· · Komentari: 0
Sačmarica za sport i lov

Italijanska klasična lepota (FOTO)

Beretta S682 pleni lepotom i klasičnom konstrukcijom

1599650895_beretta-T.jpg
beretta-T - foto: V. Mitrović

Sportske streljačke discipline trap, skit i sporting sa invarijantama su sve popularnije u svetu. Gađanje letećih meta je nezamenjiv trening za ostvarivanje većih uspeha u lovu na sitnu divljač. Mladi lovci i sportski strelci sve više žele samo jednu pušku sačmaricu za gađanje glinenih golubova, a ujedno da je nose i u lov.  

Pročitajte još: Snajperka ULFBERHT nazvana po VIKINŠKIM MAČEVIMA kovanim SAMO ZA KRALJEVE (FOTO)

Beretta S 682 je fina italijanska sportska bokerica, foto: V. Mitrović

Teško je naći bolje sportsko oružje od proverenih brendova Peraci, Flodman, Pardi, Kemen, Bereta DT11, Krighof, ali te puške su ekstremno skupe. Danas, "Bereta" proizvodi bokerice iz serije 600 (modeli 686, 687, 690, 693...), skupocenu seriju SO (SO6, SO10...). Od njenih sportskih modela mogu se naći stariji modeli DT10, kao i novi prestižni DT11, ali i 686, 690, 691, 692, 693, 694 i skupi SO5.  

Bereta S682 ima fiksne trap čokove, foto: V. Mitrović

Bokerica srednjeg cenovnog razreda 

Unutrašnjost baskule Berette S682 oslikava bravljenje, zamenjive okretne tačke i vrlo finu obradu, foto: V. Mitrović

Model S682 je kalibra 12/70, i ima cevi duge 750 mm. Sklop cevi (tandem) je težak 1,5 kg, kundak sa baskulom 1,75 kg, a potkundak 0,3 kg, što ukupno iznosi 3,55 kg. Ukupna dužina puške je 1190 mm, a rastojanje od kraja kundaka do obarača 370 mm. S obzirom na to da obarač ima mogućnost podešavanja položaja i ovo potonje rastojanje može da se podesi. 

Radi se o trap pušci sa jednim inercionim obaračem i uzanim trap fiksnim čokovima. Puni čokovi su primereniji sportskoj trap disciplini, dok bi u lovu lovac morao da puca na divljač koja se malo odmakla od strelca. Uostalom u lovu i nije primereno pucati instinktivno na tek pokrenutu divljač na malim odstojanjima.  

Sačma uglavnom leti brzinom od 360 do 450 m/s i zato nikada ne treba brzopleto pucati u strahu da nam se divljač prebrzo ne nađe van efikasnog dometa. Izmerili smo silu prvog opaljenja od 0,9 daN, dok druga, gornja cev opaljuje pri sili od 1,3 daN, što je za pohvalu. Cevi puške su spojene monoblokom od kovanog čelika, dužine 67,5 mm, širine 40 mm i visine 56,5 mm.  

Bez donjih zabravljujućih ključeva 

Na obe bočne strane monobloka smešteni su konični otvori (sa 4,5 na 3,5 mm) u koje iz baskule ulaze dva konična klina koji zabravljuju tandem cevi. Ovi bočni, konični klinovi u zoni gornje cevi, obeležje su svih “Beretinih” bokerica serije 600. Kod njih nema donjih ključeva i zato sve “Beretine” bok sačmarice imaju najnižu moguću siluetu (visinu cevi u baskuli) koja ovde iznosi tek 62,5 mm. 

Već decenijam “Bereta” ne odustaje od ove konstrukcije. Kvalitetni ejektori selektivno izbacuju samo ispaljenu čauru. Brava sa bočnim koničnim klinovima je povoljna i sa aspekta dugovečnosti. Jer je konični kanal u monobloku duži od klinova, tako da s vremenom klinovi samo dublje ulaze u svoje ležište. i to smo izmerili: klin izviruje iz baskule 4 mm, dok je dubina otvora u monobloku čak 6 mm. 

Prepoznatljiva srebrna baskula  

Izuzetno nizak monoblok, zbog čuvenog “Berettinog” bravljenja, foto: V. Mitrović

Cevi povezuju vertikalno prorezani prutevi. Na vrhu cevi je sportska (široka 10 mm) ventilirajuća šina, sa sitno radlovanom površinom. Izuzetno lepo dizajnirana srebrna baskula je prepoznatljiva za “Beretine” bokerice. Izrađena je od kvalitetnog komada čelika širine 42 mm, visine 62,5 mm i dužine 95 mm. Cevi u baskuli rotiraju oko dve okretne izmenjive pločice prečnika 9 mm.  

Za izradu Beretinog kundaka korišćena je fina orahovina visoke klase, uočljiv je lepo oblikovan nastavak pištoljskog rukohvata, foto: V. Mitrović

Preklapanje cevi se obavlja pomeranjem udesno klasične Vestli-Ričards poluge. Ona ostaje u desnom položaju i relaksira se pritiskom na dugme, koje izviruje iz čela baskule. Tipično za sportske puške, kočnica nije automatska, a nalazi se na uobičajenom mestu - na vratu kundaka. Unutrašnja površina baskule je fino obrađena, bez tragova mašinske obrade što je uvek bila odlika “Berettinog” kvaliteta. 

Kundak od fine orahovine 

Kundak je od kvalitetne orahovine, sa dodatim lepo oblikovanim nastavkom pištoljskog rukohvata.  Tanka vegu guma čini potkov kundaka. Već 40 godina lovim Merkelovim sačmaricama u oba rasporeda cevi, koje su pouzdane, robusne i dugovečne, ali ne i ovako lepe. Ova fina “Berettina” sportska bok sačmarica je jednostavno “italijanski” lepa puška.  

Pročitajte još: NAJLOŠIJI PUŠKOMITRALJEZ svih vremena (FOTO)

Potkov kundaka je od tanke vegu gume, foto: V. Mitrović

Beretta S 682 u potpunosti zadovoljava zahtev strelaca koji žele pušku za sport i lov. Niska silueta, masa od 3550 g još sasvim podnošljiva za lov, a dovoljna za sportsko pucanje. “Berettina” estetika, večna konstrukcija i slavno ime najstarijeg svetskog proizvođača oružja, uz malo vežbanja, zadovoljiće njenog vlasnika i u sportskom i u lovnom pogledu. 

Msc Vlada MITROVIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.