Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
емоције

Како да знамо да је баш та љубав НАЈВЕЋА У ЖИВОТУ: Психолог објашњава

Због ње смо спремни да изгубимо главу, раскрстимо са дотадашњим уверењима, навикама, заборавимо на све, па и свакога и преокренемо цео живот.

1605865568_Depositphotos_214923086_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Заиста, наша највећа доживљена љубав управо таква и јесте, прожимајућа и дубока, снажна и велика, већа и од нас самих. Због тога је и зовемо љубављу нашег живота, поносни и срећни што смо толико посебни да осетимо оно о чему смо до тада само читали у романима или гледали на филму.

Међутим, колико год нам оваква осећања била вредна, не успемо увек да о(п)станемо са вољеном особом. Који су најчешћи разлози због којих се разилазимо, објаснила нам је Елена Кузмановић, психолог и телесни психотерапеут:

Прочитајте још: Како кажу научници постоји начин да успешно и брзо ПРЕБОЛИТЕ РАСКИД

- Да би се нека љубав реализовала и одржала, потребно је да више фактора буде у балансу, због чега обично велике љубави прати и велика драма. Растајање од особе коју тако доживљавамо може да се одигра из низа разлога, рецимо увремењености, периода нашег живота када се љубав десила, спремности и зрелости да се за њу боримо, познавања себе и наше емоционалне историје и камења спотицања. Потребно је и да љубав буде узвраћена на сличан начин, као и да је особа прекопута нас мотивисана да се труди око односа као и ми.

Фото: Депосит

Године
- Зрелост томе јако погодује, она је кључна за пуноћу љубавних осећања. Младост нам даје велику снагу емоција, више храбрости, неурачунљивости и слабију контролу импулса, веће препуштање, због чега нам се некад чини да су љубави из млађих дана непревазиђене, да никада више нећемо волети тако. Међутим, касније волимо другачије, али још дубље и снажније, са подједнако великом страшћу и неком врстом духовности која нам помаже да будемо бољи људи.

Психолог истче да је поред ватре велике љубави, за добар однос потребна је зрелост и непрекидан рад на сопственим емоцијама. 

Кроз сваки добар однос померамо границу сопствених капацитета за љубав.

- Данас мислимо да је љубав довољна, али никад сама по себи није. Заправо, она је много више и сложеније од онога што зовемо љубавним осећањима - објашњава Елена.

Прочитајте још: Може да се научи: Водич за ФЛЕРТ

Како да на време препознамо да је нека љубав она највећа у животу?

- Мислим да човек, ма колико да је повређиван и емотивно ускраћен, увек осети када му неко значи више од дотадашњих љубавних искустава. Људе може да збуни ново и другачије осећање, али самим тим што има димензију нечега што до сада нисмо искусили, може да нам буде сигнал да је можда то за сада највећа љубав.

Прочитајте још: Ствари које партнерима убијају жељу за СЕКСОМ

- Ако имамо снажну мотивацију да будемо са неком особом, да са њом проводимо време, ако осећамо и страст и нежност, да нам одговара на свим битним пољима, и ако извлачи најбоље из нас, и најважније - ако не желимо нити размишљамо о томе да ће се та љубав завршити - онда су вероватно у питању озбиљније и веће љубави. Ма колико да смо уплашени од блискости, није нам опција да се однос заврши, спремни смо да се боримо за њега.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas