Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

ПЕТ чињеница о Стефану Немањи које нисте знали, а једна у вези са Светим САВОМ је ШОКАНТНА

На промоцији књиге "Немањићи биографија", аутора Луке Мичете у Скупштини града Београда, откривене су неке мање познате, занимљиве чињенице о овој владарској породици.

1611871225_143411495_229080572148126_2213970380612291746_nn.jpg
Фото: Приватна архива
Oglas

Немањићи су династија која је изнедрила 11 владара, од чега су седморица били свеци, а петорица су напустили свет као монаси. Немањићи су владали 205 година.

Прочитајте још: Сутра славимо СВЕТОГ САВУ! Деца морају научити нешто ново, а ево који обичаји још морају бити испоштовани

Још једна мање позната чињеница коју многи не знају јесте да су сви Немањићи имали сјајне жене. Њихове супруге су биле изузетно цењене и имале су важну улогу у свакодневном, али и политичком животу државе. Међутим, мало ко је размишљао о томе какве су биле мајке.

Важили су за најуспешније владаре српске историје, изузетне војсковође и ктиторе.

Немањићи су били сјајни познаваоци уметности и књижевности, а одувек су се трудили и неговали културне споменике и градили нове цркве и манастире.

Фото: Приватна архива

Занимљивост је и то да је Стефан Немања са 62 године добио трећег сина Растка, док је његова жена Ана имала 42 године када је родила Растка.

Прочитајте још: Дете из Шапца није изговарало НИ РЕЧ: Након умивања и испијања СВЕТЕ воде, прво што је рекло било је БОЖЕ, БОЖЕ

Мало ко зна и да је велики жупан Стефан Немања са 84. године отишао на Свету Гору, а црква Светог Николе у Куршумлији је најстарија задужбина великог жупана.

Фото: Приватна архива

У постаменту споменика Стефану Немањи налази се родослов лозе Немањића.

Прочитајте још: Била је полиглота и говорила 16 РАЗЛИЧИТИХ СТРАНИХ ЈЕЗИКА, а ово су њени САВЕТИ за брзо учење и савладавање (ФОТО)

Најављено је и да ће, након подигнутог споменика Стефану Немањи, ускоро бити подигнут и споменик краљу Драгутину, за време чије владавине је Београд постао престоница Србије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas