Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ЗНАЧЕЊЕ

Знате ли како је ПЕТАО добио назив? Темељ лежи у СРПСКОЈ митологији и веома је поштован у српском народу

Народ је кукурикању петла придавао посебан значај.

1615805496_bird-3231356_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Петао је веома поштована животиња у српском народу, јер се верује да је он симбол среће и напретка, па је зато и обавезан у свакој кући.

Народ је кукурикању петла придавао посебан значај, јер се веровало да је то певање небеског, божанског порекла.

По томе је петао и добио име: реч „петао“, „певац“ или „ороз“ потиче од турске речи хорос, што значи ’певач’.

Петао је одувек сматран пријатељем људи и непријатељем демона, јер је његово певање делило дан од ноцћи и одређивало временску границу, јер дан припада људима, а ноћ демонима.

Он је, такође, симбол Христа, његове светлости и васкрснућа.

Верује се да ноц́у, пре него што запевају први петли, светом тумарају демони – ђаволи, вештице и вампири. Ипак, петлу су приписивана и демонска својства: петао који би запевао пре уобичајеног времена назива се „кривац“; сматра се да предсказује велику несрећу – болест или смрт домаћина.

Према хришћанској митологији, петао је симбол сунца и светлости, јер његово кукурикање најављује излазак сунца и рађање новог дана.

Верује се да петао непогрешиво најављује почетак новог дана, па се често поставља на димњаке кућа, где му се додаје и функција ветроказа.

                             Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas