· · Коментари: 0
Документа

Шта вам је све потребно када путујете колима у иностранство?

Проћи ће и та корона, оживеће туризам али без ових докумената нећете моћи да возите до омиљених дестинација

a-put-ino-1.jpg

Поред важеће возачке и саобраћајне дозволе, када крећете на пут аутомобилом у иностранство, потребно је да проверите да ли су вам потребна и додатна документа. Добро се распитајте да ли у земљи у коју путујете, али и у онима кроз које пролазите, саобраћајци траже поседовање међународне возачке дозволе, зеленог картона или неког другог документа.

Прочитајте још: А, Б, Ц, Д... Код куповине ауто-гуме потребно је знати шта значе ознаке

Већина земаља кроз које наше туристе води пут признаје нашу нову возачку, биометријску дозволу, али неке европске, попут Немачке, Италије, Француске и Шпаније, ипак траже међународну возачку дозволу, која се издаје на основу Међународне конвенције о саобраћају на путевима (Беч, 1968).


Овај документ брзо ћете добити у пословницама АМСС, уколико претходно уплатите 2.000 динара за издавање дозволе, и 770 динара на име такси и уверења. Важност међународне дозволе је три године, осим ако национална возачка дозвола не истиче пре тог рока.

Уколико се возило којим управљате не води на вас, неопходан вам је документ који такође можете извадити у АМСС - дозвола за управљање туђим возилом у иностранству. Цена је 1.500 динара и рок важења годину дана.

Прочитајте још: Све више возача купује камере, а можете је набавити за 1.500 динара

Од приступања Србије 2011. Савету бироа зелене карте са 32 национална бироа осигуравача земаља европског привредног простора, нашим возачима више није неопходно поседовање такозване зелене карте осигурања за Аустрију, Бугарску, Белгију, Чешку, Кипар, Немачку, Данску, Шпанију, Естонију, Француску, Финску, Велику Британију, Грчку, Мађарску, Италију, Ирску, Луксембург, Литванију, Летонију, Малту, Холандију, Португалију, Пољску, Румунију, Шведску, Словачку, Словенију, Хрватску, Швајцарску, Андору, Норвешку и Исланд.

"Зелени картон" није неопходан ни за путовање у Црну Гору.ж

Земље које захтевају да имате "зелени картон" су Русија, Белорусија, Украјина, Молдавија, Турска, Израел, Иран, Македонија, Албанија, БиХ, Тунис и Мароко.

Зелену карту издаје осигуравајуће друштво код којег је закључено обавезно осигурање од ауто-одговорности, и важи до истека премије обавезног осигурања.

 

Фото:Промо

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.