Oglas
· · Komentari: 0

Preminula dizajnerka koja je IZMISLILA MINI-SUKNJU: Bila začetnik današnje mode i žene su je obožavale

Meri Kvant je 60-ih godina započela trend koji je ostao do danas

1681392558_profimedia-0209857203.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Lejdi Meri Kvant, slavna britanska dizajnerka koja je promenila modnu istoriju, preminula je u 93. godini. Vest o njenoj smrti objavila je njena porodica, prenosi "The Guardian".

- Mirno je preminula u svom domu u Velikoj Britaniji ovog jutra. Ona je bila najprepoznatljivije lice u svetu mode u 20. veku i inovator koji je pomerio granice - stoji u obaveštenju.

Meri Kvant, britanski dizajner i modna ikona šezdesetih godina, svojim "izumom", mini suknjom, promenila je lice svetske mode.

- Mini suknja je dozvoljavala ženama da trče za autobusom - rekla je ona Meri koja je imala zanimljivo i krajnje praktično objašanjenje zašto se odlučila da kreira kratke suknje.

Prva mini suknja prodata je u njenom butiku "Bazar" u Londonu 1963. godine, a ubrzo je osvanula i na stranicama "Voga". Na modnoj pisti prva ju je prošetala manekenka Tvigi.

Meri je kratkim suknjama započela revoluciju u tadašnjoj dosadnoj i sumornoj modi. Otvorila je vrata sve veće emancipacije i slobode žena koje su ovaj model sa oduševljenjem prihvatile.

Manjina je i osuđivala Meri, a ona se branila rečima:

- Nisam izmislila mini suknju, već je ona stvorena na ulicama Londona. Ja sam samo pravila jednostavniju odeću u kojoj je moglo da se hoda, u kojoj je moglo da se skače i trči. Dužinu su određivale same mušterije. Suknje koje sam ja nosila bile su veoma kratke, a mušterije su vikale kraće, kraće.

Mini suknja nije bila jedino što je Meri osmislila, ona je ženama ponudila šarene čarape i vruće pantalonice.

Ono što je Meri Kvant učinila mini suknjom, koja je naziv dobila po kreatorkinom omiljenom automobilu, Miniju, poredi se sa šokom koji je Koko Šanel izazvala muškim odelima za žene.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas