· · Коментари: 0

Ово је ПРВИ СРБИН који је био звезда европског и светског филма: Потписивао се искључиво ЋИРИЛИЦОМ, а говорио је ПЕТ језика

Био је први Србин који се прославио на великом платну у свету

1642499711_ivan-petrovic.jpg
Фото: Јутјуб/принтскрин/ Алпарфан

Школовао се у Новом Саду, а у Будимпешти је студирао политехнику. Убрзо је напустио студије и посветио се глуми на филму. Поред глуме показивао је таленат за певање, свирао је виолину, бавио се спортом (највише пливањем) и учествовао је на Олимпијским играма у Стокхолму 1912.

Прочитајте још:  ШОК ОТКРИЋЕ: Човек који је издао Ану Франк нацистима у покушају да спасе сопствену породицу КОНАЧНО ЈЕ ПРОНАЂЕН

Дебитовао је на филму Михаља Кертеса „Натчовек“. Доласком звучног филма стекао је светску славу. Осим дара за глуму имао је и физичке атрибуте неопходне за успех на филму: био је висок, згодан, леп и привлачан мушкарац.

На Фејсбук страници "Громаде филмске" појавио се тескт о легендарном Светиславу Ивану Петровићу, првом нашем глумцу који стекао светску славу. 

 

- Човек који је знао пет светских језика, али се увек потписивао на ћирилици, чак је и аутограме странцима давао искључиво на матичном писму. Талентован певач, виолиниста, као пливач учествовао на Олимпијским играма, а најбитније од свега, он је први Србин који је био велика звезда европског и светског филма, а врло вероватно и највећа свих времена са ових простора.

Добио је орден Светог Саве

Краљ Александар када му је уручивао орден Светог Саве, у Београду су га дочекале десетине и десетине хиљада људи, завладала је хистерија какву је у то време само Рудолф Валентино могао произвести на светском нивоу. Забележено је како су му се девојке дословно бацале под аутомобил.

Рудолфу је управо и требало да буде наследник. После изненадне и преране смрти латино заводника број 1, тражио се суперстар који већ има реноме, харизму, стас и који је већ изграђено име и препознатљиво лице на платну. Међутим као што Радета Шербеџију деценијама јак словенски акценат сабија на улоге злих Руса у америчким филмовима, тако је њега коштао озбиљне холивудске каријере (мада је упао у пар наслова) пошто је звучни филм у то време кренуо да цвета и није се могао неко са тако очитим неамеричким нагласком стављати у прве редове.

Поменути догађаји са Александром и Рудијевом смрћу одвијали су се крајем ’20-их година прошлога века, а ако се вратимо на 1. јануар 1894. добићемо дан рођења нашег вечерашњег јунака. Место је Нови Сад, мада по неким изворима је рођен у Будимпешти иако је увек уписивао да му је НС родно место због осећаја поноса који га је везивао за тај град. У Новом Саду је свакако одрастао, али га је пут касније нанео ипак у поменуту Будимпешту, па у Беч у ком је после И светског рата кренула његова филмска прича, а наставила се у Паризу и осталим већим престоницама Старог континента.

Он је у десет година од уплива у глумачке воде до оног светосавског ордена и замало холивудског сна постао врховно божанство европске кинематографије, а нарочито су запажена нека француска остварења (“Уметничка душа”, “Гола жена”, “Сирена Моргана”), као и неколико њих са каснијим редитељем “Казабланке” Мајклом Кертизом (“Дама са сунцокретом”). Тридесете и почетак четрдесетих су такође били његово време, а своју славу није испуштао него је наставио рад у најбољим европским продукцијама. За то време је са такође нашом иконском Итом Рином снимио и “Принцезу корала” (1937) на Јадрану, што је један од првих копродукцијских филмова тадашње Југославије.

Прочитајте још: Смрт супруге никада није преболео: Он је најбогатији принц Европе

Други светски рат је однео и његов статус главног глумца. Након неколико снимљених љубавних филмова под нацистичким режимом, примирио се до краја рата, те сачекао боља и независнија времена за уметнике. Од четрес пете до краја живота (1962) радио је мање роле, а најзначајнији филм у ком је глумио је врхунски ноар трилер Луја Мала “Лифт за губилиште” са Морисом Ронеом, Жаном Моро и Лином Вентуром. Последњи наслов икад му је “Путовање” такође великог Анатолеа Литвака. Преминуо је од стомачног канцера, а сахрањен је у Минхену.

Да не буде да мора америчка амбасада да нам направи рекламу не бисмо ли се упознали са својим великанима, ето можемо и сами. Момчина која је са поносом увек истицала своје порекло и који је још у СФРЈ био заборављен, данас већ под метрима прашине, а то никако није заслужио, имао је свој циклус у Кинотеци пре пар година, међутим још увек ни близу то није признања које би говорило у име свих нас: поносимо се и ми њим. Ваљда ће га некад бити. Толико велики да је морао имати два имена – Светислав Иван Петровић! - пише у објави на поменутој Фејсбук страници.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.