Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТЕСЛИНА ВИЗИЈА БУДУЋНОСТИ: Ево како ће изгледати свет у 2100. години по његовом мишљењу

Један од најзанимљивијих чланака објављен је 1937. године у магазину “Либертy” , Никола Тесла је у њему говорио о својој визији будућности.

1711974175_36987_tesla3-arhiav_orig.jpg
Фото: Архива
Oglas

Већ у то време славни научник разговарао је са репортером Џорџом Силвестром Вјереком и описао му како замишља свет за сто година. Новинар већ тада о Тесли пише као о оцу радија, телевизије, преноса енергије, индукционог мотора и открића космичких зрака.

- Недавно је објавио постојање досад непознатог извора енергије, присутног свуда око нас у неограниченим количинама, а сад ради на справи за коју верује да ће онемогућити ратове - пише аутор у предговору Теслиних размишљања.

- Предвиђање је незахвално. Ниједан човек не може видети предалеко у будућност. Напредак и изуми развијају се другачије од оног што смо предвиђали. Такво је било моје искуство, иако себи ласкам да су догађаји потврдили многе развојне правце које сам предвиђао у првој трећини двадесетог века - рекао је Тесла.

- Чини се да сам одувек био испред свог времена. Чекао сам 19 година да проради електрана на Нијагари заснована на мом систему, требало је 15 година да мој патент за бежични пренос сигнала, објављен још 1893., нађе универзалну примену. Најавио сам свемирске зраке и моју теорију радиоактивности 1896. Једно од најзначајнијих открића, резонантност Земље, као основу бежичног преноса енергије, коју сам објавио 1896. многи ни данас не разумеју.

- Две године су прошле након што сам обавио пренос електричне енергије око читаве планете, Едисон, Маркони и други тврдили су да је немогуће бежичним путем пренети преко Атлантика чак ни обичан сигнал. С обзиром на то да сам најавио толико значајних открића, мислим да нећу пуно погрешити ако покушам да предвидим како ће изгледати живот у 21. веку - говорио је Тесла.

- Живот је и увек ће бити једначина чије је решење неухватљиво, али она ипак садржи неке познате чињенице. Засигурно можемо рећи да је живот кретање, иако недовољно познајемо његову природу. За кретање је неопходно тело које се креће и сила која га потискује и помаже му да савлада отпор. Човек је маса коју потискује сила. Отуд се и општи закони у царству механике, који важе за кретање, могу применити и на човечанство.

- Сваки човек мора имати идеал. Три су начина на која се може повећати енергија која одређује људски прогрес: прво, можемо повећати масу. То би у случају човечанства значило побољшавање услова живота, здравља, развоја и слично. Друго, можемо смањити силе отпора које успоравају напредак, попут незнања, глупости и религиозног фанатизма. Треће, можемо умножити енергију људске масе овладавањем силама свемира, као што је сила сунца, океана, ветрова, плиме и осеке.

- Првом методом остварујемо више хране и опште благостање, другом се стварају услови за мир. Трећом се повећава наша способност да радимо и стварамо. Било какав напредак је немогућ ако наши напори нису усмерени ка повећању благостања, миру и стваралаштву. По томе је механистичко схватање живота јединствено с учењима Буде и Исуса. Иако нисам верник у ортодоксном смислу, ослањам се на религију. Прво, јер сваки човек мора имати неки идеал, религиозни, уметнички, научни или хуманитарни, да би његов живот имао смисла.

Друго, све велике религије садрже мудре препоруке за добар живот које важе данас као и у доба када су настале. Не постоји сукоб између идеала науке и идеала религије, али наука је супротстављена теолошким догмама јер се темељи на чињеницама. За мене је свемир велика машина, који никада није настала и никада неће нестати. Људско биће није изузетак у природном поретку ствари – рекао је Тесла том приликом.

Изглед Земље за сто година

- Године 2100. развој живота биће под потпуном контролом науке. У прошлости законом борбе за опстанак углавном су нестајале мање подобне особине. Човеково ново осећање сажаљења супротставља се неумољивом деловању природе. Резултат ће бити наставак очувања живота, али и развој недовољно прилагођених припадника људске врсте. Једина метода која би одговарала нашем осећају цивилизованог понашања је стерилизација и потискивање сексуалног нагона код неприлагођених јединки.

– Неколико европских земаља и чланица Сједињених држава одлучиће да стерилишу криминалце и ментално поремећене особе. То није довољно. Научници стално врше притисак да се оснивање брачне заједнице учини што тежим. Сваком ко није поуздан родитељ неће бити допуштено да има потомство. За сто година од данас, нормалној особи ће бити једнако неприхватљиво да општи са неприлагођеним припадницима друштва као и с криминалцима.

- Хигијена и физичка култура биће признати делови образовног система и државног апарата. Министар за хигијену и физичку културу, 2035. године, у влади тадашњег председника САД, биће значајнији од министра обране - рекао је он и додао:

- Загађеност наших обала, као што је сад око Њујорка, за нашу ће децу и унуке бити незамисливо као што је нама незамислив живот без водовода и канализације. Снабдевање водом ће се строго надзирати, а само ће луди људи користити воду која није стерилизована. Више људи умире или обољева од загађене воде него од кафе, чаја, дувана и других стимуланаса. Лично сам се одрекао свих стимуланаса. Такође, практично не једем месо.

Уверен сам да за сто година а кафа, чај и дуван неће бити толико примамљиви. Алкохол ће се и даље користити јер он није стимуланс него проверени еликсир живота. Стимуланти неће нестати под притиском, једноставно неће бити у моди да се организам трује штетним састојцима. Природна храна, као што су млеко, мед, житарице биће основа епикурејских вечера и у врхунским ресторанима 21. столећа. Биће довољно житарица и производа од жита да се нахрани цели свет, укључујући милионе гладних у Кини и Индији.

Наша планета је пребогата, а тамо где нешто буде недостајало, лек добијен из ваздуха обновиће ткиво Земље. Ја сам 1900. развио процес за ову намену. Касније, након четрнаест година, због ратних потреба, усавршили су га немачки хемичари - рекао је Тесла тада.

(Н Портал)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas