· · Коментари: 0

Била је на стубу срама јер је ћерку родила у 66. години: ЕВо како данас изгледа најстарија породиља на свету (ФОТО)

Они који се сећају њене приче питају се где је данас ова универзитетска професорка у пензији и како одгаја своје дете?

1655537863_tv.jpg
Фото: Профимедиа

Цела планета је те 2005. године чула за Румунку Адријану Илијеску, која је на свет донела ћерку Елизу, и то као најстарија породиља на свету у том тренутку.Рекорд Адријане Илијеску касније су обориле Рајо Девил Лохан, која је у 69. години родила ћерку Навен у селу Хисар у Индији 2008. и њена земљакиња Омкари Панвар, која је са 70 година на свет донела близанце.

Прочитајте још: Човека ПРОГУТАО КИТ док је ронио! Ево како је успео да побегне из чељусти побеснеле немани (ФОТО)

Адријана Илијеску породила се у Букурешту, а ћерку је добила захваљујући донацији јајне ћелије и семене течности анонимних донатора.

Са процесом вантелесне оплодње почела је 1994. године. А онда је 2004. остала у другом стању. Носила је тројке, али је после 10 недеља један фетус преминуо. Преостала две бебе, обе девојчице, имале су 1,45 килограма, односно 0.69 килограма после 33 недеље. Услед компликација умрла је беба са мањом килажом. То је довело до превременог царског реза. Родила се Елиза која је недељама била на интензивној нези.

Овај случај изазвао је велику буру у тамошњим медијима. Како су неки оцењивали, био је споран са етичке стране. Доводиле су се у питању и године Адријане Илијеску - имала је 66 или 67 година када се породила, гласило је питање о којем се расправљало. Тај податк се и мењао у новинским натписима, а онда је шеф румунског етичког одбора рекао да случај захтева академску дебату, а не ону у медијима.

Адријана се због одлуке да постане мама нашла на стубу срама. Оштро су је осуђивале поједине верске организације, а са непријатностима се срела и на крштењу своје ћерке.

На такве коментаре одговарала је да је њено дете дар од Бога. А онда је 2011. изјавила да жели још једно дете.

"Трудим се да се не гледам у огледало, јер оно није благонаклоно према мени. Иако имам 72 године, осећам се као да имам 27, толико у је енергије и живота у мени. Мада, када сам уморна више се осећам као да ми је 37. година... С медицинске тачке гледишта, потпуно је могуће да родим још једно дете. Баш сада се такви тестови врше на женама у Енглеској, тако да је то више него могуће и остварљиво. Ја сам здрава и осећам се добро. Не пушим, не пијем. Зато бих желела да родим још једно дете у будућности, али немам разлога за журбу”, рекла је тада и додала:

"Елиза и ја смо толико блиске и повезане. Она је врло енергично и срећно дете, не желим да пати или буде љубоморна због друге бебе. Зато, нисам сигурна да ли ћу се одлучити на тај корак”.

Где су данас Адријана и њена ћерка Елиза?

Елиза Иљеску је недавно причала за либертатеа.ро откривши да је завршила средњу школу и да жели да упише два факултета.

На питање о њеном успеху у школи, одговорила је скромно: "Не волим да се хвалим тиме! Дакле, нећу рећи свој тачан просек. Рецимо да је преко 9.5".

Елиза је напоменула да себе никада није сматрала познатом иако се доста писало о њој и њеној мајци.

"Напротив, била сам и остала обичан човек. Тако су ме посматрали и другови и наставници. Не волим да причам о томе и желим да ме свет гледа као обичну особу, онако како ја видим друге", додала је.

Спрема се сада за полагање матурског испита, па за студирање на два факултета.

"Одлучила сам да следин мамин модел, а с обзиром на то да је она била професорка, то је оно чиме желим да се бавим. Схватам да неће бити лако, нарочито што су се трудити да паралелно студирам два факултета, али желим да то покушам. И да кренем стопама своје мајке", поручила је.

Адријана Илијеску прима просечну пензију од које издржава себе и ћерку. На друштвеним мрежама могу се пронаћи нове фотографије ње и Елизе.

БОНУС ВИДЕО:


 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.