· · Коментари: 1
ПРАВОСЛАВЉЕ

Болесни оздрављали, нероткиње РАЂАЛЕ... Сви говоре о СРПСКОЈ ЦРКВИ у којој се дешавају чуда! (ФОТО)

Од 1070. године, акда је византијски цар Роман Диоген подигао малу цркву и у зидове положио мироточиве мошти Светог Прохода Пчињског долазе болесници да се исцељују.

Manastirski-kompleks.JPG
Фото: Ј. С.

Бурна историја манастира Свети Прохор Пчињски чува сећања на чуда која су се дешавала испред моштију свеца. Болесни су оздрављивали, несрећни налазили мир, молитве нероткиња услишене и оне благословљене породом.

Прочитајте још: Јесте ли чули за РИСТУ ПРЕНДИЋА? Име му се изговарало са СТРАХОПОШТОВАЊЕМ, а од Турака је преузео КЉУЧЕВЕ градов

Мироточиве мошти

О пустињаку Прохору Пчињском се зна да је живео почетком 11. века. Још као младић отишао је у испосништво, прво у нагорички крај а затим је уточиште нашао на планини Козјак. Легенде кажу да није видео људско биће више од 30 година, све до сусрета са будућим византијским царем Романом Четвртим Диогеном који је ловио у козјачким шумама.

Пустињак Прохор није видео човека 30 година.

Следећи рањену срну, византијски племић је пуким случајем стигао до пећине монаха Прохора, а овај му је тада прорекао да ће постати цар.
Можда би и Диоген заборавио на овај случајни сусрет и пророчанство испосника из пећине да му се, када је заиста сео на царски трон, у сну није јавио Прохор и рекао му прекорно: "Ти си заборавио мене старца".

Црква у Старом Нагоричану
Пустињак је прорекао да ће постати цар, а онда му се јавио у сну и чдуа су почела да се дешавају.

Цар тада одлази на Козјак и тражи пећину где су се срели. Наћи ће је тек после дуге потраге, а у њој и посмртне остатке старца који се упокојио.

Још тада су почела да се дешавају чуда. Прво већ када је цар Диоген решио да подигне цркву у Старом Нагоричану. Када су, међутим, покушали да однесу Прохорове мошти, оне су остале као приковане за земљу. Монах Прохор ни мртав није желео да напусти пчињски крај. Тако је од речног камена направљена мала црква и у њу је положено тело свеца. Више од 200 година после тога, над том црквом је свети краљ Милутин подигао већу богомољу.

Услишена молба
- Брачни пар који се бори за потомство већ девет година, посетио је манастир. Након неког времена су нам телефонирали и поделили са нама радост да ће постати родитељи. Њихова молитва је услишена и само је једна у низу - каже монах Јустинијан.
Монах ни мртав није хтео да напусти пчињски крај

Монах овог манастира Јустинијан, каже за да се чуда дешавају из дана у дан и да Свети Прохор услишује молитве верника готово непрестано.

Према његовим речима, Свети Прохор Пчињски је једини светитељ у Српској православној цркви који непрестано точи свето миро из светих моштију. Многи верници долазе да се поклоне свецу и виде ово чудо.

Манастир Прохор Пчињски
Свети Прохор Пчињски је једини српски светитељ који непрестано точи миро.

Препричавају се разна искуства верника, многи кажу да чим ногом кроче у зидине манастира, осете невероватан мир. Нестају бриге, главобоље и недоумице које разарају дух и тело. Монаси манастира воле да чују и забележе утиске верника, моле се за њих и њихове породице.

Бугари су починили зверства  у овом крају.
Чудотворни извор

Ратне страхоте оставиле су за собом дубоке ране, а зверства нељуди се још помињу. Као када је 1915. године бугарска окупаторска војска на планини Рујан убила оца Владимира Протића и двојицу његове сабраће. Отац Владимир је сурово мучен, одсецани су му делови тела, да би још жив на крају био поливен гасом и запаљен. Рука једног од монаха је нађена у стомаку другог свештеника.

Прочитајте још: Како се насмеје, из зуба му извирује кучина: Деда Живојин отишао у воденицу, а онда је неко ЗАКУЦАО НА ВРАТА

Свети Прохор је увек пружао уточиште напаћеном народу овог краја. У новијој историји манастир је био привремени дом избеглицама из Хрватске, а затим и са Косова и Метохије.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.