Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
историја

Царица која је уништила ДИНАСТИЈУ: Како је Алиса постала Александра Фјодоровна?

Принцеза од Хесеа од детињства се сусретала са великим губцима. Још док је била беба, преминуо јој је брат, а затим и сестра

1651393464_276435_800pxalexandra-fyodorovna-loc-01137u_ls.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Њена мајка - Алиса од Велике Британије - умрла је 1878. године, од тифуса, а отац, Лудвиг ИВ, велики војвода од Хесена и Рајне, 1892. године.

Како је Алиса постала Александра Фјодоровна?

До двадесете године, принцеза од Хесеа је имала само сестру, Елу (Јелисавету Фјодоровну), за коју је до краја била везана. Губитак чланова породице учино је да Аликс, како ју је звао Николај ИИ, постане асоцијална и повучена у себе.

Управо је сестра Ела, која се удала за ујака Николаја ИИ, Сергеја Александровича, допринела зближавању своје сестре са будућим супругом. Николај и Александра су се и упознали на њиховом венчању.

Александра је тада имала само дванаест година, али то није сметало шеснаестогодишњем будућем цару да обрати пажњу на њу.

Фото: Wикипедиа

Почетак није обећавао

И Николајеви родитељи и Алисини рођаци су сматрали да и једно и друго за себе треба да траже прикладније прилике. Али њих двоје су били истрајни.

Када је постало јасно да Александра ИИИ напушта снага, припреме за венчање су се убрзале. Цар, међутим, није дочекао женидбу сина. Месец дана после цареве смрти, Аликс и Николај су се венчали на приватној церемонији.

Иако је учила руски и бавила се добротворним радом, племићи нису прихватали Александру Фјодоровну. Била им је превише повучена и арогантна. Ни сама царица се није осећала нарочито пријатно у друштву њој непознатих људи, није се трудила да успостави комуникацију са њима и радије је проводила време са својом породицом. Није имала ни много пријатеља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

Родила је три ћерке, што је додатно изазвало нетрпељивост код царевих рођака.

Када је Александра Фјодоровна поново затруднела, људи су се надали дечаку. Али царица је родила још једну девојчицу - Анастасију.

Нико око ње није скривао разочарење.

Иако су прижељкивали сина, и цар и царица су обожавали своје ћерке. Породица је живела у слози.

Алика је много пажње поклањала васпитању и образовању деце.

Након што је родила четири ћерке, под великим притиском да роди наследника, Александра се окренула "вишим силама" и мистицизму.

У очајању је потражила помоћ од француског хипнотизера Филипа, за којег се испоставило да је шарлатан. Трудноћа, у коју је видовњак уверавао царицу, била је лажна, што је за њу био велики ударац.

Када се Алексеј родио 1904. године, сви су били ван себе од среће. Али усхићење није дуго трајало. Александра Фјодоровна је престолонаследнику пренела неизлечиву болест - хемофилију.

Мада јој муж никада није замерио, она је себе кривила за стање свог сина. Александра је сматрала да је њена дужност да заштити дечака од свега.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРАД КОЈЕГ ВИШЕ НЕМА : Жрнов - једна од највећих мистерија Србије (ФОТО)

Александра Фјодоровна и Григориј Распућин

Александра се у почетку није мешала у државне послове. Учествовала је само саветима у вези са понашањем током преговора - у зависности од тога да ли је цар желео да га поштују или да га се плаше. Међутим, временом је утицала и на важне одлуке.

Царица се противила аутократији и покушавала је да то мишљење наметне и свом супругу. То је изазвало сукобе Александре Фјодоровне и Царске думе, која је бурно реаговала због њеног утицаја на Николаја. Положај у јавности јој је због тога био додатно погоршан.

Истовремено, царица је постајала све побожнија, али и нервознија и депресивнија.

У то време се на двору појавио Григориј Распућин, који је донекле успевао да ублажи царичина стања.

Високим друштвом су почели да се шире трачеви. Људи су са жаром расправљали о чудном односу између исцелитеља и царице.

Оговарања су подривала ауторитет суверена. Народ је почео да га исмева.

Докази о интимној вези Александре и Распућина никада нису пронађени. Многим историчарима оптужбе за неверство изгледају неосновано. Александра и Николај су током читаве двадесет три године брака размењвали нежности о чему сведоче стотине љубавних писама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:Српско-византијска лепотица симбол БЕОГРАДА: Десет ЗАНИМЉИВОСТИ о цркви Светог Марка које можда нисте знали

"Молитва за тебе моја је утеха када смо раздвојени. Не могу да се навикнем ни на најкраће време да будем без тебе, иако имам наших пет блага уз себе", писала је једном приликом Александра Фјодоровна свом мужу.

Она је, упркос реуми, ишла са њим у вожњу кајаком. Он је био спреман да ради ње истрпи Распућина.

Фатална грешка

Није тајна да је Распућин користио наклоност краљевске породице за личну корист. Поред тога, цар је постепено препуштао својој жени све више обавеза од националног значаја, а она се, пре доношења одлука, саветовала са својим чудотворцем.

Говорило се да је управо Распућин допринео оставкама двојице премијера Петра Столипина и Владимира Коковцова. Наводно је он такође је сугерисао царици где да премести трупе током Првог светског рата.

Незадовољство је бивало све веће. Народ је све више био против царице, за коју су веровали да "носи панталоне" у краљевској породици.

Поједини историчари тврде да су такве приче измишљене и да су потекле од оних који су желели да дискредитују царски пар. Међутим, не може се порећи мисетриозно Распућиново присуство на двору, због чега се царска фотеља на којој је седео Николај ИИ, озбиљно затетурала.

Истрага спроведена по царевом наређењу открила је да је то била само немачка пропаганда, али је царичина репутација је већ била уништена.

Александра Фјодоровна је у великој мери утицала на судбинску одлуку Николаја ИИ да 1915. године сма командује трупама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРОБНИЦА У БЕОГРАДУ вековима крије страшну тајну: Тужна прича српских владара коју НИКАДА НИСТЕ ЧУЛИ

Када је војска претрпела пораз, народ је наравно кривио суверена. Царица није схватала колико су немири у друштву озбиљни, и убедила је свог мужа да ће ускоро све бити у реду.

Након убиства Распућина, супружници су остали без моралне подршке, због чега је Николај ИИ, који није волео да се бави државним пословима, малтене одустао од земље.

Николај ИИ и Александра Фјодоровна, заједно са децом, стрељани су у ноћи 17. јула 1918. године у Јекатеринбургу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas