Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Стрибог СР9А3

Олујни ветар на стрелишту

Власник фабрике "Гранд Поwер" из Банске Бистрице у Словачкој, Јарослав Курацина успео да оствари свој дечачки сан и на тржишта широм света пласира оружје савремене концепције с ротационим брављењем цеви

striborg-2.jpg
стрибор-Гранд Поwер
Oglas

Наш стари познаник са специјализованих сајмова Јарослав имао је идеју да понуди аутоматску пушку као следећи продукт, али се ипак определио за оружје које се може назвати аутоматом, пиштољским карабином, СЦW или како већ коме одговара.

 

Као осведочени поштовалац словенске митологије и особености, за назив свог новог производа одабрао је име Стрибог, а у питању је божанство Старих Словена из времена политеистичког опредељења. Заинтригирани карактеристикама оружја названог по богу ветрова и олуја, првенствено смо се заинтересовали за моделе са сигнатуром АП9А3С и СР9А3.

Варијанта СР9А3 са цеви дужине 254 мм, масе 2,46 кг и оквирима капацитета 10, 20 и 30 метака 9 мм Пара је управо оно што нас у овом моменту највише инспирише да похвалимо словачку фабрику.

СР9А3 је промишљено конципиран са ергономијом и командама које су генерално најсличније пушкама система АР15, што је одлична карактеристика за корисника који се брзо и лако навикне на распоред и функционална својства. Без обзира да ли се користе фабрички механички нишани или се на Пицатиннy шину монтира неко технички напредније средство, сама конфигурација и баланс оружја су изванредно осмишљени, тако да је манипулација скоро природан и рутински поступак.

Непосредна практична искуства упадних и интервенционих тимова полиције искристалисала су став како је приликом дејстава у скученом простору најадекватније оружје аутомат у пиштољском калибру, стандардних димензија, са опцијом монтаже оптоелектронских помагала и уређаја за пригушење звука.

Компактне верзије аутоматских пушака су се одреда показале као "оверкилл", а ни штетни утицај по слух стрелца после испаљивања снажније муниције није категорија коју треба превидети. Прецизна и контролисана (првенствено јединачна) паљба, у тим случајевима је најпримеренији избор. Уобичајени пиштољи пружају знатно мање од аутомата, чак и уколико им се придодају надоградње попут РОНИ.

Службе непосредног обезбеђења ВИП, највећи део времена проводе у лимитираном простору попут возила, објеката и окружени већим бројем особа. Аутомат мањих габарита с могућношћу прикривања испод комотније одеће је топ избор већ деценијама уназад. Слично важи и за припаднике обезбеђења објеката, пратње новчаних пошиљки и других вредносних садржаја, с тим што се за њихове потребе намеће варијанта с могућношћу само јединачне ватре.

Чврстина склопа и поузданост механизма су оно што нас увек декларише да ли неко оружје сматрамо квалитетним или не. Посматрајући како фабрички тест-стрелац испаљује оквир за оквиром рафалном паљбом, нетремице смо пратили рад функционалних покретних делова, очекујући застој када је после пар стотина метака испаљених у најбржем режиму, око његове главе био повећи облак барутног дима.

Можда смо због пансловенских емоција делимично и пристрасни, али искрено нас обрадује када здрава иницијатива надвлада у тржишној утакмици.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas