Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВАЦИЈЕ ЗА БИКОВИЋА: Милошу и даље стиже подршка

ОВАЦИЈЕ упућене Милошу Биковићу после извођења представе "Лаж" у Београдском драмском позоришту, говоре о томе у којој је мери овај глумац у нашој средини вољен, и колико може да рачуна на подршку публике, али и колега.

1707203047_449860_bikovic-tanjug-620x0-f_f.jpg
Фото: Танјуг
Oglas

Данима се већ у медијима анализира потез којим је Биковић, који је већ прихватио улогу у трећој сезони серије "Бели лотос" телевизијске куће ХБО, после реакција из Украјине - замењен, без ваљаног образложења.

Реакција украјинског Министарства спољних послова, несразмерно оштра и поприлично бесмислена јер је, најпре реч о улози у ТВ серији, макар и најпопуларнијој на свету, а потом - о српском и руском глумцу који ни на који начин није подржао рат нити угрозио Украјину, успела је ипак да постигне жељено. Милош је улогу изгубио, али достојанство није, а чини се и да је великој већини људи јасно да је реч о претераном, бројним конструкцијама и учитавањима поткрепљеном, нападу на једног уметника.

На вест да је, и због чега је, Биковић избачен из треће сезоне хит серије, домаћем глумцу и руској звезди бројне колеге и пријатељи су пружили јавну подршку, баш као и наше Министарство иностраних послова које се одмах огласило у заштиту глумца.

- Као неко ко је одрастао на америчкој кинематографији и поп култури, питам се који су домети и границе "кенсел" културе... - запитао се Милош Аврамовић, аутор "Јужног ветра", филма и серије у којима Биковић тумачи носећу ролу. - Где почиње и где се завршава уметничка слобода? Нисам могао ни да замислим да ће једна таква продукција, као што је ХБО себи дозволити да им једна држава одређује кастинг? Да им се меша у рад? У уметничкој слободи редитеља као што је Мајк Вајт? Милош је добио улогу зато што је талентован глумац, а избачен је за пет дана због твита Министарства спољних послова Украјине, које је изнело малициозне и неутемељене изјаве. Велика подршка за мог брата. Пријатеља. Остани слободан!

Истичући да мисли да је коментарисање онога што се десило "на самом Милошу, који је то већ учинио", директор Руског дома Јевгениј Баранов, за "Новости" каже:

- Нема смисла коментарисати мале украјинске гадости, на позадини њиховог намерног гранатирања цивилних циљева. Тероризам долази у различитим облицима. Страшно је када ракетама гађају старце и децу на пијаци и у пекари. И бедно и гадно - као и ово што се десило са Милошем. Искрено се надам да је понуда ХБО заиста била добронамерна понуда за сартадњу, а не намерна провокација. У целој овој причи свако је играо своје улоге и само је глумац од самог почетка био и остао нормалан и достојанствен човек! Милошу желимо нове занимљиве улоге, које се очекују и у Русији и у Србији!

Озбиљан преседан

САМ Биковић огласио се речима да се против њега "води циљана кампања, која кроз спољни утицај ствара озбиљан преседан, бацајући сенку на суштину уметничке слободе, а резултат таквог наратива је тријумф бесмисла и пораз уметности".

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas