Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)

МИСТЕРИЈА око тога зашто су праисторијски Британци изградили Стоунхенџ коначно је решена након што су истраживања потврдила чему је служио

1646246170_profimedia-0264267741.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Професор Тимоти Дарвил је закључио да је локалитет дизајниран као календар заснован на соларној години од 365,25 дана, помажући људима да прате дане, недеље и месеце.

Његова анализа укључује нова открића о историји каменог круга Вилтшир, заједно са анализама других древних календарских система.

„Јасно солстицијално поравнање Стоунхенџа подстакло је људе да сугеришу да је ово место укључивало неку врсту календара још од антиквара Вилијама Стуклија“, рекао је професор Дарвил.

„Сада су открића довела то питање у оштрији фокус и указују на то да је локација била календар заснован на тропској соларној години од 365,25 дана."

Недавна истраживања су показала да су Стоунхенџеви сарсени додани током исте фазе изградње око 2500. године пре нове ере. Потекли су из истог подручја и касније су остали у истој формацији. Ово указује да су радили као једна јединица.

Прочитате још: ВИДЕЛА ИХ СВОЈИМ ОЧИМА: Бака Драгица открила на који начин је ДЕМОН УНИШТАВАО ДЕЦУ (ВИДЕО)

Професор Дарвил са Универзитета Борнмут анализирао је ово камење, испитујући њихову нумерологију и упоређујући их са другим познатим календарима из овог периода.

Он је идентификовао соларни календар у њиховом распореду, сугеришући да служе као физички приказ године који је помогао становницима да прате дане, недеље и месеце.

„Предложени календар функционише на веома директан начин. Сваки од 30 каменчића у сарсен кругу представља дан у року од месец дана, сам подељен на три недеље од по 10 дана“, рекао је он.

Препознатљиво камење у кругу означава почетак сваке недеље, а интеркаларни месец од пет дана и преступни дан сваке четири године такође су се одразили у дизајну.

„Интеркаларни месец, вероватно посвећен божанствима локалитета, представљен је са пет трилитона у центру локације“, рекао је професор Дарвил.

„Четири камена станице изван Сарсеновог круга обезбеђују ознаке за зарезивање до преступног дана.“

То значи да би зимски и летњи солстициј сваке године били уоквирени истим паровима камења. Један од трилитона такође уоквирује зимски солстициј, што указује да је то можда била нова година.

Ово поравнање солстиција такође помаже у калибрацији календара - све грешке у бројању дана би се лако откриле јер би сунце било на погрешном месту током солстиција.

Такав календар, са 10-дневним недељама и додатним месецима, данас може изгледати необично, али су га многе културе усвојиле током овог периода.

„Такав соларни календар је развијен у источном Медитерану у вековима после 3000. године пре нове ере и усвојен је у Египту као грађански календар око 2700. године пре нове ере и био је широко коришћен на почетку Старог краљевства око 2600. године пре нове ере“, рекао је професор Дарвил.

Ово отвара могућност да календар који прати Стоунхенџ може произаћи из утицаја једне од ових других култура.

Рад, Keeping time at Stonehenge, објављен је у часопису Antiquity.

Научници су деценијама расправљали о сврси за коју је Стоунхенџ изграђен, а теорије сугеришу да је изграђен за жртвене церемоније или можда као рани календар.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas