Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ЈЕ РАСПУЋИН ИСПИСАО ИСТОРИЈУ ХОЛИВУДА: "Сви ликови и догађаји су измишљени..."

Сигурно сте приметили да на почетку сваког филма стоји напомена "Сви ликови и догађаји су измишљени, а свака сличност са стварним ликовима и догађајима је случајна". Али, да ли сте знали да иза приче о увођењу ове напомене стоји Рус Григориј Распућин?

1708429890_61d66c6e59669b0276b1ba061a95d552966c50e5.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Препознатљиви "дисклејмер", односно одрицање од одговорности, које се данас може прочитати на почетку сваког филма, а које наглашава да су сви ликови и догађаји измишљени, а да је свака сличност са стварним ликовима и догађајима случајна данас не би постојао да није двојице Руса - Григорија Распућина и Феликса Јусупова.

Почетком 20. века њихова имена била су позната не само у Руској Империји, већ и у читавој Европи и Америци. Како бисмо разумели повезаност двојице Руса са Холивудом и филмском продукцијом, заронићемо на кратко у историју.

Григориј Распућин - надрилекар Романових и жртва Феликса Јусупова

Сибирски старац Григориј Распућин је био близак пријатељ последњег руског цара, Николаја II и човек коме је безусловно веровала царица Александра Фјодоровна Романов. У императорски двор је овај надрилекар и исцелитељ дошао са важним задатком - да царевићу Алексеју, који је боловао од хемофилије, помогне у оздрављењу.

Међутим, Распућин се тиме није ограничио, већ је убрзо постао и јако присан са императорком Александром Фјодоровном. Мало-помало, он је постао и човек од утицаја, чије се мишљење о начину на који Русијом треба управљати, на двору веома поштовало. За јако кратко време, његов лик је постао предмет интрига, трачева, а он - жртва убиства које су организовали Феликс Јусупов и његов пријатељ, Дмитриј Павлович Романов.

Феликс Јусупов - "мозак операције" у убиству Распућина 

Млади аристократа Феликс Јусупов одувек се истицао у друштву: био је изузетно образован, невероватно имућан и крајње контроверзан момак који је својим понашањем привлачио пажњу како становника Санкт Петербурга, тако и шире. Његове везе са царским двором су биле веома присне - био је ожењен Ирином Романов, сестричином императора Николаја II.

Након револуције, брачни пар Романов-Јусупов напустио је Русију и емигрирао у Европу, где се Феликс посветио књижевности - писао је мемоаре у којима је детаљно описивао убиство Распућина у свом дворцу, и непрестано се дичио тиме. Наравно, овај догађај и начин на који је о њему писао, Јусупову су донели и извесну славу.

Распућин, Јусупов и Холивуд

Почетком 30-их година 20. века, холивудски студио Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) снимио је историјску драму "Распућин и императорка". У филму је описана историја појављивања Распућина у царској породици и то како је, с једне стране, он олакшавао живот царевићу, а са друге стране - ткао политичке и љубавне интриге због којих је и изгубио живот.

Своје место у филму имали су и кнез Феликс Јусупов и његова супруга Ирина Романов, који су послужили као инспирација за ликове Павла Чегодајева и књегиње Наташе. Међутим, у екранизацији постоји једна спорна сцена у којој се описује и сексуална веза између Распућина и Ирине Романове.

Филм је био номинован за Оскара у категорији за најбољи сценарио и сакупио на хиљаде позитивних критика, али је само једна негативна дошла са царског двора. Ирина Романов се осетила увређеном и уз помоћ супруга Феликса тужила филмски студио MGM. Предмет тужбе су биле клевета и задирање у приватан живот.

На крају, супружници су добили спор, а филмски студио је морао да им исплати одштету у висини 25.000 фунти. У истом тренутку су положени и темељи једног од најпознатијих преседана у историји кинематографије: од тада, па све до данас, на почетку сваког филма се обавезно наглашава да су сви ликови и догађаји измишљени, а да је свака сличност са стварним ликовима и догађајима случајна.

(РТ.РС)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas