Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Жена капетана НЕСТАЛЕ ПОДМОРНИЦЕ је потомак СУПРУЖНИКА ШТРАУС, који су се утопили на Титанику: Одбили да умру једно без другог!

Невероватна коинциденција

1687428154_TITANIK-ANSLOVNA.jpg
Пхото: Профимедиа/ Фацебоок принтсцреен Јорнал Да Глобо/ Yоутубе
Oglas

Супруга Стоктона Раша, генералног директора и капетана компаније ОцеанГате, у чијем је власништву нестала туристичка подморница Титан, води порекло од богатог њујоршког пара који се утопио те кобни ноћи 1912. године на Титанику. Венди Раш је удата за Стоктона Раша, једног од петорице мушкараца који су заробљени у Титану, који је у недељу нестао на путу до олупина чувеног брода које се налазе на око 4 километара од површине воде.

Фото: Профимедиа/Фацебоок принтсцреен Јорнал Да Глобо

Наиме, Вендини чукунбаба и чукундеда, Исидор и Ида Штраус, погинули су у катастрофи на Титанику. Овај пар је чак трагично овековечен у филму Џејмса Камерона "Титаник" из 1997. године, а ако сте га икада погледали сигурно се сећате ове сцене - пар је приказан загрљен на кревету, док вода немилице продире у брод. Иако је сам призор плод маште сценариста, овај пар је заиста постојао, а испоставља се да су 111 година касније мистериозно повезани и са актуелном трагедијом.

Супружницима Штраус су у стварном животу понуђена места у чамцу за спасавање - њој као жени, а њему као познатом бившем конгресмену и сувласнику робне куће Мацy'с. Ипак, Исидор је то одбио, рекавши да неће напустити брод док све жене и деца не оду са истог, а Ида је одбила да оде без свог мужа са којим је у браку била 40 година.

Ида је своју бунду од нерца дала својој служавки, Елен Бирд, како би је загрејала на чамцу за спашавање.

Штраусови били пар из снова и сродне душе

Исидор и Ида крунисали су своју љубав браком 1871. године, а пријатељи и познаници тврдили су да су били пар из снова и сродне душе. Љубав између тада сиромашног америчког бизнисмена немачког порекла и добро васпитане девојке чија је породица тек недавно из Европе стигла у САД брзо је цветала и била је искрена и дубока. У годинама након венчања стизале су и принове - за 15 година Розали је родила чак седморо деце, а пар је стекао и велико богатство и друштвени статус.

Фото: Фацебоок/Јорнал Да Глобо

Чак ни честа раздвојеност, с обзиром да је Исидор много путовао због природе свог посла, није утицао на блискост и привраженост овог пара - они су једно другом писали неколико писама дневно. Када су своју бројну децу извели на прави пут, а потом зашли у позне године, Исидор и његова вољена жена решили су да се више не раздвајају, па је Ида увек путовала са њим. Тако су, након дуге зиме проведене у Европи, решили да се у априлу 1912. врате у Америку, обревши се на Титанику. Нажалост, то је било њихово последње путовање!

Венди је три пута обилазила олупину Титаника

Венди Раш, рођена као Венди Холингс Вајл, удала се за инжењера и предузетника Стоктона Раша 1986. године. Она је потомак Исидорове и Идине ћерке Мини, која се 1905. удала за Ричарда Вајла. Њихов син Ричард Вајл Џуниор је касније постао председник Мацy'с Неw Yорк робне куће, а његов син Ричард Вајл ИИИ је отац Венди Раш, преноси "Тхе Неw Yорк Тимес".

Венди Раш је три пута посетила олупину Титаника са компанијом свог супруга у последње две године, а запослена је и као директор комуникација компаније ОцеанГате. Аеронаутички инжењер Стоктон Раш (61) компанију је основао 2009, а пре него што је своју пажњу усмерио на морске дубине, имао је жељу да оде на Марс.

Фото: Профимедиа

Раш је признао да су делови његове подорнице импровизовани - контролише је контролер за видео игрице, а унутрашње светло је купљено са веб сајта за камповање, али је уједно рекао да је дизајнирана уз помоћ Универзитета у Вашингтону, НАСА-е и компаније Боинг.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas