· · Коментари: 0
ДАНИ У НЕДЕЉИ

НАРОДНО ВЕРОВАЊЕ: Када да не крећете на пут, који дан није добар за нови посао, а којим се рађају најсрећнија деца!

Неке ствари треба радити само одређеним данима.

1605272322_Depositphotos_4779875_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Народ верује да сваки дан у недељи има неко значење.

Понедељак

Овај дан се сматра најсрећнијим даном у недељи и верује се да ће дете које се тада роди имати много много успеха у животу. Ово је срећан дан за нови посао, али не и за велика путовања.

 Понедељком не ваља узимати и давати позајмицу, јер се верује да дуг неће бити враћен и да ће паре пропасти!

Прочитајте још: ПЛЕС ИЗНАД БОЛЕСТИ: Никад заборављени покрети бивше балерине са Алзхајмером (ПОТРЕСНИ ВИДЕО)

Уторак

Према веровању уторак није добар и не саветује се да се овог дана отпочиње било какав посао. Није препоручљиво уговарати женидбу или удају. 

Уторком се не крштава, не венчава и не пере веш

Среда

Среда се убраја у срећне дане када се може отпочињати посао, кретати на пут, а деца рођена тог дана биће напредна и здрава. У неким нашим крајевима среду замишљају као светицу, па се може чути и израз Света среда, којој се обично заветују болесници, па се некима чак и појављује да их излечи.

Израз Света среда може се чути у неким нашим крајевима
Фото: Депозит

Четвртак

За четвртак се често у народу каже: "Сви су дани добри, а четвртак понајбољи". Тим даном се обављају припреме за свадбу, излази се у њиву на орање, а посебно се цени четвртак од пролећа па до жетве, од Великог четвртка до Спасовдана.

Прочитајте још: Како је златни ретривер ПОСТАО ХЕРОЈ и спасао газду: Невероватно (ВИДЕО)

Петак

Петак је дан за завршавање започетог, тада се ништа не позајмљује.

Прочитајте још: Тражила је развод од супруга, а разлог ће вас разбеснети

Тада се на трпезу не износи било шта од млека, да вуци не би клали стоку и нападали чобане. Према веровању, петком се не треба чешљати јер боли глава. И коса од чешљања петком брзо оседи. 

Хришћани посте петком јер је тог дана Исус Христ разапет на крст!

Субота

Фото: Депозит

Субота је дан који се посвећује покојнима, обилазе се и уређују гробови и пале свеће.

Прочитајте још: Сутра се славе СВЕТИ ВРАЧИ: За здравље изговорите МОЛИТВУ и никако не чините ОВЕ ГРЕХЕ

Недеља

Недеља је дан када је Христос васкрсао

У народу се недеља сматра светим даном,  облачи се свечано одело, одлази у цркву, одмара, проводи време са породицом и не ради се ништа. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.