Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОМЕГА 3

Масна риба као решење за МИГРЕНУ: Ново истаживање дошло до запањујућих резултата!

Исхрана богата масном рибом могла би да угуши мигрену која вас мучи из дана у дан, открили су лекари.

1625128768_meal-5504419_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Стручњаци кажу да одређене масне киселине садржане у Омега 3 могу имати ефекте смањења бола.
Истраживачи из САД-а желели су да сазнају да ли би дијета са пуно масне рибе помогла у ублажавању мигрене.

Прочитјте још: Узимање ЧОКОЛАДЕ сат времена након буђења топи масноћу, а ево зашто је добро да је грицкате и пред спавање!

Масна риба повољно утиче на мигрену

Пре регрутовања учесника установили су да су оксилипини добијени из омега 3 масних киселина повезани са ефектима смањења бола.

Међутим, такође су изјавили да оксилипини добијени из омега 6 масних киселина погоршавају бол и могу изазвати мигрену.

Фото: Пиксабеј 

Иако дијете нису значајно побољшале квалитет живота, произвеле су велика, снажна смањења учесталости и тежине главобоље у односу на контролну дијету.

Тим је прегледао податке 182 пацијента, просечне старости 38 година. Од свих учесника, 88 посто су биле жене и у просеку би патиле од мигрене пет до 20 дана месечно. Сваком учеснику је додељена једна од три дијете за период од 16 недеља.

Шта све спада у масну рибу?
Лосос, сардина, папалина, пастрмка и скуша су рибе које можете наћи код нас, а које се уклапају у дијету из истраживања.

Једна дијета (контролна дијета) обухватала је нормалне нивое омега 3 и омега 6 масних киселина. Две дијете су повећале унос омега 3, док је једна задржала омега 6 исто као и контролна, а друга снизила омега 6. Током 16 недеља учесталост главобоље је статистички значајно смањена у другој и трећој групи. Учесници су пријавили краће и мање јаке главобоље од оних који једу нормалну исхрану омега 3.Дијета са високим омега 3 била је повезана са смањењем за 1,3 сата главобоље дневно и два дана главобоље у месецу.

Значајно смањење болова

Стручњаци су открили да је у групи са високом омега 3 плус ниском омега 6, смањење износило за 1,7 сати главобоље дневно и четири дана главобоље месечно, што указује на додатну корист од смањења омега-6 масних киселина у исхрани.

Истраживачи кажу да ме могу да тврде да ли би ова дијета могла да помогне и код других хроничних болова, тако да остаје простор за даља истраживања.

Иако су благодати омега 3 дијете јасне, истраживачи кажу да би било тешко да се људи који пате од мигрене држе строге дијете. Додали су да су већину учесника чиниле жене, па се резултати можда неће показати једнаким код деце и мушкараца.

Симптоми мигрене?
Пулсирајући бол, осетљивост на светлост, осетљивост на звук, мучнина, бол на једној страни, промена вида, замућен вид, повраћање.

Професор Кевин МекКонвеј, емеритус професор примењене статистике са Отвореног универзитета рекао је да су резултати корисни, али не могу се користити за помоћ људима који имају различите врсте мигрене.

„Истраживачи у раду помињу да би даља истраживања могла да испитају да ли би исти приступ могао помоћи и другим популацијама са хроничним болом, али ова конкретна студија не може директно рећи да ли би могла да помогне или не, осим у вези са мигреном“, додао је он.

Прочитајте још: Ставила је бели лук у нос како би одчепила синусе: Након дест минута, остала је у шоку! (ВИДЕО)

Аутори рада наводе: „Иако дијете нису значајно побољшале квалитет живота, произвеле су велика, снажна смањења учесталости и тежине главобоље у односу на контролну дијету."

"Ова студија пружа биолошки прихватљив доказ да се бол може лечити циљаним променама у исхрани код људи."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas