· · Коментари: 0
вирус корона

"То су млади људи, а невакцинисани су": Др Шеклер открио стање заражених ДЕЛТА СОЈЕМ и објаснио због чега је посебно опасан

Др Миланко Шеклер објаснио због чега се делта сој лакше преноси са особе на особу. Стање двоје заражених у Србији није добро, оценио је он.

1625317930_Untitled999.png
ФОТО: Принтскрин/ Тв Прва

Делта сој короне стигао је ове недеље у Србију, а вирусолог и микробиолог др Миланко Шеклер објаснио је како се то догодило. Упутио је и важну поруку људима за које сматра да се понашају непажљиво.

Прочитајте још: Масна риба као решење за МИГРЕНУ: Ново истаживање дошло до запањујућих резултата!

"Игром случаја је епидемиолошка служба наишла на оболеле који су могли да буду сумњиви, да су могући носиоци делте. Ти узорци су стигли код нас, колега је истог дана урадио анализе и одмах смо објавили резултате. Два узорка су у питању, није то било неочекивано, ко зна да ли су то били први заражени тим сојем", рекао је он.

Зашто је опасан?
"Мања количина вируса је потребна, мање вируса удахнете, краће седите с неким ко је заражен и већ постоји могућност инфекције. Олакшано је преношење али онај ко је вакцинисан, он је заштићен и то је важно да знате", рекао је он на Првој.

"Мени је непојмљиво да сада неко путује у Русију, где имате највећи број новозаражених икада, рекордан број умрлих по дану, и да потпуно непотребно идете тамо, вратите се и разболите. Сада иде хоспитализација, један од њих ће вероватно морати у болницу, а то су млади људи. Не знам како да објасним то што се десило. А наравно, невакцинисани су", рекао је он.

Научници су више пута подвукли да је делта сој заразнији, али није смртоноснији. Шта је специфично за делта сој?

"За грађане, није ништа, корона као корона. За стручњаке, она има промене на антигену, на шиљку који се везује, ту су две аминокиселине другачије него код осталих варијација. Због њих се лакше везује за ћелију и лакше препознаје рецепторе", рекао је др Шеклер.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.