Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЦВЕЋЕ И БИЉКЕ

За шта је добар БОСИЉАК: Разлози због којих је добро конзумирати ове биљке, ОСТАВИЋЕ ВАС БЕЗ ТЕКСТА!

Осим што придоноси мирису јела, босиљак је врло користан и лековит зачин.

1623054622_bosiljak.jpg
Фото: Депозит
Oglas

У многим религијама босиљак важила за „свету“ биљку и управо ће је монаси у 12. веку донети на европско тло. 

Готово да данас не постоји јело, а да један од главних зачина није босиљак. Посебно се користи у медитеранској кухињи, где се додаје сосовима и преливима намењеним за тестетине. Кулинари саветују да се сушени босиљак због јачег укуса додаје салатама и намазима.

Осим у кулинарству, босиљак заузима истакнуто место у фармацеутској индустрији, фитотерапији. 

Свежи листови босиљка могу се користити као облоге код отечених и болних зглобова.

Доносимо неколико разлога због којих га требате редовно конзумирати.

Прочитајте још: Како се правилно орезује БОСИЉАК - Уз ове трикове, добићете НАЈБУЈНИЈИ жбун! (ВИДЕО)

Стручњаци препоручују жвакање бар 12 листова босиљка дневно јер, како кажу, витамини и антиоксидански које садржи значајно смањују стрес.

Босиљак решава проблеме упаљеног грла

Симболика
Назив потиче од грчке речи басилицум која у преводу значи краљевски. У Индији је представљала симбол добродошлице.Записи показују да се биљка користила и у Египту за религијске сврхе.

Осим тога, босиљак може помоћи и ако имате упаљено грло. Потопите га у чашу млаке воде и оставите неколико сати, а затим прогргљајте. Уколико сте прехлађени - помешајте лишће босиљка с ђумбиром и медом.

Босиљак помаже код респираторних инфекција

Ово помаже у лечењу респираторних болести попут прехладе, грипе, бронхитиса, грипе... Осим тога, лишће босиљка у комбинацији с чајем помаже у снижавању високе телесне температуре.

Конзумација придоноси здрављу рада срца те смањује ризик од срчаног удара. Осим тога, јача бубреге и помаже у борби против бубрежног каменца.

Прочитајте још: Гајење ЗАЧИНСКОГ БИЉА: Како да чувамо нану, босиљак и першун у кући?

Жвакање босиљка помаже зубима

Уколико имате проблема с усним инфекцијама - жвачите лишће босиљка. Ово ће значајно смањити бол и инфекцију. Поред тога, жвакање лишча помоћи ће у побољшању здравља десни и зуби.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Епиц Гарденинг

Уколико желите престати пушити цигарете - жвачите лишће босиљка. Посебно је учинковит и у лечењу поремећаја у раду плућа, а садржи и витамин А који има позитиван учинак на здравље очију.

Босиљак као јак антиоксидант

Показао се као одличан природни лек против депресије, кашља и главобоље. Босиљак је познат по по својим јаким антиупалним и антиоксидантним својствима. Антиоксиданти који се налазе у босиљку штите тело од слободних радикала.

Оксидативни стрес може изазвати многе болести, те је босиљак одлично средство за превенцију истих. Антиоксиданти спречавају и старење ћелија. Његови листови богати су витаминима А и Ц, а садрже и угљене хидрате. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas