Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам ствари које могу да оштете вид, а да то не знамо: Ево на шта упозоравају стручњаци

Резултати истраживања предвиђају да ће готово половина светске популације до 2050. године имати проблем са кратковидошћу.

1695556693_shutterstock_421008616.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Бележи се драматичан пораст оштећења вида, упозоравају стручњаци, и истичу да је у половини случајева оштећење могло да се спречи.

Вид углавном узимамо здраво за готово – све док се не појави неки проблем. Проблем кратковидости (миопије) се убрано повећава, а једно истраживање предвиђа да ће до 2050. године 4.758 милиона људи бити кратковидо – скоро половина (49,8 одсто) светске популације.

Извештај Светске здравствене организације (СЗО) предвиђа драматичан пораст потребе за негом очију у блиској будућности, истичући да најмање 2,2 милијарде људи широм света има оштећење вида – а око половине њих има оштећење вида које је могло да се спречи.

„Неки људи можда не поклањају здрављу очију довољно пажње и пропуштају годишње прегледе који играју кључну улогу у откривању стања попут катаракте, глаукома и макуларне дегенерације повезане са животним добом“, наводи офталмолог др Јорн Слот Јоргенсен. „Када се открију и решавају на време, овим проблемима се може ефикасно управљати, и помоћи у очувању вида.“

Јоргенсен напомиње да је пандемија такође имала значајну улогу у погоршању проблема са очима, посебно у порасту кратковидости. „Са преласком на рад на даљину, људи проводе много више сати пред екранима, како на послу, тако и у слободно време. Брига о здрављу очију није само питање комфора, то је основни аспект нашег општег благостања.“

Доктор Јоргенсен и Евелин Менсах, офталмолог и очни хирург, члан савета Краљевског колеџа офталмолога, наводе седам начина на које оштећујемо вид, а да тога нисмо свесни.

1. Пропуштање редовних прегледа

Докторка Менсах каже да је препоручљиво да обавимо контролу очију сваке две године, или чешће ако нам то препоручи оптичар. Јоргенсен додаје: „Пропуст редовних очних прегледа може довести да стања попут глаукома, дијабетичке ретинопатије и макуларне дегенерације ока ,које се у почетној фази развијају без уочљивих симптома, остану неоткривене на време. Рано откривање је кључно за ефикасан третман и очување вида.“

Рутински преглед очију такође може да открије ране знаке основних системских здравствених стања, као што су дијабетес, висок холестерол и висок крвни притисак.

2. Све дужи боравак испред екрана

Широка употреба дигиталних уређаја као што су лаптопови, таблети и паметни телефони довела је до тога да проводимо све више времена гледајући у екран, напомиње др Јøргенсен. „Ово доводи до напрезања очију, које карактеришу симптоми као што су суве очи, главобоља и замагљен вид“, објашњава офталмолог.

„У овом добу дигиталне технологије, препоручљиво је да се придржавате правила 20–20–20“, истиче др Менсах – то значи на сваких 20 минута, гледати у нешто удаљено 20 стопа (шест метара) 20 секунди. „Поред тога, не заборавите да трепћете када гледате у екран како бисте спречили да се очи осуше.“

3. Ношење наочара за сунце без УВ заштите

Јоргенсен наводи да уколико наочаре за сунце немају адекватну УВ заштиту то излаже наше очи штетном ултраљубичастом зрачењу што допринуси појави катаракте и дегенерације макуле повезане са старењем.

Докторка Менсах каже да излагање УВ зрачењу такође може да утиче на настанак израслина на површини очију, такозваног птеригијума.

„Не филтрирају све наочаре за сунце УВ светлост, зато се уверите да имају одговарајућу ознаку. Никада не гледајте директно у Сунце јер то може довести до опекотина у макули и до трајног губитка вида.“

4. Лоша исхрана и недостатак хранљивих материја

Здрава, уравнотежена исхрана може помоћи у смањењу ризика од болести које угрожавају вид, пре свега дегенерације макуле, оштећења средишњег дела мрежњаче које се обично јавља код старијих особа, а које доводи до губитка вида у средишту видног поља. Др Менсах објашњава да макула – део мрежњаче који обрађује оно што видимо испред себе – садржи природне пигменте као што су лутеин и зеаксантин који се налазе у тамнозеленом, лиснатом поврћу као што су спанаћ и кељ.

„Витамини А, Ц и Е су такође корисни, па једите најмање пет порција воћа и поврћа дневно“, саветује она. „А ако имате породичну историју дегенерације макуле, питајте свог лекара о узимању суплемената."

5. Пушење

Ако сте пушач, остављање цигарета неће користити само општем здрављу већ и здрављу очију, наглашава др Менсах. „Престанак пушења је променљив фактор који може смањити ризик од развоја одређених стања као што су дегенерација макуле и катаракта.“

6. Неношење прописаних наочара

Постоји широко распрострањена заблуда да ношење прописаних наочара погоршава вид, напомиње др Менсах. „Ово апсолутно није тачно“, наглашава она. „Примарни разлог за ношење прописаних наочара је једноставно зато што су вам потребне. Ако избегавате да их носите, ризикујете главобољу.“

7. Неадекватно осветљење

„Рад или читање у недовољно осветљеној просторији може довести до напрезања очију, нелагодности и слабијег вида“, каже Јоргенсен. Истиче да је добро осветљење од виталног значаја за стварање угодних услова за читање и рад.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas