Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
тајна

Мистерија стара 300 ГОДИНА: Шта се КРИЈЕ иза НАЈСТАРИЈЕ КУЋЕ У БЕОГРАДУ? (ВИДЕО)

На Дорћолу се налази најстарија и најтајанственија београдска кућа, која пуна три века одолева времену и историјским догађајима.

1596199195_kuca.JPG
Фото: Принтсцреен/Yоу Тубе/ Спутњик Србија
Oglas

Тајну ове куће у Београду чувају подземни пролази испод ње који воде дубоко у средиште града. Као гаранцију неоткривања тајних тунела, градитељ куће је платио главом.

Најстарија зграда у Београду већ три века одолева времену и историјским дешавањима, а истод својих темеља крије веома интересантну тајну. Поред тога што је заштићена као споменик културе, њена мистериозност представља тајну још из времена њене градње, толико важну да је њен градитељ убијен.

Прочитајте још: МИСТЕРИОЗНИ ТРАМВАЈ: Зашто у главном граду СРБИЈЕ на улицама НЕМА БРОЈА ЈЕДАН?

Кућа барокног стила изграђена је у време аустријске окупације Београда (1717-1739) а њена изградња била је поверена швајцарском пуковнику Николи Доксат де Морезу, који је уједно имао и задатак да обнови Калемегданско утврђење по замисли принца Витенбершког.

Кућа стара 300 година!

Након изградње објекта, Аустријанци су Доксата стрељали под оптужбом да је велеиздајник. Међутим, међу тадашњим Београђанима се проширила вест да је градитељ погубљен како не би могао да открије локацију тајних подземних ходника. Према историјским причама, један део тунела води до улаза у тврђаву, а други, наводно, дубоко у град.

У Душановој улици било је још шест оваквих кућа и верује се да су све тајним каналима биле спојене са Калемегданом, али су многе од њих у међувремену срушене. Зграде су биле повезане подрумима и наводно лагумима са тунелом ка тврђави, а кућа у Душановој је била друга по реду у низу од седам објеката резиденцијалног карактера.

Прочитајте још: МИСТЕРИЈЕ ТАШМАЈДАНА, овај парк је обавијен велом ТАЈНЕ, многе ствари још увек НИСУ ЈАСНЕ!

Једини планови подземних тунела чувани су у Бечу, а током Првог светског рата предати су аустријској војсци. Касније, Немци су преузели планове, али никада није откривено да ли су успели да пронађу излаз или не.

Фото: Принтсцреен/ Yоу Тубе/ Спутњик Србија
Било је 6 кућа за које се верује да су биле спојене подземним ходницима са Калемегданом!

Мистерију ове куће додатно је ојачало веома необично понашање немачке војске за време Другог светског рата. Према старој градској причи, окупатори су данима боравили у овој кући, и у највећој тајности истраживали подземне тунеле. Постојала је и прича да се велико благо сакривало у тунелима под кућом који су Немци транспортовали у Берлин. Међутим, ни врсни историчари не могу са сигурношћу да кажу шта су немачке војске заправо откриле у подземљу ове куће.

Прочитајте још: Тражите је на ПОГРЕШНОМ месту! Вељко тврди да се АТЛАНТИДА налази на дну ДУНАВА, поседује и ДОКАЗЕ

Нико до сада се није усудио да прође подземним пролазима до краја и истражи куда они воде. Њихову путању данас је немогуће открити јер је добар део пролаза урушен или је под водом јер је због изградње “Ђердапа”, порастао ниво Дунава и Саве.

Нико није ишао подземним пролазима до краја!

Од периода одласка Аустроугара у 18. веку до сада, кућа је променила много власника. Данас су у њеном приземљу пекара и стаклорезачка радња, а запослени у њима често су водичи знатижељним суграђанима, туристима и новинарима.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas