Oglas
· · Komentari: 0
CVEĆE I BILJKE

Za šta je dobar BOSILJAK: Razlozi zbog kojih je dobro konzumirati ove biljke, OSTAVIĆE VAS BEZ TEKSTA!

Osim što pridonosi mirisu jela, bosiljak je vrlo koristan i lekovit začin.

1623054622_bosiljak.jpg
Foto: Depozit
Oglas

U mnogim religijama bosiljak važila za „svetu“ biljku i upravo će je monasi u 12. veku doneti na evropsko tlo. 

Gotovo da danas ne postoji jelo, a da jedan od glavnih začina nije bosiljak. Posebno se koristi u mediteranskoj kuhinji, gde se dodaje sosovima i prelivima namenjenim za testetine. Kulinari savetuju da se sušeni bosiljak zbog jačeg ukusa dodaje salatama i namazima.

Osim u kulinarstvu, bosiljak zauzima istaknuto mesto u farmaceutskoj industriji, fitoterapiji. 

Sveži listovi bosiljka mogu se koristiti kao obloge kod otečenih i bolnih zglobova.

Donosimo nekoliko razloga zbog kojih ga trebate redovno konzumirati.

Pročitajte još: Kako se pravilno orezuje BOSILJAK - Uz ove trikove, dobićete NAJBUJNIJI žbun! (VIDEO)

Stručnjaci preporučuju žvakanje bar 12 listova bosiljka dnevno jer, kako kažu, vitamini i antioksidanski koje sadrži značajno smanjuju stres.

Bosiljak rešava probleme upaljenog grla

Simbolika
Naziv potiče od grčke reči basilicum koja u prevodu znači kraljevski. U Indiji je predstavljala simbol dobrodošlice.Zapisi pokazuju da se biljka koristila i u Egiptu za religijske svrhe.

Osim toga, bosiljak može pomoći i ako imate upaljeno grlo. Potopite ga u čašu mlake vode i ostavite nekoliko sati, a zatim progrgljajte. Ukoliko ste prehlađeni - pomešajte lišće bosiljka s đumbirom i medom.

Bosiljak pomaže kod respiratornih infekcija

Ovo pomaže u lečenju respiratornih bolesti poput prehlade, gripe, bronhitisa, gripe... Osim toga, lišće bosiljka u kombinaciji s čajem pomaže u snižavanju visoke telesne temperature.

Konzumacija pridonosi zdravlju rada srca te smanjuje rizik od srčanog udara. Osim toga, jača bubrege i pomaže u borbi protiv bubrežnog kamenca.

Pročitajte još: Gajenje ZAČINSKOG BILJA: Kako da čuvamo nanu, bosiljak i peršun u kući?

Žvakanje bosiljka pomaže zubima

Ukoliko imate problema s usnim infekcijama - žvačite lišće bosiljka. Ovo će značajno smanjiti bol i infekciju. Pored toga, žvakanje lišča pomoći će u poboljšanju zdravlja desni i zubi.

Foto: Printskrin/ Jutjub/ Epic Gardening

Ukoliko želite prestati pušiti cigarete - žvačite lišće bosiljka. Posebno je učinkovit i u lečenju poremećaja u radu pluća, a sadrži i vitamin A koji ima pozitivan učinak na zdravlje očiju.

Bosiljak kao jak antioksidant

Pokazao se kao odličan prirodni lek protiv depresije, kašlja i glavobolje. Bosiljak je poznat po po svojim jakim antiupalnim i antioksidantnim svojstvima. Antioksidanti koji se nalaze u bosiljku štite telo od slobodnih radikala.

Oksidativni stres može izazvati mnoge bolesti, te je bosiljak odlično sredstvo za prevenciju istih. Antioksidanti sprečavaju i starenje ćelija. NJegovi listovi bogati su vitaminima A i C, a sadrže i ugljene hidrate. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas