Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОЛЕЋЕ

Кејт Мидлтон је имала букет од овог цвећа, а познати бенд има песму о њему: Знате ли које ЦВЕЋЕ ужива култни статус на европском тлу? (ФОТО)

Изнова се заљубите у ову мирисну љупку биљку

1617884045_lily-of-the-valley-2188398_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Ђурђевак (Цонваллариа мајалис) добија своје ботаничко име од латинских речи за "долину" (цонваллис) и "припадност мају" (мајалис). Упркос имену, то није љиљан, па чак ни у породици љиљана. .

Прочитајте још: Не прихрањујте их, никако! Ево како да НЕ УБИЈЕТЕ све своје биљке док сте НА ПУТУ

Познати бенд има песму названу по цвету

Зоне: Расте у зонама од 2 до 7. Ова ултраотпорна биљка заправо више воли хладно време, које подстиче боље цветање у пролеће. Иако ће толерисати топлије време у зонама 6 и 7, бори се у зонама 8 и више.

Употреба
Користи се у службеној медицини за лечење срчаних болести, регулише рад срца, јача га, ублажава грчеве и делује повољно на крвне судове. Садржи отровне гликозиде и алкалоиде. Данас фармацеутска индустрија производи велик број препарата на бази ђурђевка. Користи се цела биљка, цветови, лишће и корен

Изложеност: Расте у пуној или делимичној сенци. Не воли превише сунчане или суве периоде. 

Прочитајте још: Знате ли који цвет се у народу зове и ДУХОВСКА РУЖА: Најбоље је садити га у јесен, а на пролеће подариће вам најлепши врт (ФОТО)

Време цветања: Утврђене биљке цветаће средином и крајем пролећа.

Висина: 12 до 36 цм.

Ђурђевак се шири брзо пузећим ризомима који се протежу тачно испод површине тла. Тамо где пуштају корене, формирају се мали изданци названи "коцкице" који ничу листоносним стабљикама и гроздовима ситних звонастог ребрастог руба.

Прозодија

  • Успеваће и цветаће у јакој сенци, чак и под лишћем и грмљем и дуж зидова окренутих ка северу.
  • Подносиће све врсте тла, укључујући кисела, глиновита, иловаста и песковита тла.
  • Заносно цвеће траје неколико недеља, а на јесен следе сјајне црвене бобице.
  • Натурализује се лако, стварајући густу подлогу са ниским одржавањем у коју се мало корова може инфилтрирати. Може се користити и на падинама за контролу ерозије.
  • Није потребна орезивање или зимска нега.
  • Отпоран на јелене и зечеве.

Савети за узгајање

У Европи има култни статус
Иако се ђурђевак широко узгаја у Северној Америци, ужива култни статус у Европи, где се сматра једним од главних весника пролећа и назива се мајолик као симбол за мај (ниме чамца који су ходочасници 1620. допловили из Енглеске у Нови свет). 

Садња: Садите биљке рано у пролеће или јесен. Убаците пепео на око центиметар испод линије тла уским врховима окренутим према горе и коренима окренутим према доле, раздвајајући их на око 12 до 16 цм. Не брините ако биљке у почетку изгледају ретко. Они ће попунити празнине током друге сезоне раста. Иако ђурђевак толерише већину типова тла, више воли влажно, добро дренирано земљиште обогаћено органском материјом. У време садње, користите већу количину хумуса или баштенског компоста како бисте повећали земљиште. Ако садите махунарке на јесен, нанесите лагани малч пре него што се земља смрзне како не би изникле из земље пре него што су добро укорењене.

Заливање: Једном засађен, ђурђевак ретко треба додатно заливање, јер густо лишће спречава испаравање влаге у тлу. Током сушних периода, добро натапање тла да би било влажно помоћи ће лишћу да остане зелено и здраво цело лето.

Прочитајте још: Ево зашто би требало да баш ОВУ БИЉКУ у доба КОРОНЕ имате у свом ДОМУ

Пресађивање: Као и многе ризоматозне биљке, и ђурђевак би требало пресадити сваких неколико година како би се контролисало његово брзо ширење и како би биљке биле бујне и цветале. Ископајте и поделите биљке када мирују (рано у пролеће или јесен) и нежно одвојите и поново засадите коштице. Ако имате пуно биљака које треба уклонити или преселити, једноставно изрежите велике струњаче корена лопатицом и поделите их на мање грудице.

Прочитајте још: Време је за РУЖЕ! Одаберите праву за своју башту: Пењачице ће ЦВЕТАТИ целе године, а ОВЕ имају најлепши мирис

У букету Кејт Мидлтон било је и ђурђевка
Ђурђевак је такође омиљени цвет у букетима краљевских невеста, укључујући краљицу Викторију, принцезу Астрид од Шведске, Грејс Кели и Кејт Мидлтон. Познати британски рок бенд "Qуеен" чак има и песму која је названа по биљци.

Штеточине и болести: Овим жилавим дуготрајним трајницама ретко сметају штеточине или болести. Најчешће болести су гљивично уочавање лишћа и труљење круне. Најбоље превентивне мере су редовно проређивање места са ђурђевком како бисте побољшали циркулацију ваздуха и осигурали добро одводњавање тла. Такође избегавајте употребу горњих прскалица за заливање биљака.

Избегавајте употребу горњих прскалица за заливање

Прочитајте још: Најпопуларнија биљка на друштвеним мрежама: Цвета од пролећа до јесени, а највише се користи за БУКЕТЕ (ФОТО)

Гајење биљке у затвореном: Не морате чекати пролеће да бисте уживали у опојном мирису ђурђевка. Лако је омогућити да цвета у затвореном током зиме. Ископајте их на јесен након што су били изложени јаким мразева, и ставите махуне са најгушћим, најздравијим коренима, држећи врхове одмах испод површине тла. Саксије поставите на светло место на собној температури и одржавајте земљу равномерно влажном. За само неколико недеља почеће да цветају. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas