· · Коментари: 0

Муж је оставио јер није могла да му роди НАСЛЕДНИКА, а цео СВЕТ је био луд за њом

Када је почетком јула 2013. године умрла Фавзија Фуад, о томе су писали чак и западни медији.

1640336638_vikipedija.jpg
Фото: Wикипедиа

Ипак, ако је вест стигла до наслових страна, углавном се задржавала на томе да је преминула египатска принцеза и бивша иранска краљица, супруга контроверзног шаха Мохамеда Разе Пахлавија. А, Фавзија је била много више!

Прочитајте још: Болна животна прича нашег глумца: Вереница му је умрла трудна на рукама, преминуо је сам у беди

Само неколико деценија раније, чинило се да има све - моћ, богатство и, изнад свега - лепоту! Модни креатори и западни медији “јели су јој из руке”, а добила је и надимак који ће јој обележити живот - азијска Венера.

Принцеза Фавзија родила се давне 1921. као најстарија ћерка египатског краља Фуада И и његове друге жене, краљице Назли Сабари. И, на почетку је све изгледало као у бајци - принцеза је важила за најлепшу жену Египта којој су западни медији наденули надимак - азијска Венера.

– Ако би Ботичели икада пожелео да реинкарнира и поново наслика своју чувену Венеру, али пореклом из Африке, вероватно би за модела изабрао принцезу и краљицу Фазију Фуад. Савршено би на платно пренео њено срцолико лице, предивне плаве очи, румене усне и савршену косу боје кестена – казао је једном чувени фотограф Сесил Беатон, описујући принцезу и називајући је чак - најлепшом женом света.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by دانژه🌹 (@danzh_eh)

Изузетне лепоте, отмена и достојанствена, Фавзија је образована у Швајцарској и поред арапског течно је говорила и француски и енглески. Била је омиљена међу члановима своје породице и детињство и младост је провела окружена пажњом и луксузом.

- Била је крајње наивна, превише заштићена, замотану у поклон, као нека малу девојчица - описао ју је годинама касније један од њених дворјана.

Ипак, Фавзијин живот ускоро ће се драстично променити - испрошена је када јој је било 17 година и 1939. удала се за Мохамеда Разу Пахлавија, будућег шаха Ирана.

И нису “живели срећно до краја живота”

Брак је био уговорен, али сведоци кажу да се пар са меденог месеца вратио заљубљен. Обоје су били млади, отмени и западни свет је са дивљењен причао о будућем монарху и његовој дивној жени. О Фавзијиној лепоти чуло се и ван граница Ирана и Египта – по венчању за принца, појавила се на насловној страни магазина “Лифе” са насловом “Азијска Венера”.

Раза Пахлави је 1941. постао шах Ирана и Фавзија је поред њега доспела на трон али, иронично - био је то крај њихове бајке.

Конзервативни Иран никако није одговарао младој краљици навикнутој на Европске стадарде. “Камен спотицања” била је и шахова мајка Таџ Ол Молук која је стално покушавала да контролише “несташну” снају, а није помогло ни то што се шах ускоро упустио у бројне љубавне афере.

Додатан притисак стварала је и чињеница да Фавзија није родила мушко потомство. Рођена је “само” принцеза Шахназ Пахлави. У свету у коме само син може обезбедити сигурност трона ово је постао проблем. Шушкало се да шах планира да доведе другу, можда и трећи жену које ће му обезбедити наследника, и Фавзија је запала у депресију. Смршала је, изгледала је несрећно и скоро па - болесно.

Повратак кући и “живели су срећно до краја живота”

Краљица Фавзија је отишла у родни Египат како би се опоравила и - више се никада није вратила у Иран. Одбијала је и помисао на то и од супруга тражила развод. Године 1948. пар се и службено развео.

Ипак, Фавзија је за ово морала да плати највећу цену - један од услова за развод је био и тај да њена ћерка мора да остане у Ирану и буде тамо васпитана.

Године 1949. лепа принцеза се удала по други пут, овог пута за свог сународника – египатског министра и аристократу Исмаила Хусеина Ширина. Овај брак је био срећнији – пар је живео заједно до смрти Исмаила 1994. године. Имали су двоје деце – сина и ћерку.

Принцеза Фавзија је постала Фавзија Ширин када је лишена свих краљевских обележја по укидању монархије у Египту 1952. Ипак, то не значи да није била срећна – до краја живота остала је да живи у својој родној земљи, у Александрији, на обали Средоземног мора.

Ту је и умрла 2. јула 2013. у 91. години живота као најстарији члан своје династије који је живео у Египту. Дочекала је да види пад своје династије, али и династије Разе Пахлавија, две египатске револуције и смрт оба супруга.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.