Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДЕЛОТВОРНО

Повећајте ИМУНИТЕТ код ДЕЦЕ, тако што ћете се ИГРАТИ СА ЊИМА У ПРИРОДИ

Играње напољу, по могућству у природи, важан је део одрастања.

1606993792_Depositphotos_12768105_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Далеко од екрана, деца имају прилику да удахну мало чистог ваздуха, истраже окружење и истрче се до миле воље са својим другарима.

Многи родитељи и наставници верују да није толико страшно ако се деца и испрљају док су напољу, што је практично неизбежно, а многи од њих верују и да је то добро за њихов имуни систем. Нова студија истраживача са Универзитета у Хелсинкију показује да је ова родитељска мудрост тачна.

Прочитајте још: Ако је ваше дете НЕУРЕДНО, немојте бити строги, пустите га да ИСТРАЖИ СВЕТ!

Објављена у журналу Сциенце Адванцес, ова студија је била урађена у предшколским установама у финским градовима Лахти и Темпере, а у експерименту су учествовала деца узраста од 3 до 5 година.

У три предшколске установе деца су се играла у дворишту са природном земљом и растињем, карактеристичним за шуму. У друге три предшколске установе деца су се играла у дворишту прекривеним шљунком. У четири предшколске установе деца су се прво играла у дворишту са шљунковитим тлом, а после поново на истом дворишту, али сада пошумљеном. Научници су од деце узели одговарајуће биолошке узорке на почетку експеримента, и још једном на крају, после 28 дана.

Прочитајте још: Промене које доноси УЛОГА ОЦА: Мушкарци се тада мењају у потпуности

Када су упоредили одговарајуће податке добијене анализом биолошких узорака на почетку и на крају експеримента, они су били шокирани.

Фото: Депозит
Истраживачи су, наиме, открили да су деца која су се играла у недавно пошумљеним двориштима имали исте резултате као она која су се одувек играла у таквој средини. 

Микробиом њиховог стомака и коже се драстично повећао, а анализа њихове крви је открила веће присуство противупалних протеина, што показује да је дошло до јачања њиховог имунитета.

Прочитајте још: Знаци који говоре да ваше дете проводи превише времена на ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Ова студија је показала да није све изгубљено за децу рођену у граду, која у ретким тренуцима проводе време у природи. Мала промена окружења у њиховим вртићима може да утиче на велику позитивну промену у дечијем здрављу, и тако њима и њиховим родитељима, али и свима који раде у предшколским установима, значајно олакша живот, посебно током сезоне грипа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas