kasnije je vrlo teško prihvatila da mora redovno uzimati terapiju, zauvek - započela je svoju priču Branka.

Bipolarni poremećaj, koji se sve donedavno nazivao manična depresija, zdravstveno je stanje koje uzrokuje dramatične promene raspoloženja - od ekstremnih uspona do dubokih padova. Jedan ste dan motivisani da promenite ceo svet, u drugom trenutku nemate volje otići do kupatila i okupati se. To je samo jedna od slika strašnog tobogana raspoloženja kako ga opisuju pacijenti.

Porodice osobe obolele od bipolarnog poremećaja svedoče i epizodama depresija, poteškoćama s ustajanjem iz kreveta više dana, a s druge su strane ekstremne ljutnje i razdražljivosti. Branka je tada bila desetogodišnja devojčica u čiji se dom uselio "uljez". 

- Najviše me plašio taj njen pogled i odsutnost, zatvorenost, nesposobnost da podeli svoju muku s nama i oseti bilo kakve lepe osećaje.

Kavez u kojem je bila njena majka opisuje ovako:

- Imala je veliku nervozu svakog jutra, ništa nije znala, ni šta želi, ni kako sebi da pomogne, a misli su joj lutale kao u nekom labirintu bez izlaza, svaka aktivnost je predstavljala problem. U plus fazama je umela biti jako naporna, na sasvim drugi način. Tada je bila poput sile koju niko ne može obuzdati. Nije spavala, bila je na momente i jako razdražljiva, ali je par puta i imala herojske podvige. Recimo, uplakanom ocu devojčice iz Irana pomogla je da nađe dobrog hirurga za operaciju ćerke u Beogradu.

 

Iznenadno stanje promenilo je porodičnu dinamiku, uloge su se promenile.

- Moja sestra Maja je požrtvovno uskočila u maminu ulogu i brinula je o svima nama. Kako je devet godina starija, i kako je s mamom uvek bila vrlo bliska, bilo joj je jako teško prihvatiti tako veliku promenu. Tata je tugovao na svoj način, i na početku pogrešno tumačio mamino ponašanje. Mislio je da se mama njemu inati, da sve to radi namerno...

Proslavljena glumica ostala je bez majke Nade početkom 2022. godine, a i otac joj je preminuo nakon toga.

- To su oni veliki gubici koji ne idu bez boli. I to su ona životna iskustva koja se samo jednom u životu dese uz čitav vrtlog emocija, suočavanja s prolaznošću i sopstevenim identitetom. Shvatila da ne osećam klasičan strah od smrti, ali da je ona sada nekako tu. Kažu terapeuti da se smrt istinski doživi samo kroz gubitak roditelja i jako bliskih ljudi. Ima dosta istine u tome. Sigurna sam da svi oni koji su prošli kroz ovo iskustvo znaju o čemu govorim - iskreno je rekla nedavno za hrvatsko izdanje magazina Gloria i isticala je kako je ponosna na vrednosti koje su joj roditelji usadili.

Za neku devojčicu i dečaka koji danas gleda kako mu se roditelj bori s nepoznatom tegobom ima važnu poruku.

 - Samo neka nikada ne pomisle da su oni krivi. Podržite lečenje roditelja, budite strpljivi i ne ustručavajte se pokazati im svoju ljubav. LJubav može pobediti sve. Mi smo s našom mamom imali i mnogo sretnih dana, i danas, kada nje više nema, osećamo samo ljubav i nežnost.

- Budite ljuti na bolest, a ne osobu koje je obolela. Jer i ona je preplašena, zbunjena i bespomoćna. Naš je posao razumevanje ljudske prirode, psihe i duše, sve te naše fragilnosti i tananosti. Umetnici žive u istini, u slobodi da se izraze, snažno osećaju svet oko sebe i želimo to preneti. Pa verujem da zato lakše pričamo o nemoći i beznađu koje svi ponekad osjećamo - zaključila je Branka.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas