· · Коментари: 0
Револвер Вебли Марк ВИ

Проверили смо на стрелишту ЗАШТО га зову ЛАВ БРИТАНСКЕ ИМПЕРИЈЕ (ФОТО)

Када се ера неког ватреног оружја потпуно заврши, понекад је тешко да се објасни и разуме, зашто је у своје време било тако успешно и како је опстало и одржало се у конкуренцији многих других, исто тако добрих или чак и бољих модела

1604005150_Vebli.jpg
Вебли - фото: Војин Каћурић

Једно од ретких ручних ватрених оружја, које се у употреби одржало дуже од једног века је и британски револвер Вебли, о чијим се карактеристикама и зауставној моћи легенде причају и данас.  

Прочитајте још: Робусни Ругер Секјурити Сикс својим својствима надмашио конкурентске моделе С-В у К раму

Испробали смо најпопуларнији модел револвера Вебли Марк ВИ са оригиналном муницијом, Мк ИИ калибра .455 са оловним зрном, фото: Војин Каћурић

Настао у време црног барута, револвер Вебли у калибру .455 Вебли (око 11,5 мм), уведен је у упоребу као службено оружје Велике Британије, Комонвелта и читаве Британске Империје још 1887. године и кроз неколико варијанти, остао у службеној употреби све до 1967.  

Ефикасан војни револвер 

Његова смањена верзија, Вебли Мк ИВ калибра .380 Бритиш Сервис, остала је у спорадичној употреби у полицији у неким деловима света и до данас. За већину верзија револвера Вебли, био је развијен и бајонет и монтажно/деомонтажни кундак, што говори о томе колико су га Британци сматрали важним и корисним оружјем. 

Рам је дводелни, на њега је постављена јака шарка са опругом, око које се револвер отвара и прелама на доле, фото: Војин Каћурић

Подстакнути идејом да схватимо чиме је то заслужио, детаљно смо прегледали и на стрелишту испробали одлично очувани примерак последње, најнапредније и најпопуларније верзије у калибру .455 Wеблеy, модел Мк ВИ (Марк ВИ) у власништву МУП Србије. Ипак, ова последња и коначна верзија великог енглеског службеног револвера, појавила се тек 1915, а пут до ње, био је испуњен низом међумодела.  

Оригинална британска конструкција 

Спред пунећи модели на куглу и капислу, као и први модели на сједињени метак, били су израђени у затвореном, солидном раму, али су убрзо у производњу увели и (на доле) преламајући модел у калибру .44, копију популарних конструкција Смит-Весон, које су се тек појавиле.  Из овог, првог преламајућег модела, настао је низ релативно оригиналних конструкција, које су довеле до појављивања солидног, чврстог и ефикасног војног револвера ове фирме, на почетку седамдесетих година 19. века. 

Револвер се муњевито прелама и брзо пуни, фото: Војин Каћурић

Избацујући из употребе превазиђене револвере Енфилд Мк И и Мк ИИ, Велика Британија коначно уводи преламајући шестометни револвер, назван Вебли Мк И, у калибру .455 Вебли, као службено оружје 8. новембра 1887. и њиме опрема своје трупе широм света. 

“Менстопер” 

Симбол некадашње империје револвер Марк ВИ и кукри, чувени нож непалских ратника,  фото: Војин Каћурић

Убрзо су се у бројним ратовима које је Империја водила, доказали квалитети овог снажног оружја. Револвер се, пре свега, показао као једноставан за руковање. Када се палцем десне руке ослободи полуга браве, повлачењем цеви надоле отвара се рам револвера преламањем и врши пражњење чаура и поново препуњавање, за само неколико секунди. Кратки, дебели меци, обично паковани у полумесечасте лимене носаче од по три метка, лако су се убацивали у добош, а муниција се показала невероватно ефикасном у борби, па су убрзо почеле да се стварају легенде.   

Метак који не прашта
Најзлогласније зрно за овај револвер названо “манстоппер”, уведено је са метком Мк ИИИ 1898. Зрно је било тешко 218 грејна (14,12 г), цилиндричног облика са полулоптастим удубљењима са обе стране и изливено од чистог олова, како би било што мекше. Доње удубљење је побољшавало заптивање, односно налегање на унутрашње странице цеви, а горње је било намењено што већем деформисању приликом удара у циљ. 

Ситуације у којима је са само неколико метара растојања, једним метком у месту  заустављан и обаран, нападач са сабљом, секиром или копљем, у пуном јуришу, нису биле ретке, па су корисници, са поносом револвер назвали једноставно “манстоппер”, односно “заустављач” (људи). За ово је највише заслужна муниција, која иако са данашњег аспекта изгледа помало слабашно, у ствари има веома драматичан зауставни ефекат. 

Неконвенцијалан дизајн 

Направљене су безбројне верзије револвера Вебли. Једна од њих је мањи примерак за прикривено ношење, кога је по причама употребљавао шерлок Холмс, фото: Војин Каћурић

Сам револвер, пролазио је кроз неколико мањих модификација. Коначно, 1915. појавио се и последњи, најусавршенији модел ове конструкције, назван Мк ВИ. Управо овај, најпопуларнији модел револвера Вебли (до 1926. направљен у око 126.000 примерака), имали смо прилике да испробамо, са оригиналном муницијом Мк ИИ фабрике “Киноцх” из Бирмингема. Овај модел има веома допадљиву, помало необичну и јединствену силуету. Комбинација дугих равних и заобљених површина на њему, дају му и данас модеран, иако неконвенционалан изглед. 

