Oglas
· · Komentari: 0

Prvoj predstavnici Jugoslavije pesmu je napisao Mika Antić: Jedina zemlja van Zapadne Evrope koja je otišla te godine na takmičenje, ali nije dočekana SRDAČNO (VIDEO)

LJiljana je sa samo dvadeset dve godine otišla na Evroviziju

1683550374_prvaescyu.png
Foto: Youtube/printscreen/ESC:56-73
Oglas

Jugoslavija se Pesmi Evrovizije pridružila 1961. kao jedina zemlja van zapadne Evrope koja se takmiči, a to je još dugo vremena i ostala. Prva predstavnica bila je LJiljana Petrović sa pesmom ”Neke davne zvezde” koju je napisao čuveni pesnik Mika Antić.

U Kanu, gde se te godine održavalo takmičenje, međutim, nisu ih dočekali srdačno…

Zašto su Jugosloveni poslali “decu”?

Tih, prvih godina takmičenja, bilo je uobičajno da zemlje kao predstavnike šalju poznate interpretatore i kompozitore, već slavna imena i zvezde.

Dvadesetdvogodišnja LJiljana koja tek što je imala nekoliko javnih nastupa među ostalim takmičarima izgledala je kao devojčica, a tamošnja štampa se pitala zašto su Jugosloveni na tako prestižno takmičenje kao što je Evrovizija poslali “decu”.

LJiljana je kasnije pričala kako je sve izgledalo.

Na takmičenje za pesmu Evrovizije u Francusku sam otišla u pratnji Mike Antića, njegove žene Bube, spikerke Saše Novak i Jože Privšeka. Pre nastupa u Kanu Mika nam je pričao da smo mi iz socijalističke zemlje i da ne treba da pokazujemo fascinaciju bleštavilom i luksuzom šoubiznisa u kapitalizmu", ispričala je LJiljana decenijama kasnije u intervjuu za Blic.

U tom duhu, LJiljana je nastupala u maloj crnoj haljini koju joj je sašila majka Katica, a zbog čitave atmosfere bila je prestrašena. Mika Antić je sa druge strane, bio veliki optimista. Kada je dobio broj od garderobe, pokušao je da obodri svoj tim.

Pogledajte, broj sa tri trojke. To nešto znači. Verujem da ćemo uspeti. Setite se da je uspeh i to što smo se dovde probili – rekao je.

Nastup za istoriju

Uoči samog nastupa, LJiljana je imala ogromnu tremu.

- Drhtala sam od treme sve do momenta kada me je dirigent Jože Privšek pogledao i rekao: “Ako si mogla da pevaš divno u LJubljani, možeš i u Kanu. Sve je to Evropa - ispričala je kasnije.

Pobedu je te godine odneo Luksemburg. Jugoslavija se našla na osmom mestu od ukupno 16 učesnika. Ipak, naša delegacija je pričala da su se nastup i numera svima dopali. Na zabavi posle takmičenja, pričala je LJiljana, svi su pevali našu pesmu “Neke davne zvezde“.

LJiljana nikada nije napravila neku značajniju muzičku karijeru. Već krajem sedamdesetih povukla se iz javnog života. Kasnije se posvetila pisanju haiku poezije, a potom je i komponovala na haiku stihove. Umrla je početkom 2020. u 81. godini života u Novom Sadu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas