Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Пасивне ноћне наочаре

ЛУСИ под звезданим НЕБОМ Авганистана (ФОТО)

Када је у мировној мисији у Авганистану добио на коришћење француски уређај за пасивно осматрање, сарадник “Калибра” му се обрадовао као “старом познанику”, првенствено због удобности ношења и једноставног руковања

1607075838_Lusi.jpg
Луси - фото: Нинослав Трифуновић
Oglas

Француски “Тхалес” је један од водећих произвођача војних система. Под овим првенствено подразумевамо квалитет производа, иако им је и сам асортиман врло широк. Компанија је најпре пословала под именом “Тхомсон-ЦСФ”, да би га пре 20 година променила у садашњи (по имену старогрчког философа).  

Прочитајте још:  Да ли монтаже за оптички нишан морају да буду скупље од просечног карабина?

Пасивне ноћне наочаре Луси су изузетно једноставне за употребу, фото: Нинослав Трифуновић

Један од њихових првих производа са којим сам се сусрео и који користим већ извесно време, су  пасивне ноћне наочаре - НВГ (Нигхт Висион Гогглес), модел Луси. У питању је мало старији, биокуларни модел, без могућности спајања са темовизијским уређајима, као што то нуди најновији модел Луцие ИИ Д/ИР, који је пре две године представљен и на Нирнбершком сајму Енфорс Так. Свеједно, ради се о занимљивом уређају ИИИ+ генерације, добрих карактеристика и то је можда најважније за корисника, врло је једноставан за употребу. 

Необичан дизајн   

Када поредите Луси са неким другим моделом пасивних наочара, једна од првих ствари коју уочите је врло необичан “пљоснат” изглед. Овакав дизајн омогућава да приликом ношења наочаре мање оптерећују корисника. У комбинацији са малом масом од само 435 грама, ово је пун погодак. 

Подешавање диоптрије обавља се на окулару, фото: Нинослав Трифуновић

Када се пореди са неким другим типовима НВД, попут старих америчких АН/ПВС-5 или нешто новијих АН/ПВС-7, Луси је значајно удобније решење за ношење, барем је то мој утисак. Овај осјећај је још израженији када се уређај носи намештен на заштитни шлем, а не преко “маске” као на фотографијама. У том случају, приликом дуже употребе у ноћним условима, замор врата је осетно мањи, што је врло добра особина оваквог типа конструкције.  

Уређај своју компактност дугује чињеници да има само једну појачивачку цев животног века око 10.000 сати. Слика се дели на два окулара, тако да на жалост, није потпуно тродимензионална, као код уређаја који имају две цеви. Такође, још једна али значајнија мана је што је објектив смештен високо на десној страни. Јер уколико је нишан на оружју постављен ниско, може доћи до проблема са позиционирањем главе.  

Само за десноруке 

Конкретно код ХК Г-36 није било проблема, али је код ЕОТецховог холограмског нишана монтираног на М-4 био благо присутан. Међутим, озбиљан проблем настаје код леворуких стрелаца који никада нису научили да буду барем амбидекси. Њима је употреба у потпуности онемогућена. Истина, остаје могућност употребе ИЦ ласерских обележивача циља, али то онда има неке друге проблеме. Довољно је да непријатељ поседује било који од уређаја за ноћно осматрање или нишањење и да тачно одреди вашу позицију, што није безазлено. 

У поређењу са другим типовима НВД Луси је знатно удобније решење за ношење, фото: Нинослав Трифуновић

Судећи по службеном упутству које долази уз уређај, видно поље износи 51 степен. У односу на америчке пасивне наочаре АН/ПВС-7 које сам користио пре петнаестак година у Ираку, ово је осетно боље, те осећај “тунелског вида” практично не постоји. 

Мали утрошак енергије 

Аутономија рада је 45 сати на температури од 20 степени Целзијуса и то ако се користи квалитетна АА алкална батерија. Уколико се користе пуњиве батерија од 3,6 или 1,2 В време је нешто краће. У сваком случају, потрошња није велика, па у реалним условима употребе наочаре можете користити целу седмицу са једном батеријом, чак и мањег капацитета.  

Леви гумени штитник пресавијен на доле, фото: Нинослав Трифуновић

Како је у питању уређај намењен првенствено службеној (војно/полицијској) употреби, произвођач се потрудио да се може поуздано користити у широком температурном спектру од -40 до +45 степени Целзијуса. Такође, водоотпорност је гарантована у случају потапања на дубини до једног метра у периоду од два сата. Практично, уколико вам киша пада за врат целу ноћ, уређај ће радити без проблема. Баш утешно, зар не?  

Подешавање диоптрије 

Као и већина других оптичких уређаја, тако и овај има могућност подешавања диоптрије у распону од -5 до +3. Лаички речено, чак иако сте “ћорави к'о кртица”, бићете у стању да користите ове наочаре. На окуларима имате гумене додатке који би требало да спрече да вам зелена светлост обасјава лице. Ипак, већина, ако не и сви корисници их преврну тако да им не сметају при употреби.  

Модел Луси користе оружане снаге Велике Британије, Немачке и Француске, фото: Нинослав Трифуновић

Као и сваке друге пасивне ноћне наочаре, тако и ове имају ИЦ диоду. На тај начин могужете да их користите и у апсолутном мраку. Истина, постајете видљиви и сваком другом њиховом кориснику, што опет може да буде проблем у одређеним тактичким ситуацијама. Када су наочаре у овом моду, на левом окулару у левом углу види се црвенкаста тачка која вас обавештава о овоме, што је тактички врло битна ствар. 

Могуће осматрање на средњим даљинама 

Луси има такође занимљиве додатке за објектив помоћу којих се уређај пребацује у мод за осматрање на даљину. Први додатак је увећања 3,8x а други 5x. Ово је сасвим довољно да се осматра бојно поље на даљинама од неколико стотина метара. 

Борбени комплет припадника мировне мисије у Авганистану, фото: Нинослав Трифуновић

Уколико вам при томе помаже и ИЦ фар, рецимо са тенка, даљина се значајно увећава. Ове пасивне наочаре су направљене у огромним количинама. Између осталих користе га оружане снаге Велике Британије, Немачке и наравно, Француске.  

Прочитајте још: Гледање очима „Предатора“ (ФОТО)

Једна АА батерија од 1,5 В погони уређај 45 сати, што је сасвим довољно за теренску употребу, фото: Нинослав Трифуновић

Новији “Талесови” модели су бољих карактеристика, мање масе и слично. Ипак, на основу виђеног, аутор је слободан да каже да ће Луси још дуго времена бити у употреби. Наравно не код најмоћнијих, али сигурно код оних скромнијих финансијских могућности.  

Нинослав Трифуновић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas