Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли БОЈА ОЧИЈУ утиче на квалитет вида? Сматра се да оне имају предност

Отприлике једна од десет особа на свету има плаву или зелену боју очију, или неку од њихових нијанси. Научнике је занимало – колико добро они виде у односу на људе са тамним очима.

1707831934_shutterstock_1209564106-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У неким европским популацијама, удео људи са светлим очима је већи од светског просека, и оне се јављају код сваке треће или четврте особе. То што наведене боје очију опстају у конкуренцији са смеђим и тамнијим тоновима очију, научници и даље спекулишу, али научници су се бавили аспектом предности у смислу јаснијег вида у одређеним условима. Благу предност – имају светле очи.

У експерименту, Кјоко Јамагучи и њена ученица Фејт Ерин Кејн са Универзитета Џон Мурс у Ливерпулу истраживале су јасноћу читања код 39 одраслих добровољаца који су били подвргнути једноставном тесту у трајању од 30 секунди под опадајућим интензитетом светлости.

Боје очију су верификоване као плаве или смеђе категорије помоћу недавно развијеног водича за класификацију, а у групи за екперимент било је 25 људи са неком нијансом плавих очију и 14 са светлосмеђим или тамносмеђим очима.

Требало је да прочитају листу помешаних цифара. Они са плавим очима могли су да читају приказе (са зида) под знатно слабијим светлом – од само 0,7 лукса у просеку – особе са браон очима, којима је у просеку било потребно минимално осветљење од 0,82 лукса.

Имајући на уму да је студија прелиминарног типа са релативно малом величином узорка и да тек треба да буде рецензирана, налази експеримента подржавају теорију да је губитак пигментације у оку био особина код припадника неких популација како би се максимизирао вид у окружењима са слабом осветљеношћу.

Свако око „попрскано“ је различитим количинама протеина као што је меланин. Веће дозе протеина затамњују очи. Како се пигментација исцрпљује, расипање светлости кроз провидне слојеве ока даје им плавију нијансу.

Претпоставка је да је еволуција некима подарила више пигмената из доброг разлога. С обзиром на то да они са тамнијим очима имају мању учесталост обољења као што су рак и макуларна дегенерација, око пуно меланина ће вероватно пружити већи степен заштите.

Плаве очи као резултат генетске промене која се догодила се одавно и која је данас пренета у крвне лозе надалеко и нашироко кроз векове, а данас се може наћи код стотина милиона људи широм света.

Као и многе адаптације, објашњење и разлог настанка плавих очију свакако је сложено.

У сваком случају, нова прелиминарна студија указује на широк спектар и богатство различитости савременог човека, и на то, колико те различитости могу утицати на свакодневни живот. Овог пута у питању је квалитет чула вида, тачније – утвђивање финих разлика.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas