Oglas
· · Komentari: 0
DANI U NEDELJI

NARODNO VEROVANJE: Kada da ne krećete na put, koji dan nije dobar za novi posao, a kojim se rađaju najsrećnija deca!

Neke stvari treba raditi samo određenim danima.

1605272322_Depositphotos_4779875_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Narod veruje da svaki dan u nedelji ima neko značenje.

Ponedeljak

Ovaj dan se smatra najsrećnijim danom u nedelji i veruje se da će dete koje se tada rodi imati mnogo mnogo uspeha u životu. Ovo je srećan dan za novi posao, ali ne i za velika putovanja.

 Ponedeljkom ne valja uzimati i davati pozajmicu, jer se veruje da dug neće biti vraćen i da će pare propasti!

Pročitajte još: PLES IZNAD BOLESTI: Nikad zaboravljeni pokreti bivše balerine sa Alzhajmerom (POTRESNI VIDEO)

Utorak

Prema verovanju utorak nije dobar i ne savetuje se da se ovog dana otpočinje bilo kakav posao. Nije preporučljivo ugovarati ženidbu ili udaju. 

Utorkom se ne krštava, ne venčava i ne pere veš

Sreda

Sreda se ubraja u srećne dane kada se može otpočinjati posao, kretati na put, a deca rođena tog dana biće napredna i zdrava. U nekim našim krajevima sredu zamišljaju kao sveticu, pa se može čuti i izraz Sveta sreda, kojoj se obično zavetuju bolesnici, pa se nekima čak i pojavljuje da ih izleči.

Izraz Sveta sreda može se čuti u nekim našim krajevima
Foto: Depozit

Četvrtak

Za četvrtak se često u narodu kaže: "Svi su dani dobri, a četvrtak ponajbolji". Tim danom se obavljaju pripreme za svadbu, izlazi se u njivu na oranje, a posebno se ceni četvrtak od proleća pa do žetve, od Velikog četvrtka do Spasovdana.

Pročitajte još: Kako je zlatni retriver POSTAO HEROJ i spasao gazdu: Neverovatno (VIDEO)

Petak

Petak je dan za završavanje započetog, tada se ništa ne pozajmljuje.

Pročitajte još: Tražila je razvod od supruga, a razlog će vas razbesneti

Tada se na trpezu ne iznosi bilo šta od mleka, da vuci ne bi klali stoku i napadali čobane. Prema verovanju, petkom se ne treba češljati jer boli glava. I kosa od češljanja petkom brzo osedi. 

Hrišćani poste petkom jer je tog dana Isus Hrist razapet na krst!

Subota

Foto: Depozit

Subota je dan koji se posvećuje pokojnima, obilaze se i uređuju grobovi i pale sveće.

Pročitajte još: Sutra se slave SVETI VRAČI: Za zdravlje izgovorite MOLITVU i nikako ne činite OVE GREHE

Nedelja

Nedelja je dan kada je Hristos vaskrsao

U narodu se nedelja smatra svetim danom,  oblači se svečano odelo, odlazi u crkvu, odmara, provodi vreme sa porodicom i ne radi se ništa. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas