Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Преминула дизајнерка која је ИЗМИСЛИЛА МИНИ-СУКЊУ: Била зачетник данашње моде и жене су је обожавале

Мери Квант је 60-их година започела тренд који је остао до данас

1681392558_profimedia-0209857203.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Лејди Мери Квант, славна британска дизајнерка која је променила модну историју, преминула је у 93. години. Вест о њеној смрти објавила је њена породица, преноси "Тхе Гуардиан".

- Мирно је преминула у свом дому у Великој Британији овог јутра. Она је била најпрепознатљивије лице у свету моде у 20. веку и иноватор који је померио границе - стоји у обавештењу.

Мери Квант, британски дизајнер и модна икона шездесетих година, својим "изумом", мини сукњом, променила је лице светске моде.

- Мини сукња је дозвољавала женама да трче за аутобусом - рекла је она Мери која је имала занимљиво и крајње практично објашањење зашто се одлучила да креира кратке сукње.

Прва мини сукња продата је у њеном бутику "Базар" у Лондону 1963. године, а убрзо је осванула и на страницама "Вога". На модној писти прва ју је прошетала манекенка Твиги.

Мери је кратким сукњама започела револуцију у тадашњој досадној и суморној моди. Отворила је врата све веће еманципације и слободе жена које су овај модел са одушевљењем прихватиле.

Мањина је и осуђивала Мери, а она се бранила речима:

- Нисам измислила мини сукњу, већ је она створена на улицама Лондона. Ја сам само правила једноставнију одећу у којој је могло да се хода, у којој је могло да се скаче и трчи. Дужину су одређивале саме муштерије. Сукње које сам ја носила биле су веома кратке, а муштерије су викале краће, краће.

Мини сукња није била једино што је Мери осмислила, она је женама понудила шарене чарапе и вруће панталонице.

Оно што је Мери Квант учинила мини сукњом, која је назив добила по креаторкином омиљеном аутомобилу, Минију, пореди се са шоком који је Коко Шанел изазвала мушким оделима за жене.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas