Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Нико се више никада није тако звао: Она је била СРПСКА ПРИНЦЕЗА са НАЈНЕОБИЧНИЈИМ ИМЕНОМ

Њен отац био је краљ Милутин Немањић

1641474404_carica.png
Фото: Принтскрин/Wikipedia
Oglas

Краљ Милутин Немањић био је један од најмоћнијих средњовековних српских владара. Током његове скоро четрдесетогодишње владавине, проширио је државу до, до тада, неслућених граница, а важан је био и међународни углед који је земља почела да ужива.

Ипак, у приватном животу, Милутин би се данашњом термитологијом могао окарактерисати као “женскарош”. 

Женио се чак пет пута и оставио четворо деце. Из једне од тих брачних авантура, Милутину је остала ћерка необичног крштеног имена – Царица.

Царица Немањић (понегде се наводи и као Зорица) је била српска принцеза, ћерка краља Милутина и његове треће супруге Јелисавете Арпад.

Прочитајте још: ТРАГЕДИЈЕ су се низале једна за другом: Наталија Обреновић била је НАЈТУЖНИЈА ЕВРОПСКА КРАЉИЦА

Иако брак са Јелисаветом није дуго потрајао (само око годину дана), српском краљу је из њега остала ћерка. Њену мајку, родом из Мађарске, Милутин је вратио у домовину, али је Царица остала на српском двору и одрастала је са другом краљевом децом.

Царицу спомиње анонимни хроничар који је 1308. године пролазио кроз Србију и оставио податке о узроцима грађанског рата између браће Милутина и Драгутина Немањића.

Милутин је, приликом преговора са владарима Западне Европе, нудио Шарлу Валои брак између његовог сина Шарла II Алансонског и своје ћерке Царице. Овај брак требао је да учврсти савез између грофа и Милутина уперен против византијског цара Андроника II.

Преговори су вођени јула 1308. године и завршени су неуспехом.

Шта је касније било са принцезом Царицом није познато. Негде је могуће пронаћи податке да се удавала два пута. Приказана је на фрескама у Грачаници и Дечанима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas