· · Коментари: 1
ТРАГЕДИЈА

Највећи ХИТ групе Qуеен "СХОW МУСТ ГО ОН" крије СТРАВИЧНУ ИСТИНУ

Реч је о једној од најпознатијих песама 20. века које је обележила не само каријеру групе Qуеен већ читаву једну генерацију. Многи су је певали, али нико као Фреди. Вероватно због тога много људи не зна да песму заправо није написао он.

1594194598_Capture16.JPG
Фото: Принтсцреен / Qуеен Оффициал

Једна од најпопуларнијих песама “Тхе Схоw Муст Го Он” (“Шоу се мора наставити”) групе Qуеен, са њиховог албума “Иннуендо” из 1991. године, крије стравичну истину.

Иако важи мишљење да ју је написао Фреди Меркјури и да она представља његову опроштајну песму, то је само делимично тачно. У ствари, основу је написао гитариста Брајан Меј, инспирисан управо Меркјуријевом борбом са болешћу, његовом храброшћу и истрајношћу у последњим данима.

Прочитајте још: "Ни по коју цену га не откопавати! Чекати даља упутства!" - Мистерија ЗАВЕТНОГ КОВЧЕГА (ВИДЕО)

Песма коју је отпевао кад нико није веровао да може

Меркјури је боловао од сиде, иако се то тада није званично знало. Средином 1991. већ је био толико болестан да је једва ходао, па је Меј био забринут да ли ће он бити и физички способан да отпева тако захтевну песму. Зато је демо верзије отпевао управо Меј иако је морао да користи фалсет на појединим, превисоким, деоницама.

Међутим, на изненађење свих чланова групе, када је дошло време снимања, Фреди је дошао у студио, попио мало вотке, устао, рекао: “Има да је јеб**о отпевам, душо!“ и онда отпевао целу песму без грешке из првог покушаја.

“Кренуо је и растурио! Потпуно је покидао тај вокал”, присећао се касније Меј.

Након тога, Фреди Меркјури већ је био преслаб да би снимио спот, па за њега није рађен нови материјал, већ је сачињен колаж од спотова групе начињених између 1981. и 1991. године.

Текст о одлучности и жељи за животом

Песма говори о животу на сцени уопштено, о томе да се сви лични проблеми морају оставити позади када се наступа, а текст је пун алузија и метафора. На крају, текст говори о одлучности и жељи за животом: ”И хаве то финд тхе wилл то царрy он wитх тхе схоw" (“Морам да нађем воље да наставим шоу“).

Прочитајте још: МИСТЕРИЈА египатских гробница крије СТРАШНУ истину - ново откриће потпуно променило ТОК

Џим Хатон, Меркјуријев партнер, у последњих шест година његовог живота једном је изјавио да постоји стих који најбоље описује Фредијеве последње дане живота.

“По мом мишљењу, стих који је највише аутобиографски је: “Мy маке-уп маy бе флакинг бут мy смиле стилл стаyс он” (“Шминка ми се може бити љушти, али осмех ми не силази”). Било је управо тако. Без обзира колико је Фредију било лоше, он никада није гунђао нити тражио било какво саосећање. Та битка је била само његова и ничија више, и он је увек показивао храбро лице, упркос све горој ситуацији.” Ово је изјавио Џим у интервјуу 1994. године.

Прочитајте још: Деценијама су нас ПРИПРЕМАЛИ за КОРОНУ, а овај МУРАЛ је ДОКАЗ! (ФОТО)

Нажалост, Фреди Меркјури није успео да песму ниједном изведе на наступу. Преминуо је 24. новембра 1991. недуго по објављивању албума. И данас важи за једног од најбољих певача који су икада живели.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.