Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Сачмарица за спорт и лов

Италијанска класична лепота (ФОТО)

Беретта С682 плени лепотом и класичном конструкцијом

1599650895_beretta-T.jpg
беретта-Т - фото: В. Митровић
Oglas

Спортске стрељачке дисциплине трап, скит и спортинг са инваријантама су све популарније у свету. Гађање летећих мета је незамењив тренинг за остваривање већих успеха у лову на ситну дивљач. Млади ловци и спортски стрелци све више желе само једну пушку сачмарицу за гађање глинених голубова, а уједно да је носе и у лов.  

Прочитајте још: Снајперка УЛФБЕРХТ названа по ВИКИНШКИМ МАЧЕВИМА кованим САМО ЗА КРАЉЕВЕ (ФОТО)

Беретта С 682 је фина италијанска спортска бокерица, фото: В. Митровић

Тешко је наћи боље спортско оружје од проверених брендова Пераци, Флодман, Парди, Кемен, Берета ДТ11, Кригхоф, али те пушке су екстремно скупе. Данас, "Берета" производи бокерице из серије 600 (модели 686, 687, 690, 693...), скупоцену серију СО (СО6, СО10...). Од њених спортских модела могу се наћи старији модели ДТ10, као и нови престижни ДТ11, али и 686, 690, 691, 692, 693, 694 и скупи СО5.  

Берета С682 има фиксне трап чокове, фото: В. Митровић

Бокерица средњег ценовног разреда 

Унутрашњост баскуле Беретте С682 осликава брављење, замењиве окретне тачке и врло фину обраду, фото: В. Митровић

Модел С682 је калибра 12/70, и има цеви дуге 750 мм. Склоп цеви (тандем) је тежак 1,5 кг, кундак са баскулом 1,75 кг, а поткундак 0,3 кг, што укупно износи 3,55 кг. Укупна дужина пушке је 1190 мм, а растојање од краја кундака до обарача 370 мм. С обзиром на то да обарач има могућност подешавања положаја и ово потоње растојање може да се подеси. 

Ради се о трап пушци са једним инерционим обарачем и узаним трап фиксним чоковима. Пуни чокови су примеренији спортској трап дисциплини, док би у лову ловац морао да пуца на дивљач која се мало одмакла од стрелца. Уосталом у лову и није примерено пуцати инстинктивно на тек покренуту дивљач на малим одстојањима.  

Сачма углавном лети брзином од 360 до 450 м/с и зато никада не треба брзоплето пуцати у страху да нам се дивљач пребрзо не нађе ван ефикасног домета. Измерили смо силу првог опаљења од 0,9 даН, док друга, горња цев опаљује при сили од 1,3 даН, што је за похвалу. Цеви пушке су спојене моноблоком од кованог челика, дужине 67,5 мм, ширине 40 мм и висине 56,5 мм.  

Без доњих забрављујућих кључева 

На обе бочне стране моноблока смештени су конични отвори (са 4,5 на 3,5 мм) у које из баскуле улазе два конична клина који забрављују тандем цеви. Ови бочни, конични клинови у зони горње цеви, обележје су свих “Беретиних” бокерица серије 600. Код њих нема доњих кључева и зато све “Беретине” бок сачмарице имају најнижу могућу силуету (висину цеви у баскули) која овде износи тек 62,5 мм. 

Већ деценијам “Берета” не одустаје од ове конструкције. Квалитетни ејектори селективно избацују само испаљену чауру. Брава са бочним коничним клиновима је повољна и са аспекта дуговечности. Јер је конични канал у моноблоку дужи од клинова, тако да с временом клинови само дубље улазе у своје лежиште. и то смо измерили: клин извирује из баскуле 4 мм, док је дубина отвора у моноблоку чак 6 мм. 

Препознатљива сребрна баскула  

Изузетно низак моноблок, због чувеног “Береттиног” брављења, фото: В. Митровић

Цеви повезују вертикално прорезани прутеви. На врху цеви је спортска (широка 10 мм) вентилирајућа шина, са ситно радлованом површином. Изузетно лепо дизајнирана сребрна баскула је препознатљива за “Беретине” бокерице. Израђена је од квалитетног комада челика ширине 42 мм, висине 62,5 мм и дужине 95 мм. Цеви у баскули ротирају око две окретне измењиве плочице пречника 9 мм.  

За израду Беретиног кундака коришћена је фина ораховина високе класе, уочљив је лепо обликован наставак пиштољског рукохвата, фото: В. Митровић

Преклапање цеви се обавља померањем удесно класичне Вестли-Ричардс полуге. Она остаје у десном положају и релаксира се притиском на дугме, које извирује из чела баскуле. Типично за спортске пушке, кочница није аутоматска, а налази се на уобичајеном месту - на врату кундака. Унутрашња површина баскуле је фино обрађена, без трагова машинске обраде што је увек била одлика “Береттиног” квалитета. 

Кундак од фине ораховине 

Кундак је од квалитетне ораховине, са додатим лепо обликованим наставком пиштољског рукохвата.  Танка вегу гума чини потков кундака. Већ 40 година ловим Меркеловим сачмарицама у оба распореда цеви, које су поуздане, робусне и дуговечне, али не и овако лепе. Ова фина “Береттина” спортска бок сачмарица је једноставно “италијански” лепа пушка.  

Прочитајте још: НАЈЛОШИЈИ ПУШКОМИТРАЉЕЗ свих времена (ФОТО)

Потков кундака је од танке вегу гуме, фото: В. Митровић

Беретта С 682 у потпуности задовољава захтев стрелаца који желе пушку за спорт и лов. Ниска силуета, маса од 3550 г још сасвим подношљива за лов, а довољна за спортско пуцање. “Береттина” естетика, вечна конструкција и славно име најстаријег светског произвођача оружја, уз мало вежбања, задовољиће њеног власника и у спортском и у ловном погледу. 

Мсц Влада МИТРОВИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas