Oglas
· · Komentari: 0

Žena kapetana NESTALE PODMORNICE je potomak SUPRUŽNIKA ŠTRAUS, koji su se utopili na Titaniku: Odbili da umru jedno bez drugog!

Neverovatna koincidencija

1687428154_TITANIK-ANSLOVNA.jpg
Photo: Profimedia/ Facebook printscreen Jornal Da Globo/ Youtube
Oglas

Supruga Stoktona Raša, generalnog direktora i kapetana kompanije OceanGate, u čijem je vlasništvu nestala turistička podmornica Titan, vodi poreklo od bogatog njujorškog para koji se utopio te kobni noći 1912. godine na Titaniku. Vendi Raš je udata za Stoktona Raša, jednog od petorice muškaraca koji su zarobljeni u Titanu, koji je u nedelju nestao na putu do olupina čuvenog broda koje se nalaze na oko 4 kilometara od površine vode.

Foto: Profimedia/Facebook printscreen Jornal Da Globo

Naime, Vendini čukunbaba i čukundeda, Isidor i Ida Štraus, poginuli su u katastrofi na Titaniku. Ovaj par je čak tragično ovekovečen u filmu Džejmsa Kamerona "Titanik" iz 1997. godine, a ako ste ga ikada pogledali sigurno se sećate ove scene - par je prikazan zagrljen na krevetu, dok voda nemilice prodire u brod. Iako je sam prizor plod mašte scenarista, ovaj par je zaista postojao, a ispostavlja se da su 111 godina kasnije misteriozno povezani i sa aktuelnom tragedijom.

Supružnicima Štraus su u stvarnom životu ponuđena mesta u čamcu za spasavanje - njoj kao ženi, a njemu kao poznatom bivšem kongresmenu i suvlasniku robne kuće Macy's. Ipak, Isidor je to odbio, rekavši da neće napustiti brod dok sve žene i deca ne odu sa istog, a Ida je odbila da ode bez svog muža sa kojim je u braku bila 40 godina.

Ida je svoju bundu od nerca dala svojoj služavki, Elen Bird, kako bi je zagrejala na čamcu za spašavanje.

Štrausovi bili par iz snova i srodne duše

Isidor i Ida krunisali su svoju ljubav brakom 1871. godine, a prijatelji i poznanici tvrdili su da su bili par iz snova i srodne duše. Ljubav između tada siromašnog američkog biznismena nemačkog porekla i dobro vaspitane devojke čija je porodica tek nedavno iz Evrope stigla u SAD brzo je cvetala i bila je iskrena i duboka. U godinama nakon venčanja stizale su i prinove - za 15 godina Rozali je rodila čak sedmoro dece, a par je stekao i veliko bogatstvo i društveni status.

Foto: Facebook/Jornal Da Globo

Čak ni česta razdvojenost, s obzirom da je Isidor mnogo putovao zbog prirode svog posla, nije uticao na bliskost i privraženost ovog para - oni su jedno drugom pisali nekoliko pisama dnevno. Kada su svoju brojnu decu izveli na pravi put, a potom zašli u pozne godine, Isidor i njegova voljena žena rešili su da se više ne razdvajaju, pa je Ida uvek putovala sa njim. Tako su, nakon duge zime provedene u Evropi, rešili da se u aprilu 1912. vrate u Ameriku, obrevši se na Titaniku. Nažalost, to je bilo njihovo poslednje putovanje!

Vendi je tri puta obilazila olupinu Titanika

Vendi Raš, rođena kao Vendi Holings Vajl, udala se za inženjera i preduzetnika Stoktona Raša 1986. godine. Ona je potomak Isidorove i Idine ćerke Mini, koja se 1905. udala za Ričarda Vajla. Njihov sin Ričard Vajl Džunior je kasnije postao predsednik Macy's New York robne kuće, a njegov sin Ričard Vajl III je otac Vendi Raš, prenosi "The New York Times".

Vendi Raš je tri puta posetila olupinu Titanika sa kompanijom svog supruga u poslednje dve godine, a zaposlena je i kao direktor komunikacija kompanije OceanGate. Aeronautički inženjer Stokton Raš (61) kompaniju je osnovao 2009, a pre nego što je svoju pažnju usmerio na morske dubine, imao je želju da ode na Mars.

Foto: Profimedia

Raš je priznao da su delovi njegove podornice improvizovani - kontroliše je kontroler za video igrice, a unutrašnje svetlo je kupljeno sa veb sajta za kampovanje, ali je ujedno rekao da je dizajnirana uz pomoć Univerziteta u Vašingtonu, NASA-e i kompanije Boing.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas