Oglas
· · Komentari: 0
DELOTVORNO

Povećajte IMUNITET kod DECE, tako što ćete se IGRATI SA NJIMA U PRIRODI

Igranje napolju, po mogućstvu u prirodi, važan je deo odrastanja.

1606993792_Depositphotos_12768105_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Daleko od ekrana, deca imaju priliku da udahnu malo čistog vazduha, istraže okruženje i istrče se do mile volje sa svojim drugarima.

Mnogi roditelji i nastavnici veruju da nije toliko strašno ako se deca i isprljaju dok su napolju, što je praktično neizbežno, a mnogi od njih veruju i da je to dobro za njihov imuni sistem. Nova studija istraživača sa Univerziteta u Helsinkiju pokazuje da je ova roditeljska mudrost tačna.

Pročitajte još: Ako je vaše dete NEUREDNO, nemojte biti strogi, pustite ga da ISTRAŽI SVET!

Objavljena u žurnalu Science Advances, ova studija je bila urađena u predškolskim ustanovama u finskim gradovima Lahti i Tempere, a u eksperimentu su učestvovala deca uzrasta od 3 do 5 godina.

U tri predškolske ustanove deca su se igrala u dvorištu sa prirodnom zemljom i rastinjem, karakterističnim za šumu. U druge tri predškolske ustanove deca su se igrala u dvorištu prekrivenim šljunkom. U četiri predškolske ustanove deca su se prvo igrala u dvorištu sa šljunkovitim tlom, a posle ponovo na istom dvorištu, ali sada pošumljenom. Naučnici su od dece uzeli odgovarajuće biološke uzorke na početku eksperimenta, i još jednom na kraju, posle 28 dana.

Pročitajte još: Promene koje donosi ULOGA OCA: Muškarci se tada menjaju u potpunosti

Kada su uporedili odgovarajuće podatke dobijene analizom bioloških uzoraka na početku i na kraju eksperimenta, oni su bili šokirani.

Foto: Depozit
Istraživači su, naime, otkrili da su deca koja su se igrala u nedavno pošumljenim dvorištima imali iste rezultate kao ona koja su se oduvek igrala u takvoj sredini. 

Mikrobiom njihovog stomaka i kože se drastično povećao, a analiza njihove krvi je otkrila veće prisustvo protivupalnih proteina, što pokazuje da je došlo do jačanja njihovog imuniteta.

Pročitajte još: Znaci koji govore da vaše dete provodi previše vremena na DRUŠTVENIM MREŽAMA

Ova studija je pokazala da nije sve izgubljeno za decu rođenu u gradu, koja u retkim trenucima provode vreme u prirodi. Mala promena okruženja u njihovim vrtićima može da utiče na veliku pozitivnu promenu u dečijem zdravlju, i tako njima i njihovim roditeljima, ali i svima koji rade u predškolskim ustanovima, značajno olakša život, posebno tokom sezone gripa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas