Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СУДБИНА

Несигурност и аутодеструктивност пратили су је у стопу: Познату "принцезу Холивуда" мушкарци су злостављали, она је спас тражила у алкохолу, а умрла је од "мистериозне болести"

Медији су је четрдесетих година профилисали као провинцијалку која је успела да оствари амерички сан. Али то је било далеко од истине.

Oglas

Била је називања првом принцезом Холивуда. Риту Хејворт медији су четрдесетих година окарактерисали као провинцијалку која је успела да оствари амерички сан. Само, то је било далеко од истине.

Прочитајте још: Излечени момак је рекао: "Спасила су ме ова два човека" и показао је на икону у цркви која је пиштала

Детињство
Није смела да наступа у америчким клубовима, зато што је с оцем плесала у казинима у Тихуани. Сви су мислили да су муж и жена, а Едуарду то није сметало. Отац ју је тукао, терао на напорне тренинге, а готово ју је свакодневно сексуално злостављао.

Рођена 17. октобра 1918. године, у породици плесача и забављача, Рита, правог имена Маргарита Кармен Кансино научила је да хода, а затим одмах и да плеше. Деда јој је био Антонио Кансино, шпански плесач којем се приписује популаризација болера у САД-у. Отац, рођен у Шпанији, Едуардо Кансино је био такође проминентни плесач који је породицу преселио у Холивуд како би могао звезде приватно да подучава плесу. Мајка Волга била је део плесачке и певачке групе Зигфилд Фолиз (Зиегфелд Фоллиес).

Отац ју је свакодневно малтретирао.

У време велике економске кризе, Едуардо је остао без муштерија па је зато одлучио да искористи своју ћерку за зараду. Када је напунила 12 година, Маргарита је свом оцу била плесна партнерка, а дуо је наступао под именом "Тхе Данцинг Цансинос".

Прилика за бег
Своју прилику за бег добила је када је као 18-годишњакиња упознала бизнисмена Едварда Џадсона који је тада имао 41 годину. Едвард је у Маргарити одмах видео прилику за зараду, па ју је одвео у Лас Вегас. Наивној и младој Рити свидео се Едвард јер је мислила да искрено жели да јој помогне у каријери.

Године 1937. потписала је уговор са студиом "Цолумбиа Пицтурес". Прво су је узимали за мање улоге. Убрзо су схватили да од ње могу да направе холивудску звезду само ако се реше њеног "латино" изгледа. Маргарита је тако своје име променила у Рита и преузела је мајчино девојачко, британско презиме. Своје тамне увојке заменила је ватрено црвеном косом, а у свакој прилици је била гламурозно обучена. Смршала је и кренула на часове глуме, а ускоро су "пале" и прве насловне стране часописа. Медији су је брзо заволели јер се није скривала од фотографа за разлику од осталих тадашњих дива.

Прочитајте још: Супруг након 20 година сазнао женину тајну: Ово је разлог због ког је скривала истину

"Нова" Рита је 1940. године почела да се појављује у филмовима са звучним именима попут Керија Грента и Џоан Крафорд. Свој први прави хит добила је идуће године, улогом у филму "Страwберрy Блонд", а затим је снимила и "Блоод анд Санд". Што је бивала успешнија, то се Едвард више бојао да ће га напустити, па јој је претио да ће је полити киселином и уништити јој лице.

Али Рита је остварила супругове страхове и 1942. поднела захтев за развод, а као разлог навела је "окрутност". У бракоразводној парници, сву своју зараду предала је Едварду само да би га се ослободила.

После развода од првог мужа, удаје се за редитеља и писца Орсона Велса

Убрзо је упознала свог другог мужа, редитеља и писца Орсона Велса који се у сензуалну Риту заљубио када је видео њену фотографију у часопису. Пар се венчао, а Рита је родила своје прво дете, ћерку Ребеку. Тада је већ била једна од најуноснијих холивудских звезда, а њен плесачки таленат без речи је остављао и великане попут Фреда Астера с којим је глумила у два филма. Медији су необичан пар прозвали "Лепотица и Мозак".

Прочитајте још: Хуманост на делу: Дека (84) свира познате мелодије на клавиру и тако помаже оболелима од рака (ВИДЕО)

Од 1944. до 1947., Рита је била "Ит девојка". Њене фотографије и филмови били су најпопуларнији међу америчким војницима који су се борили у Другом светском рату. Њену популарност у то време верно је дочарао и филм "Бекство из Шошенка".

Америчка војска била је толико опчињена Ритином улогом у филму "Гилда" да је управо њена фотографија осванула на атомској бомби баченој на америчко тло у сврху тестирања 1946. године. Све се чинило идеалним, али Орсон је убрзо схватио да је Рита само "фатална" на великом платну, док је у стварном животу несигурна и посесивна.

Прочитајте још: Јури Гагарин је" ћебован" као издајица, а на данашњи дан је променио свет (ВИДЕО)

У прве две године брака, редитељ ју је варао с неколико жена, укључујући и Џуди Гарланд. Велсу је почела да смета њена, како је рекао, експлозивна нарав. У тренуцима беса, поразбијала би све у кући. Никада се, каже редитељ, није љутила на њега, него на своје родитеље.

Брак им је пропадао, а Рита је срећу тражила у бројним кратким аферама, укључујући и ону с индустријалцем Хауардом Хагхесом с којим је и затруднела. Одлучила је да отпутује у Европу и тамо абортира.

Скандалозно венчање

У Кану 1968. године је упознала принца Алија Кана, сина султана Махомеда Шаха, вође исламистичке секте. Принц је био познат као велики заводник, а на његов шарм одмах је "пала" и глумица. Одмах следеће године, пар се венчао, а њихова свадба проглашена је контраверзном пошто је Рита још увек, технички, била удата за Орсона Велеса. Због "афере", део публике је бојкотовао њене филмове, али спектакуларна свадба означила је уједно и стварање "прве холивудске принцезе".

Након краха трећег брака почела је да се понаша аутодеструктивно

Крајем године, Рита је родила њихово једино дете, ћерку принцезу Јасмин Агу Кан. Стил живота којег је Кан водио у Европи није се свиђао глумици, а никако није могла ни да научи француски. Током њиховог брака, Рита је била толико посесивна да би добијала нападе панике када би Али отишао код фризера. Међутим, с правом је била у страху јер ју је, причало се, принц на све стране варао и то са њеним колегиницама, попут Џоан Фонтејн.

Прочитајте још: Живео је бурно, а пред крај живота је размишљао о самоубиству: Казанова је у кревет одвео 132 жене, међу њима и своју ЋЕРКУ!

Рита је одлучила да се врати у САД са својим ћеркама 1951. године, а две године након тога, њен брак с Алијем службено је дошао крају. Крах брака ју је дотукао па је, иако се вратила филмовима, почела да пије више него икад. Тада је и кулминирала њена вишегодишња свађа са шефом свог филмског студија јер је одбијала улоге и претила тужбама. Њени познаници приметили су да је почела да се понаша аутодеструктивно.

Насилни бракови

Њена последња два брака била су "зачињена" жестоким свађама и физичким окршајима у јавности. Певач Дик Хајмс упознао је Риту када му је каријере пропадала и грцао је у дуговима. Хајмес је у инсајдерским круговима био познат као "Господин Зао".

Певач је Риту наводно физички злостављао, а једном приликом ошамарио ју је у популарном клубу у Лос Анђелесу, што је уједно био и крај њихова двогодишњег брака. Хејворт је, према наредби лекара, следећих пар дана провела у кревету како би дошла себи. Тада 37-годишња Рита је изгледала много старије, а своје боре од силног стреса и алкохола скривала испод тоне шминке.

Прочитајте још: ОТКРИЛИ ТАЈНУ: На дан венчања сина, мајка саопштила да му је млада заправо СЕСТРА!

Њен последњи супруг, продуцент Џејмес Хил је Рити био "последњи ексер у ковчегу". Иако су били у браку само три године, Хил је Риту ментално злостављао и претио јој, противећи се њеној жељи да престане да глуми у холивудским филмовима. Хил се према Рити односио као према робу, а томе је сведочио и Чарлс Хјустон који се с паром нашао на вечери.

- Викао је на њу све док се није расплакала и почела да се тресе - препричао је глумац и додао да себи никада неће опростити јер јој тада није помогао.

Смрт од "мистериозне болести"

Славна глумица умрла је 1987. у 69. години од компликација узрокованих Алцхајмеровом болешћу која јој је дијагностикована седам година раније. Њена ћерка Yасмин Ага Кхан, која се бринула о Рити последњих година њеног живота, сматра да је њена мајка много пре почела да добија симптоме али тада се није много знало о Алцхајмеру.

Када би заборављала своје дијалоге, њене колеге и филмска екипа мислили би да је претерала с алкохолом, али у стварности, то су били почеци њене болести.

Рита је постала прва јавна особа за коју се знало да је боловала од Алцхајмера.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas