· · Коментари: 0
ОТВОРЕНО

Позната глумица проговорила о здравственом проблему: "Људи не знају колико је тешко"

Позната глумица и водитељка Софија Рајовић, открила је са којим се то здравственим проблемом већ дуже време бори, а све како би помогла онима који можда у овом тренутку бију исту битку

1633161416_Sofija-Rajovic--1-.png
Фото: YоуТубе принтсцреен /К1

Реч је о инсулинској резистенцији за коју је Софији требало чак годину дана лутања по различитим лекарским ординацијама како би је установила, а да нешто није у реду најпре је приметила њена пријатељица са којом је живела у Мајамију. 

Прочитајте још: Мирка Васиљевић се огласила након порођаја и открила како ће дати име ћерки: Ретко, а симболично значење!

- Да имам проблем било је врло очигледно, али не мени већ мојој тадашњој цимерки у Америци. Моје повећавање килаже догодило се рапидно па мој мозак уопште то није регистровао, нисам то чак ни у огледалу приметила. Од момента када сам дошла у Мајами, никада то нећу заборавити, прошла су 23 дана када ми је пријатељица с којом сам живела казала: Софи, мислим да си се мало угојила – присетила се Софија у емисији др Бранке Марковић. - Склона сам томе да носим широке ствари јер не волим да ме нешто стеже, и рекла сам јој: Ма не, није то ништа. Онда сам стала на вагу и видела да показује 73 килограма, а у Америку сам стигла са 63. За свега 23 дана угојила сам се десет килограма! Мислила сам да је вага покварена и позајмила сам комшијину и она је показала исто. Тада сам схватила да нешто није у реду јер у исхрани нисам ништа драстично променила. Јесам јела две кугле сладоледа дневно и јела у ресторанима, а познато је да Американци користе много путера и да храна има више адитива, али количински нисам толико јела да бих добила десет килограма – казала је Софија у емисји  ТВ Доктор. 

"Људи не схватају колико је тешко"

Вратила се потом у Београд и одмах кренула на дијету која је раније давала резултате, али која тада уопште није функционисала. 

- Месец дана сам држала дијету и – ништа. Променила сам дијету и - опет ништа. Отишла сам потом код нутриционисте и за двадесетак дана сам изгубила свега 1,2 кг. Ваша психа ту највише страда, то је борба са ветерењачама. Радите све, а нема никаквих резултата. После неког времена била сам на ивици нервног слома. Устајала сам несрећна и у кревет ишла несрећна и гладна. Лекари су ми месецима говорили да је све у реду. Лутала сам готово годину дана – казала је Софија Рајовић у емисији „Ваш лекар др Бранка“.

Нико јој од лекара није ни споменуо инсулинску резистенцију. 

- Имала сам стравичне нападе за слаткишима. У једном моменту сам себе хватала да поједем пола килограма сладоледа, а и даље ми се једе. Људи не разумеју колико је то тешко. Коначно сам дошла код лекара који ми је препоручио ОГТТ тест и тада сам сазнала да патим од тог стања и добила терапију, али ме је највише уплашило то што морам да смањим слатко. Приступ мог лекара је био диван, казао ми је: Океј, пази шта једеш, пићеш лек, и када баш желиш поједи нешто слатко.  

Софија је казала и да по природи није љубоморна, али да то постаје у једној ситуацији.

- Нисам љубоморна жена осим на оне особе које могу да једу колико желе, а не гоје се. Чим сам у проблему - достава ми је најбољи пријатељ. Да је среће да сам од оних којима се желудац закључа када су нервозни. Ја једем када сам у проблему, али и када ми је много лепо. Када је храна у питању идем у крајност, превелики сам хедониста. Тешко могу да замислим живот без ресторана, хране и дружења. Не иде ми то једно без другог. Свој проблем и даље нисам решила, потребно је време. Дешава ми се да опет нагло почнем да се гојим – признала је Софија.

Неки од савета за све који се можда сада суочавају са истим проблемима је:

- Мој отац је био доктор и увек је говорио: Све што сазнате на време је решиво. Идите лекару

- Нисам знала да виски има 480 калорија. Боље је да поједете бифтек

- Брза шетња делотворније је од трчања. Мој лекар каже, најбоље је – увече

- Килажа ми није варирала и била сам најзадовољнија када сам пет дана пазила шта једем, а два дана давала себи одушка 

- Пријатељи и породица морају да вам буду подршка, а не да вас осуђују 

Психолог

Софија је казала и да јој је у животу веома важан и одлазак код психолога. 

- Драго ми је да код нас то више није табу, мада људи признају да иду код психолога тек када то неко други изговори. Идем код психолога и то не пропуштама таман све да се око мене руши. То је и те како битно да бисте остали свој на своме. Када неко никада није ишао психологу или према томе има предрасуде и пита: Па шта ће то они мени да кажу покушам да им објасним да је психолог особа која ти објасни да соба нема један, већ четири ћошка. Да сам кроз разговор долазиш до закључка да постоје и другачији углови гледања на једну исту ситуацију – казала је Софија Рајовић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.