· · Коментари: 0
ПРЕВЕНТИВА

Тешки су вам капци? Нисте уморни, ваше очи су ПРЕВИШЕ НАПРЕГНУТЕ

Непрекидан боравак испред екрана, телевизора и телефона умара ваше очи, али и прети за трајно уништавање рожњаче

1605820854_naocare.png
Фото: Пиxабаy

Напрезање очију узроковано је дугим периодима активности који укључују фокусирање очију, попут гледања мобилних уређаја и екрана рачунара, читања књига, вожње или гледања телевизије. 

Прочитајте још: Најновије истраживање показало да ће до 2050. више од четири милијарде људи имати прекомерну телесну тежину

Шта узрокује напрезање очију?

Када гледамо нешто изблиза, као што је екран рачунара или мобилни телефон, сочиво ока се природно скупља. Ако дуже време гледате у екран, сочиво нема прилику да се опусти, што може довести до замора очију.

Прочитајте још: Не бацајте паре! Направите сами БОМБОНЕ ПРОТИВ КАШАЉА (ВИДЕО)

Овај замор очију је такође последица смањеног трептања. Трептање је одговорно за прерасподелу и допуну сузног слоја који заглађује површину преко рожњаче и помаже у изоштравању вида. Без трептања током дужег гледања, површина ока је више изложена ваздуху и испаравању. Ово ствара рупе у сузном филму и доводи до неправилности на површини рожњаче, што резултира замуц́еним видом и настанком проблема.

Прочитајте још: Вежбе које чувају виталност и враћају енергију

Брзина читања се смањује јер не видите добро, што захтева продужено читање и визуелни замор - започињање циклуса поново.

Симптоми напрезања очију могу укључивати:

  • Црвене, сузне, надражене очи
  • Уморни, болни или тешки капци
  • Замагљен вид и проблеми са фокусирањем
  • Блага главобоља
  • Грчеви мишића ока или капака
  • Немогућност држања очију отворених
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.