· · Коментари: 0

Првој представници Југославије песму је написао Мика Антић: Једина земља ван Западне Европе која је отишла те године на такмичење, али није дочекана СРДАЧНО (ВИДЕО)

Љиљана је са само двадесет две године отишла на Евровизију

1683550374_prvaescyu.png
Фото: Yоутубе/принтсцреен/ЕСЦ:56-73

Југославија се Песми Евровизије придружила 1961. као једина земља ван западне Европе која се такмичи, а то је још дуго времена и остала. Прва представница била је Љиљана Петровић са песмом ”Неке давне звезде” коју је написао чувени песник Мика Антић.

У Кану, где се те године одржавало такмичење, међутим, нису их дочекали срдачно…

Зашто су Југословени послали “децу”?

Тих, првих година такмичења, било је уобичајно да земље као представнике шаљу познате интерпретаторе и композиторе, већ славна имена и звезде.

Двадесетдвогодишња Љиљана која тек што је имала неколико јавних наступа међу осталим такмичарима изгледала је као девојчица, а тамошња штампа се питала зашто су Југословени на тако престижно такмичење као што је Евровизија послали “децу”.

Љиљана је касније причала како је све изгледало.

На такмичење за песму Евровизије у Француску сам отишла у пратњи Мике Антића, његове жене Бубе, спикерке Саше Новак и Јоже Прившека. Пре наступа у Кану Мика нам је причао да смо ми из социјалистичке земље и да не треба да показујемо фасцинацију блештавилом и луксузом шоубизниса у капитализму", испричала је Љиљана деценијама касније у интервјуу за Блиц.

У том духу, Љиљана је наступала у малој црној хаљини коју јој је сашила мајка Катица, а због читаве атмосфере била је престрашена. Мика Антић је са друге стране, био велики оптимиста. Када је добио број од гардеробе, покушао је да ободри свој тим.

Погледајте, број са три тројке. То нешто значи. Верујем да ћемо успети. Сетите се да је успех и то што смо се довде пробили – рекао је.

Наступ за историју

Уочи самог наступа, Љиљана је имала огромну трему.

- Дрхтала сам од треме све до момента када ме је диригент Јоже Прившек погледао и рекао: “Ако си могла да певаш дивно у Љубљани, можеш и у Кану. Све је то Европа - испричала је касније.

Победу је те године однео Луксембург. Југославија се нашла на осмом месту од укупно 16 учесника. Ипак, наша делегација је причала да су се наступ и нумера свима допали. На забави после такмичења, причала је Љиљана, сви су певали нашу песму “Неке давне звезде“.

Љиљана никада није направила неку значајнију музичку каријеру. Већ крајем седамдесетих повукла се из јавног живота. Касније се посветила писању хаику поезије, а потом је и компоновала на хаику стихове. Умрла је почетком 2020. у 81. години живота у Новом Саду.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.