Најнапреднији примерак  

Укупно дуг 286 мм, са масом од 1.100 г, има пријатну тежину у рукама. Цев дуга 6 инча (152 мм), споља је профилисана шестоугаоно, а са горње стране има високу шину, на којој је на рампу подигнута мушица предњег нишана. Сам нишан је фиксиран чивијом што је добро, јер се на њему могу вршити корекције (радионичке). Рам је дводелни, направљен тако да горњи (односно предњи) део, чини целину са цеви. На овај део је постављена јака шарка са опругом, око које се револвер отвара и прелама са цеви на доле. 

Из Веблија се може комфорно гађати и једноручно и дворучно, фото: Војин Каћурић

У предњи део рама постављен је кратак, 44 мм широк добош са шест комора. На њему се налази аутоматски механизам за избацивање чаура, са звездастим екстрактором. Испред добоша, са обе стране рама, налазе се троугласта пераја заштитника, чија је основна намена спречавање “бочне ватре”, односно преношења барутних гасова из прелазног конуса цеви на руке стрелца. 

Чврсто и сигурно оружје 

Задњи део рама садржи кочницу браве, механизам за окидање и дршку. Брава је начињена као дугачки П профил око рама, чија се лева страна продужава скоро до дршке, у полугу кочнице браве. Њеним притискањем на доле, правоугаона брава ослобађа рам и повлачењем цеви на доле револвер се отвара. 

Приликом преламања цеви, екстрактор излази увис избацујући свих шест чаура ођедном, фото: Војин Каћурић

Примерак који смо тестирали има помало груб финиш и једва приметне луфтове у брави, али одаје утисак чврстог и сигурног оружја. Корице на правоугаоно профилисаној, крупној дршци су пластичне, ливене, са ситним призматичним чекирањем по целој површини. На дну дршке налази се прстен за постављање гајтана за ношење револвера, што му осим веома корисне практичне намене, даје и традиционалан изглед. 

Тврдо окидање 

Реп ороза је пажљиво профилисан и доступан, тако да омогућава удобно запињање и отпуштње. Обарач је гладак и лучно савијен, лако приступачан у широком бранику обарача чак и у рукавицама.  Прави квалитет овог револвера може се оценити само приликом гађања. Једном узет у руке, показује све своје добре особине. Иако је окидање помало тврдо, посебно код двоструке акције, а нишани ситни и уски, са њим се може комфорно гађати и једноручно и дворучно.

Реп ороза је пажљиво профилисан и доступан, тако да омогућује удобно и брзо запињање и опуштање, фото: Војин Каћурић

Систем преламања није остао упамћен као баш најчвршћи могући, с друге стране, пуњење је лако и једноставно, с обзиром да су меци кратки, дебели и са оживалним врхом, па улазе у коморе невероватно глатко и брзо. 

Сјајан баланс 

Баланс овог револвер је заиста сјајан. Пријатна тежина у руци, са добро распоређеним масама, омогућава да га природно уперите у мету и при томе све време имате контролу над правцем цеви. Притом, нема нелогичних испупчења или оштрих ивица, а равне бочне и издигнута горња страна цеви (шине), олакшавају проналажење циља. 

Стари Вебли је био пристојно прецизан на нивоу већине данашњих службених оружја. Из њега смо гађали у грудну мету постављену на 15 м и добили групе пречника 10-12 цм са муницијом која је стара више од 70 година, фото: Војин Каћурић

Нисмо се много изненадили, када се показало да је Вебли и сасвим пристојно прецизан, на нивоу већине данашњих службених пиштоља. Из њега смо гађали у грудну мету постављену на 15 м и константно добијали групе пречника 10-12 цм, што је и више него задовољавајуће, с обзиром да је муниција коју смо користили стара више од 70 година. 

Неочекивано благ трзај 

Одличан утисак оставио је веом мек, благ и подношљив трзај,   фото: Војин Каћурић

Верујемо, да би са бољом муницијом резултат чак и из овог старог, прилично коришћеног примерка, био далеко бољи. Ипак најимпресивнији утисак, оставио је невероватно мек, благ и лако подношљив трзај, који се најбоље може упоредити са меким лаборацијама метка .38 Специал из револвера пуног формата. Једноставно, толико сјајно, да док гађате губите представу колико је метак који сте опалили у пракси моћан. Тек вас велике црне рупе у мети подсете зашто је Вебли добио надимак “менстопер”. 

Прочитајте још:  Прича о највећем ручном оружју "змијског" имена легендарне фабрике из Хартфорда

Револвер Вебли у калибру .455 Вебли, постао је службено оружје Велике Британије, Комонвелта и читаве Британске Империје још 1887. године, фото: Војин Каћурић

Укратко то је једноставан, поуздан, удобан, моћан и сигуран алат за сваког краљичиног официра, на било ком континенту и у било каквим климатским условима, што је историја јасно показала. Нама остаје задовољство што смо овог старог лава на тренутак пробудили и уверили се да није џабе стекао славу за сва времена. 

Борис Војводић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.