· · Komentari: 0

Sin kraljice ELIZABETE DRUGE u suzama: Otkriven razlog zbog kog prinčevi Hari i Endru ne nose vojne uniforme na sahrani

Sin kraljice Elizabete Druge, princ Endru, nije mogao da sakrije emocije tokom službe u Vestminsterskoj opatiji

1663586039_endru-.jpg
Foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta Druga, biće sahranjena danas uz najveće državene počasti, a sahrani prisustvuje i princ Endru, kraljičin sin, koji jedva uspeva da zadrži suze.

Pročitajte još: Na ovom mestu je venčana i krunisana: Kovčeg kraljice ELIZABETE DRUGE prebačen u Vestminstersku opatiju (FOTO)

Državna sahrana kraljice Elizabete Druge počela je u 11 sati, nakon što je kralj Čarls III predvodio povorku iz obližnje Vestminsterske katedrale , gde je kovčeg sa njenim posmrtnim ostacima bio izložen od srede popodne, kako bi Velika Britanija mogla da se oprosti od svoje kraljice.

U pratnji novog monarha Čarlsa Trećeg, bili su njegovi sinovi, princ Vilijam i princ Hari, kao i ostali članovi kraljevske porodice.

Oko 2.000 ožalošćenih - uključujući svetske lidere poput američkog predsednika Džoa Bajdena, predsednika Francuske Emanuela Makrona, premijerke Srbije Ane Brnabić i mnogih velikih zvaničnika, zauzeli su svoja mesta u crkvi staroj 1.269 godina uoči sahrane.

Svih šest živih bivših britanskih premijera - Džon Mejdžor, Toni Bler, Gordon Braun, Dejvid Kameron, Tereza ​​Mej i Boris Džonson, takođe su prisutni oproštaju.

Državna sahrana kraljice Elizabete Druge, prva je takve vrste od Vinstona Čerčila 1965. godine i imaće oblik složene ceremonije, nakon koje će kovčeg Njenog Veličanstva biti prevezen u zamak Vindzor.

Zašto prinčevi Hari i Endrju ne nose vojne uniforme na sahrani kraljice Elizabete?

Bakingemska palata saopštila je da će samo zaposlenim članovima kraljevske porodice biti dozvoljeno da nose vojnu uniformu tokom sahrane i drugih ceremonijalnih događaja koji su joj prethodili. Hari, vojvoda od Saseksa i Endru, vojvoda od Jorka, više nisu stariji članovi kraljevske porodice iz različitih razloga, pa zbog toga, nose obične odevne kombinacije tokom ceremonije i drugih događaja tokom perioda žalosti.

Međutim, Bakingemska palata je navodno odlučila da Hariju odobri izuzetak , dozvoljavajući mu da nosi svoju vojnu odeću za 15-minutno bdenje koje će se održati u subotu u kraljičinoj kući u Vestminster holu za njene unuke.

Odluka je doneta nakon reakcije javnosti na vest da je Endru odobreno da nosi odeću na još jednom bdenju zajedno sa svoja tri brata i sestre u petak „kao poseban znak zahteva“ njegovoj pokojnoj majci.

Ovo će biti prvi put da je Hari to učinio nakon što se povukao sa kraljevskih dužnosti 2020. godine, navodi Bi-Bi-Si .

Izuzetak nije napravljen na Harijev zahtev, saznaje HuffPost.

Harijev portparol pozvao je ljude da se fokusiraju na nasleđe njegove bake, a ne na njegovu odeću.

- Princ Hari , vojvoda od Saseksa, nosiće odelo tokom događaja u čast svojoj baki - rekao je portparol Harija za HuffPost u utorak.

- Njegovu deceniju vojne službe ne određuje uniforma koju nosi i s poštovanjem tražimo da fokus ostane na životu i nasleđu Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge  - dodao je portparol.

Foto: Profimedia

I Hari i Endru su nosili odela dok su hodali u povorci koja je u sredu pratila kraljičin kovčeg od Bakingemske palate do Vestminsterske palate.

Tokom sahrane princa Filipa u aprilu 2021. godine, članovi kraljevske porodice odlučili su da svi preskoče nošenje vojne odeće kako bi navodno izbegli izazivanje kontroverzi oko toga šta će princ Hari i Endru nositi, navodi Gardijan .

Zašto bi Hari i Endru bili obučeni u vojne uniforme?

I Hari i Endru su vojni veterani. Princ Hari je služio u britanskoj vojsci više od 10 godina, tokom kojih je završio dve turneje u Avganistanu.

Princ Endru je služio u Kraljevskoj mornarici 22 godine i bio je pilot helikoptera u Foklandskom ratu. U Velikoj Britaniji, penzionisanim vojnim veteranima nije dozvoljeno da nose uniformu osim ako im nije dodeljena počasna titula i ako im je dozvoljeno da je nose, za razliku od Amerike, gde veterani često nose vojnu odeću za posebne događaje, navodi CNN .

Pročitajte još: Hari i Megan Markl na sahrani kraljice Elizabete: Princ u pratnji kovčega (FOTO)

Dvoje kraljičine dece, princeza Anne i princ Edvard, od kojih nijedno nije služilo vojsku, oboje imaju počasne titule koje im dozvoljavaju da nose vojne uniforme.

Edvard, grof od Veseksa, pridružio se kraljevskim marincima 1986. godine, ali se povukao iz službe nakon četiri meseca obuke, navodi britanski novinski sajt.

Zašto Hari i Endru više nisu zaposleni članovi kraljevske porodice?

Nakon odluke Harija i Megan da se povuku iz kraljevske porodice, Bakingemska palata je objavila da će "počasna vojna imenovanja i kraljevsko pokroviteljstvo koje imaju vojvoda i vojvotkinja biti vraćeni njenom veličanstvu, pre nego što budu preraspodelili među radnim članovima kraljevske porodice ".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Angela (@angelas76)

Hari i Megan su se i dalje obavezali da će nastaviti svoju posvećenost javnoj službi uprkos preseljenju u Kaliforniju.

Endru se povukao sa svojih kraljevskih dužnosti 2019. godine, nakon intervjua za Bi-Bi-Si „Njuznajt“, u kojem nije osudio osuđenog seksualnog prestupnika Džefrija Epstajna ili pokazao empatiju prema svojim preživelima, i negirao je da je ikada sreo Virdžiniju Giuf, koja je kasnije pokrenula građansku parnicu protiv Endrua, tvrdeći da ju je seksualno napao kada je bila maloletna.

Početkom ove godine, vojvoda je uz kraljičino odobrenje lišena vojnih veza i kraljevskog pokroviteljstva, saopštila je palata.

Pročitajte još: Evo kako će princ Džordž i princeza Šarlot odati počast kraljici Elizabeti na sahrani: Važna simbolika prisustva

Glavno saopštenje usledilo je dan nakon što je savezni sudija u Njujorku odbio njegov zahtev za odbacivanje Giufrove tužbe. Dve strane su se u februaru na kraju dogovorile o nagodbi za nepoznat iznos.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.