Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕГЕНДА

Сваке године на Светог Илију у дворцу у Капетанову појављује се СЕНКА ПЛАВОКОСЕ ЖЕНЕ, а у позадини се чује РИКА (ФОТО)

Сваке године на Светог Илију се појављује сенка плавокосе жене, док грб бивших власника почиње да светли и у позадини се чује некаква рика, која подсећа на грмљавину - али то није.

1596534114_dvorac-kapetanovo-2911-2019-02.jpg
Дворац пун мистерија Фото: Војислав Данилов
Oglas

Негде између легенде и веровања, усидрила се на јужнобанатској "обали" Панонског мора прича о уклетом дворцу Капетаново. Док једне забавља, друге већ деценијама уназад плаше мистериозне цртице о палати с почетка 20. века, смештеној у Старом Лецу.

Прочитајте још: Људи ХРЛЕ у ово место у СРБИЈИ: Долазе да ИЗЛЕЧЕ очи, а црква Свете Петке им ИСПУЊАВА ЖЕЉУ (ФОТО/ВИДЕО)

Капетаново прати глас уклетог места на којем се сваке године на Светог Илију, у једној од одаја, појављује сенка плавокосе жене у белом. А у време када се косе жито или трава, косцима из Старог Леца и околине се указује прамен плаве косе који лебди изнад дворца. Вијори се над селом. Задивљује, али и плаши.

Драгољуб Мршић Фото: В.Д.

Дворац, у свеже окреченом издању, са новим прозорима и вратима, уредним вртом и чаробним погледом на банатску равницу, одаје утисак савршеног места за одмор. Негде из прикрајка се, ипак, назире његово наличје.

Као дечак чуо сам да је ту остала једна од станарки која није срећно скончала...
Бела коцкар
Бела је имао "само" један порок - коцку. Ова страст га је скупо коштала, па је тако 1938. године коначно дошла на наплату, када је изгубио све што је икада стекао. На листи прокоцканих објеката налазио се и велелепни дворац ...

- Још када сам био дечак, играли смо се око замка и веровали у оно што су нам причали: да је дух једне од станарки остао ту да подсећа на прошлост и трагедију - каже Драгољуб Мршић из околног места Хајдучица, који нам је одшкринуо врата замка.

Све је почело на почетку 20. века када је здање подигао жупан Ботка Бела, желећи да у њему проведе остатак живота. Али, судбина је имала другачије планове за њега. Дом је изгубио због порока.

Торањ несреће Фото: В. Д.

Прочитајте још: По наређењу тајних сила ЦАР је ЖРТВОВАН: Црква тврди да су РОМАНОВИ убијени на РИТУАЛАН НАЧИН

Боткина жена Ема није могла да се помири са таквом судбином, а најмање са чињеницом да мора да се исели из вољеног дворца и неком другом уступи раскошни врт са фонтаном у коју је волела да гледа.

Боткина жена је доживела нервни слом и на Светог Илију се полила бензином и запалила, остао је прамен косе!

- Добила је нервни слом и сасвим изгубила разум, причало се да се 2. августа, на Светог Илију, попела на торањ зграде, полила бензином и запалила, а све што је од ње остало, био је прамен плаве косе који је дуго, дуго "облетао" око замка, као подсећање на немили догађај - прича Мршић и показује торањ.

Унутрашњст Фото: В. Д.

Прочитајте још: Најважнији после ТИТА: Ранковић је ЗАПЛАКАО само 6. новембра, а онда је на ред дошао СЛОБА МИЛОШЕВИЋ

Сваке ноћи су падале звезде репатице са Еминим ликом!

Од тада, срећа је престала да станује на овој адреси. До краја лета су, наводно, сваку ноћ са неба падале звезде репатице у којима су мештани виђали лик Еме. У једној од просторија се на Светог Илију и данас појављује сенка плавокосе жене која плаши мештане, а грб породице Ботка почиње да светли и у позадини се чује рика, која подсећа на грмљавину, али то није.

Потпуно сређен Фото: В. Д.

Познато је да је дворац на лицитацији продат Францу Мају, једном од најимућнијих људи свог доба. Али, ни он ту није дуго боравио. Немац га је поклонио кћерки у мираз, под условом да супруг Милан Капетанов промени веру. Прешао је у католицизам, а дворац је почео да се зове по њему.

Милан Капетанов је прешао у католицизам, био је успешан човек, али не и срећан.
Погинуо им је син
Капетанови су се после рата преселили у Босну, били су успешни, али не и претерано срећни, јер им је погинуо син.

- Упознао сам његовог наследника који ми је много тога о дворцу испричао. И он је ту долазио као дечак, скакао са замка и слушао приче о прамену плаве косе, који нам се свима указивао када бисмо само мало пустили машти на вољу. Некима се привиђала жена у белој хаљини на торњу на којем се Ема запалила.

Прочитајте још: ОТКРИВАМО! Слободан Милошевић спасио ЦРКВУ У РУСИЈИ, због тога они данас пишу Уједињеним нацијама

Људи кажу да када нешто остане недокучиво, неразјашњено, мора да настави да се појављује у неком другачијем облику. Јер, познавао сам човека који је тврдио да се сећа тог кобног дана. Сигуран је да се жена убила, али било је разних верзија, а ниједна није потврђена као истинита. Зато дворац не престаје да интригира - закључује наш домаћин.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas