Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Син краљице ЕЛИЗАБЕТЕ ДРУГЕ у сузама: Откривен разлог због ког принчеви Хари и Ендру не носе војне униформе на сахрани

Син краљице Елизабете Друге, принц Ендру, није могао да сакрије емоције током службе у Вестминстерској опатији

1663586039_endru-.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Краљица Елизабета Друга, биће сахрањена данас уз највеће државене почасти, а сахрани присуствује и принц Ендру, краљичин син, који једва успева да задржи сузе.

Прочитајте још: На овом месту је венчана и крунисана: Ковчег краљице ЕЛИЗАБЕТЕ ДРУГЕ пребачен у Вестминстерску опатију (ФОТО)

Државна сахрана краљице Елизабете Друге почела је у 11 сати, након што је краљ Чарлс ИИИ предводио поворку из оближње Вестминстерске катедрале , где је ковчег са њеним посмртним остацима био изложен од среде поподне, како би Велика Британија могла да се опрости од своје краљице.

У пратњи новог монарха Чарлса Трећег, били су његови синови, принц Вилијам и принц Хари, као и остали чланови краљевске породице.

Око 2.000 ожалошћених - укључујући светске лидере попут америчког председника Џоа Бајдена, председника Француске Емануела Макрона, премијерке Србије Ане Брнабић и многих великих званичника, заузели су своја места у цркви старој 1.269 година уочи сахране.

Свих шест живих бивших британских премијера - Џон Мејџор, Тони Блер, Гордон Браун, Дејвид Камерон, Тереза ​​Меј и Борис Џонсон, такође су присутни опроштају.

Државна сахрана краљице Елизабете Друге, прва је такве врсте од Винстона Черчила 1965. године и имаће облик сложене церемоније, након које ће ковчег Њеног Величанства бити превезен у замак Виндзор.

Зашто принчеви Хари и Ендрју не носе војне униформе на сахрани краљице Елизабете?

Бакингемска палата саопштила је да ће само запосленим члановима краљевске породице бити дозвољено да носе војну униформу током сахране и других церемонијалних догађаја који су јој претходили. Хари, војвода од Сасекса и Ендру, војвода од Јорка, више нису старији чланови краљевске породице из различитих разлога, па због тога, носе обичне одевне комбинације током церемоније и других догађаја током периода жалости.

Међутим, Бакингемска палата је наводно одлучила да Харију одобри изузетак , дозвољавајући му да носи своју војну одећу за 15-минутно бдење које ће се одржати у суботу у краљичиној кући у Вестминстер холу за њене унуке.

Одлука је донета након реакције јавности на вест да је Ендру одобрено да носи одећу на још једном бдењу заједно са своја три брата и сестре у петак „као посебан знак захтева“ његовој покојној мајци.

Ово ће бити први пут да је Хари то учинио након што се повукао са краљевских дужности 2020. године, наводи Би-Би-Си .

Изузетак није направљен на Харијев захтев, сазнаје ХуффПост.

Харијев портпарол позвао је људе да се фокусирају на наслеђе његове баке, а не на његову одећу.

- Принц Хари , војвода од Сасекса, носиће одело током догађаја у част својој баки - рекао је портпарол Харија за ХуффПост у уторак.

- Његову деценију војне службе не одређује униформа коју носи и с поштовањем тражимо да фокус остане на животу и наслеђу Њеног Величанства краљице Елизабете Друге  - додао је портпарол.

Фото: Профимедиа

И Хари и Ендру су носили одела док су ходали у поворци која је у среду пратила краљичин ковчег од Бакингемске палате до Вестминстерске палате.

Током сахране принца Филипа у априлу 2021. године, чланови краљевске породице одлучили су да сви прескоче ношење војне одеће како би наводно избегли изазивање контроверзи око тога шта ће принц Хари и Ендру носити, наводи Гардијан .

Зашто би Хари и Ендру били обучени у војне униформе?

И Хари и Ендру су војни ветерани. Принц Хари је служио у британској војсци више од 10 година, током којих је завршио две турнеје у Авганистану.

Принц Ендру је служио у Краљевској морнарици 22 године и био је пилот хеликоптера у Фокландском рату. У Великој Британији, пензионисаним војним ветеранима није дозвољено да носе униформу осим ако им није додељена почасна титула и ако им је дозвољено да је носе, за разлику од Америке, где ветерани често носе војну одећу за посебне догађаје, наводи ЦНН .

Прочитајте још: Хари и Меган Маркл на сахрани краљице Елизабете: Принц у пратњи ковчега (ФОТО)

Двоје краљичине деце, принцеза Анне и принц Едвард, од којих ниједно није служило војску, обоје имају почасне титуле које им дозвољавају да носе војне униформе.

Едвард, гроф од Весекса, придружио се краљевским маринцима 1986. године, али се повукао из службе након четири месеца обуке, наводи британски новински сајт.

Зашто Хари и Ендру више нису запослени чланови краљевске породице?

Након одлуке Харија и Меган да се повуку из краљевске породице, Бакингемска палата је објавила да ће "почасна војна именовања и краљевско покровитељство које имају војвода и војвоткиња бити враћени њеном величанству, пре него што буду прерасподелили међу радним члановима краљевске породице ".

Хари и Меган су се и даље обавезали да ће наставити своју посвећеност јавној служби упркос пресељењу у Калифорнију.

Ендру се повукао са својих краљевских дужности 2019. године, након интервјуа за Би-Би-Си „Њузнајт“, у којем није осудио осуђеног сексуалног преступника Џефрија Епстајна или показао емпатију према својим преживелима, и негирао је да је икада срео Вирџинију Гиуф, која је касније покренула грађанску парницу против Ендруа, тврдећи да ју је сексуално напао када је била малолетна.

Почетком ове године, војвода је уз краљичино одобрење лишена војних веза и краљевског покровитељства, саопштила је палата.

Прочитајте још: Ево како ће принц Џорџ и принцеза Шарлот одати почаст краљици Елизабети на сахрани: Важна симболика присуства

Главно саопштење уследило је дан након што је савезни судија у Њујорку одбио његов захтев за одбацивање Гиуфрове тужбе. Две стране су се у фебруару на крају договориле о нагодби за непознат износ.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas