Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Девојчица КОЈА ЈЕ СПАВАЛА ДЕВЕТ ГОДИНА: Случај Елен Садлер који је шокирао свет

Невероватна прича о девојчици која је запањила и лекаре

1659715116_annie-spratt-86KXmkRWAMA-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Када је Елен заспала имала је 11 година, да би се девет година касније пробудила. Није знала шта се око ње дешавало, а буђење је било чак на исти дан као и када се први пут успавала.

Случај Елен Садлер, сасвим обичне девојчице која је једног дана заспала и није се пробудила - 9 година фасцинира људе и дан данас.

Било је то овако:

Елен је рођена 15. маја 1859. у великој породици од 12 деце. Она је била десето дете, а њена породица је живела у малом британском селу које се налази између Оксфорда и Бакингемшира, познатом као Турвил. Тако је она постала “успавана девојчица из Турвила”.

Њен отац Вилијам Садлер био је фармер. Погинуо је у несрећи када је Елен била мала. Њена мајка Ен Сандлер се поново удала за Томаса Фревена, фабричког радника који се према њеној деци понашао као према својој и генерално - породица је живела срећно и сасвим обично, пише Историјски забавник.

Елен је била здраво дете и никада није показивала никакве здравствене проблеме. А онда је 29. марта 1871. када јој је било 11 година, отишла да спава са осталом брац́ом и сестрама као и сваке друге ноц́и. Једина разлика је била што се следец́ег јутра није пробудила!

Прочитајте још: У дневнику свог сина прочитала је нешто УЖАСНО и ПРИЈАВИЛА ГА ПОЛИЦИЈИ: О овој мајци бруји цео свет (ВИДЕО)

Браћа, сестре, мајка и очух су је дрмали, гурали, викали, али Елен је била и даље уснула. У почетку су сви мислили да је умрла, али девојчица је и даље имала пулс и била је топла. Локални лекари су анализирали њену ситуацију, али овако нешто нико до тада није видео. Нису могли да кажу шта је узроковало ово дубоко стање хибернације.

Стручњаци из целе земље дошли су да погледају Елен, али нико од њих није видео ни чуо за нешто слично. А девојчица је и даље спавала…

Необјашњиви феномен

Када се прича прочула, људи би долазили у Еленин дом да донирају новац како би породици помогао у лечењу. Проблем је био што се чинило како - никакво лечење није било потребно! Неки од људи који су посетили породицу чак су инсистирали на покушају да пробуде девојчицу. Дошли су са различитим врстама аларма, сатова и разноразних скаламерија, али ниједан од њих није радио.

Тајмс је касније те године објавио чланак о Елановом случају у којем су написали: "Један од најневероватнијих, необјашњивих физиолошких феномена који су икада десили".

Прочитјте још: Девојка из Ваљева трпи јаке болове: Добила је рак коже, а женама које иду у СОЛАРИЈУМ поручује само једно (ФОТО)

То је оно што је Елен заиста учинило популарном, привлачец́и чак и људе из иностранства да виде уснулу девојчицу. Осим што би донирали новац за њу, почели су и да плаћају знатне суме за мале праменове Еленине косе. Како је породица била велика, а приходи мали, родитељи су прихватили неке од захтева и ускоро се прочуло да су се прилично обогатили.

Фото: Пинтерест

То је довело до федералних истрага јер је локална полиција мислила да зарађују на јадној девојци. Са друге стране, родитељи су напоменули да никоме и никада нису тражили новац и да су људи донирали својом вољом.

Сви су се питали како је девојчица још увек жива након што месецима ништа није јела или пила? Тако што ју је мајка ју је малим чајником хранила кашом, млеком и вином са шец́ером. После годину дана девојчици се вилица закључала и тада је мајка почела да је храни кроз мали процеп где је девојчици недостајао један од зуба.

Нажалост, 1880. Еленина мајка је умрла од изненадног срчаног удара. На основу онога што су доктори констатовали, стални стрес и психички проблеми узроковани ћеркиним стањем за које се чинило да се никада неће завршити изазивали су превелику анксиозност, а затим и срчани удар.

Прочитајте још: Операција је трајала 33 сата: Сијамски близанци који су делили мозак успешно раздвојени (ВИДЕО)

Фото: Пинтерест

Велико буђење

Само 5 месеци након мајчине смрти, Елен се пробудила након девет дугих година сна. Заспала је са 11, а пробудила се са 22! Необјашњиво као што је и заспала, тако се и пробудила у новогодишњој ноц́и 1880. Следец́ег дана - 1. јануара 1881. новине су полуделе! Цео свет је знао - иако су сви изгубили наду, уснула девојка из Турвила се пробудила!

Окружена брац́ом и сестрама које једва да је препознала Елен је добила тужну вест да су јој оба родитеља умрла. Очекивано, Елен је била у шоку! Испричала је да ништа није сањала или бар - да се не сећа. Заспала је као девојчица, пробурила се као девојка. Требало јој је времена да схвати све што се догодило и да обради те информације.

Ментално, Елен је још увек имала 11 година. Није имала прилику да стекне било какво образовање или опште знање кроз животно искуство. Тетка Грејс била је та која је пристала да брине о девојци и научи је о свету у коме треба да живи - и то брзо!

Вец́ина новца прикупљеног током спавања је потрошена, што значи да је Елен морала да зарађује за живот упркос свему што се догодило. Правила је огрлице од перли. Неколико година касније удала се за фармера из Рединга и родила шесторо деце.

Како је време одмицало, интересовање за Елен је почело да слаби и она се изгубила са јавне сцене. Познато је да је преминула 1901. али како јој је изгледао живот и да ли је пред крај имала неких здравствених проблема - није познато.

Од чега је Елен заправо боловала?

Након што се Елен пробудила 1880. године, др Гелнеу је почео да разматра медицинаска стања која би Елен довело до дубоког сна. Некролепсија или “болест спавања” је први пут дефинисана 1880. године.

Ово ретко стање мозга доводи до тога да особа изненада заспи на дужи временски период. Нарколепсија је узрокована недостатком орексина који је хемијски хипокретин у мозгу који нам помаже да се пробудимо и останемо будни током дана.

Иако нарколепсија не изазива дугорочне здравствене проблеме, она може проузроковати дугорочне менталне проблеме за оне који изгубе велики део живота спавајући, као у случају Елен Сандлер. Такође, лекари су разматрали и могућност да је Еленина прерана смрт узрокована депресијом због губитка толико година младости.

До данас се не зна шта тачно буди пацијенте који болују од нарколепсије, нити постоји лек за то. Вец́ина информација у овом чланку преузета је из књиге “Успавана девојка из Турвила” коју је написао Роналд Кон Џеси Расел, преноси портал Хисторy оф yестердаy.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas